Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chůze želvy

Dobrý den,

jsem moc ráda, že jsem se dostala na tyto stránky a poprvé se dozvěděla něco o vlhkém koutku a vůbec o spoustě zajímavých a důležitých věcí, které jsem doposud nikde nevyčetla. Musím říct, že jsem se zděsila, co všechno dělám nevědomky špatně.

Máme dva roky starou marginatu, která je aktivní, myslim, že je vše v pořádku, jen mi přijde, že divně chodí.

Když jsem se dívala na želvičky ve zverimexu, všechny chodily tak, že měly plastron ve vzduchu. Ta naše se pohybuje hodně, ale spíše se plazí, chodí vztyčeně na nohách jen někdy.

Nevím, možná jí moc pozoruju, třeba je to normální, ale pro můj klid se raději ptám.

Děkuji předem za odpově´d T.

Předmět Autor Datum
Také mám pocit, že je to tady fajn. Želvy opravdu mají chodit s plastronem ve vzduchu. Čím aktivnějš…
KHor 25.07.2007 23:45
KHor
Děkuji moc! Popravdě přesně nevím, kde jiný substrát opatřit. Používám substrát z kokosových vláken… nový
Tereza 26.07.2007 14:31
Tereza
Není opravdu zač. Možná by bylo dobré proložit lignocel většími placatými kameny, aby alespoň místy… nový
KHor 26.07.2007 14:48
KHor
Děkuji, zkusím to:) nový
Tereza 26.07.2007 14:54
Tereza
Chcel by som sa spýtať, prečo sú mladé na hoblinách, či nie je lepšie ich mať vonku. Možno sa mýlim,… nový
Redrum 26.07.2007 23:40
Redrum
V takovémto počasí jaké je momentálně je rozhodně lepší mít želvy venku. Pouze malá, nyní vylíhnutá… nový
KHor 27.07.2007 00:26
KHor
Jo, jo, myslím, že takový "májový" deštík s pomocí hadice a rozstřikovače v době dlouhého sucha jist… poslední
krokodýl 29.07.2007 17:48
krokodýl

Také mám pocit, že je to tady fajn. Želvy opravdu mají chodit s plastronem ve vzduchu. Čím aktivnější želva je, tím méně chůzi "fláká". Takový sameček když se předvádí, tak je schopen chodit doslova po špičkách. Takové to plazení u zdravých želv působí velice často nevhodný substrát. Např. kupované písky jsou většinou tříděné, zrníčka jsou jedno jako druhé a hned je problém. Takovýto substrát je nesoudržný želva v něm "plave", nemá pevnou oporu, takže časem se ani nesnaží chodit normálně. Želvy postižené rachitidou někdy takto chodí také, ale to ve vašem případě asi nepřichází v úvahu. Takže já bych zkontroloval substrát.

Děkuji moc!

Popravdě přesně nevím, kde jiný substrát opatřit. Používám substrát z kokosových vláken (taková kostka, která se míchá s vodou), běžně dostupný ve zverimexu, který pak ještě míchám s pískem. Poradili nám to v obchodě s tím, že se ani jiný neprodává.

Je pravda, že i když ho tam má hodně, vypadá to, jako by se jí podkluzovaly nohy. Vlastně z toho důvodu míchám substrát i s pískem, aby byl povrch tvrdší.

Asi už jste ohledně výběru a koupi substrátu odpovídal mnohokrát, přesto moc prosím, abyste mi ještě poradil, jaký můžu použít a kde ho seženu.

Hezký den T.

Není opravdu zač. Možná by bylo dobré proložit lignocel většími placatými kameny, aby alespoň místy byl povrch pevný. Také zvlhčením se povrch kapku zpevní. Já až zas tak zkušeností s různými substráty nemám, protože mladé mám na vlhkých hoblinách a dospělé venku.

Chcel by som sa spýtať, prečo sú mladé na hoblinách, či nie je lepšie ich mať vonku. Možno sa mýlim, ale ja som dal rok a pol staré mláďatá hermanky rovno do výbehu. Zatiaľ vyzeraju byť fit, akurát ich moc nemám na očiach, lebo sú na záhrade kam chodím tak raz do týždňa.
Majú tam už džunglu z ďateliny, kde sa schovavajú keď pražňi slnko. Inak som celkom prekvapený, že korytnačky sa veľmi radi nezdržujú na slnku, skôr sa mu vyhýbajú.
A ešte jedna otázka na p.KHora, v terárku som mal síce vlhký podklad, ale teraz, keď je vonku teplo a naviac sucho je hlina na záhrade úplne vysušená. Nemôže to nejak ovplyvniť rast panciera? Nemám možnosť ho veľmi často vlhčiť.

V takovémto počasí jaké je momentálně je rozhodně lepší mít želvy venku. Pouze malá, nyní vylíhnutá mláďata mám doma a pár kusů starších želv na prodej. Ne že by mrňata nevydržela venku ale zase bych to nevydržel já. Ona častá kontrola během prvních pár týdnů je nutná (nebo jsem o tom alespoň přesvědčen)a hledat v trávě hromadu 4cm želviček tak na to prostě nemám nervy.
Želvy jak mladé tak dospělé využívají sluníčko v těchto letních měsících tak do 10-11 hodin, potom jsou v úkrytu až do 16-17 hod, kdy opět vylézají na pastvu.
Co se týká vlhkosti, zkuste si dát večer někam do výběhu do trávy vlhkoměr, po západu slunce půjde vlhkost z původních 30-40% prudce nahoru. jakmile padne rosa vlhkost bude 100%. Od 23-24hod se taková vlhkost bude držet až do rána. V nevlhčeném terárku se při zapnuté žárovce přes den pohybuje vlhkost od 15-25% a v noci stoupne na pokojových 40-50%. Je potřeba k tomu ještě něco dodávat? Každý si jistě udělá závěr sám.
Přesto občasné zalití výběhu nikdy není na škodu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru