Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chronická rýma?

Zdravím, ráda bych se zeptala na vaše názory na přeléčení chronické rýmy (?) u želvy - konkrétně u mě Testudo hermanni b. - větší samičky - již ji mám pár let, někdy tak trochu nahlas dýchá - jistě, "pomáhá" si tím při dýchání, dělá to hlavně, pokud je třeba vyrušená, nebo se prostě "něco děje". Zdá se mi, že třeba ráno, když je dávám ze skleníku do výběhu, tak dýchá o něco hlasitěji než pak během dne, trochu to připomíná sípání. Ráda bych se zeptala, dá se nějak vypozorovat/zjistit, zda by mohlo jít o chronickou neléčenou rýmu např. z minulých let nebo je to opravdu jen to přirozené dýchání? Přeléčili byste preventivně? Díky.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moc díky za odpovědi. Želva má čumák suchý, žádný výtok ani bublinky jsem u ní nikdy nepozorovala, t… nový
Jana 31.07.2007 09:42
Jana
Takže to bude zřejmě opravdu v pořádku. Při rýmě totiž vždy dochází k výtokům. Hlasitější, intenzivn… nový
KHor 31.07.2007 10:00
KHor
Ještě jednou díky. Snad to je opravdu ok. Mějte se. poslední
Jana 31.07.2007 10:14
Jana

Moc díky za odpovědi. Želva má čumák suchý, žádný výtok ani bublinky jsem u ní nikdy nepozorovala, také jsem neslyšela žádné chrčení. Tak snad je to tedy v pořádku, snad se jedná o to zintenzivnění dýchání, když se ráno zvyšuje teplota - jak jste psal - ráno je to opravdu nejintenzivnější. Ale tu osinu samozřejmě vyloučit nemohu...

Takže to bude zřejmě opravdu v pořádku. Při rýmě totiž vždy dochází k výtokům. Hlasitější, intenzivní dýchání právě po ránu při zvyšování teploty je zcela normální, želva ví že teplota vzduchu je vyšší než má ona a intenzivní ventilací se snaží toho využít.
Na druhou stranu při vysokých teplotách "funí" také, ale je to jiné, jakoby oddychují.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru