Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak moc ovlivní deformace krunýře schopnost tvorby/kladení vajec?

Zdravím vás, ráda bych se zeptala, jak moc může - hlavně u samiček suchozemských želv - ovlivnit různé deformace krunýře schopnost tvorby/kladení vajec. Myslím tím převážně deformace vzniklé růstem, myslím, že samečky to až tak neomezuje, ale to je jen můj názor. Brzy budu mít 7letý pár Testudo hermanni b., chtěla jsem počkat až na fotky, které pořídím přímo já, ale nějak pořád nad tím dotazem přemýšlím, že už jsem ho sem prostě musela hodit :-) Zasílám foto mých budoucích želv, nemají rovné krunýřky, spíš takové trochu "nafouklé" jednotlivé štítky a zdají se mi trochu "rozpláclé". Ale snad to bude (i s tím rozmnožováním) v u tohoto párečku v pořádku, za krmení v době růstu nemohou, že... Právě z tohoto důvodu mě napadlo toto téma, zda máte nějaké zkušenosti s tímto problémem, zda mohou mít samice problémy s tvorbou vajec v těle, s kladením apod. Nebo zda i tyto růstové problémy - způsobené nekvalitní stravou před zejména v "mládí"- mohou ovlivnit kvalitu snůšek. Díky.
[http://img187.imageshack.us/img187/820/dscf0009pg6. jpg]

Předmět Autor Datum
Řekl bych, že pokud jsou v současné době již krmeny dobře z dostatkem minerálií, včetně UV a zimován…
krokodýl 15.07.2007 21:04
krokodýl
Mám stejný názor, snad bych jen dodal ještě hrozí deformace pánve. Dalo by se to poznat na rentgenu.…
KHor 15.07.2007 21:17
KHor
Tak jsem Vás asi naprdnul, že ano. Berte to tak, že je to jen můj názor, každý na to může mít jiný ú…
KHor 16.07.2007 02:13
KHor
Ne, určitě jste mě nenaštval. Samozřejmě nevím, jestli se mi v životě podaří nějaké želvy odchovat,…
Jana 16.07.2007 16:41
Jana
Tak to jsem rád. Odchovat želvy se Vám jistě podaří to není zas takový problém. Je ale lepší pořídit… poslední
KHor 16.07.2007 17:51
KHor

Řekl bych, že pokud jsou v současné době již krmeny dobře z dostatkem minerálií, včetně UV a zimování, tak by tvorba vajec problém být neměl, problém by mohl být z kladením pokud má samice nějak nevhodně deformovaný konec karapaxu a plastronu.

Mám stejný názor, snad bych jen dodal ještě hrozí deformace pánve. Dalo by se to poznat na rentgenu. Nechtěl bych Vás Jano zklamat, ale já osobně bych dost váhal, navíc když plánujete odchov. Nemohu si pomoci, máte-li takové ambice, raději kupte želvu, třeba i starší, od chovatele. Třeba bude dražší, to je pravda ale to se Vám zase vrátí v početném a bezproblémovém odchovu.

Tak jsem Vás asi naprdnul, že ano. Berte to tak, že je to jen můj názor, každý na to může mít jiný úhel pohledu.
Mě tam hlavně zarazilo, že počítáte s chovem jako takovým. Víte ono tam může být těch problémů víc, nejen tvar krunýře a celé kostry. Vzhledem k těm nevhodným podmínkám, ve kterých želva vyrůstala mohou být problémy i na vnitřních orgánech želvy a bohužel je to pravděpodobné. Mohly to odnést ledviny, játra, srdce atd. i když to není na první pohled patrné. Mimo jiné takovýto tvar karapaxu je typický pro želvy, které jsou chovány v příliš suchém prostředí a to vždy ledviny odnesou buď více či méně.

Tak to jsem rád. Odchovat želvy se Vám jistě podaří to není zas takový problém. Je ale lepší pořídit si potencionální chovné kusy zdravé, dobře vyvinuté, pravidelně zimované a pokud možno chované ve venkovních výbězích.
No a potom to chce trochu trpělivosti a určitě se zadaří.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru