Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak dopadla marginata a poděkování.

Když dovolíte, mám argument č. 6: Jen si spočítejte, kolik se účastní takovýchto diskusí lidí. I když tento počet vynásobíte třeba pěti (lidi, kteří si diskuzi přečtou někdy v budoucnu a neodpoví), stále je to zanedbatelné číslo. Naopak knížka vydaná v nákladu 3000 výtisků bude celkem brzy rozebrána a ucelená informace bude dostupná všem. Je určitě výhodnější si všechno přečíst naráz než lovit někde "zdarma" po netu.

Psaní knížky má svá úskalí. Buť lze materiál vydat tzv. samizdatem, ale na to potřebujete tak bratru půl melounu (bez autorských honorářů) a hodně entuziazmu, pak nastanou problémy s distribucí atd. Varianta nakladatelství předpokládá dodání textu a fotografií, ničehož víc - každý nakladatel má svoje DTP a představu, jak jeho knihy vypadají. Např. Academia dělá roční publikační plány, požaduje recenzi textu a určitou erudici autorů, nicméně na druhou stranu poskytuje veškerý servis a jméno nakladatele. Ostatní komerční nakladatelství nejsou tak striktní.

Ještě je tu i střední cesta - domluvit se s nějakou neziskovkou nebo specializovaným malým nakladatelstvím na tom, že se taková kniha připraví a sestaví v plném rozsahu s grafickou úpravou a neziskovka už zaplatí pouze její vytištění. Dalo by se možná uvažovat v případě neziskovky o získání nějaké dotace, slevy na DPH, ale to je v rovině čistě teoretické... Opět distribuční možností takovéto organizace jsou omezené.

Kdybych já měl volit, tak určitě mezi druhou a třetí variantou. Je třeba si uvědomit, že knížku v České republice není možné psát proto, aby to autora uživilo (stěží se uživí nakladatel). Autoři běžně dostávají jednotlivá procenta z prodeje publikace, ale obvykle to není ani na slanou vodu - ten, kdo takovou knížku píše, si musí říct, že to pro něj bude mít i jiné než finanční benefity... (proto těch 6 argumentů, proč napsat solidní knížku o suchozemských želvách - a nejlépe jen těch evropských, protože jsou dost specifické a běžné :-):-):-)).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny