Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křeček džungarský

Chtěla bych se Vás zeptat, jaké máte zkušenosti s křečkem džungarským. Měli jsme doma již čtvrtého, a vždycky nám po 3 týdnech uhyne. Ten poslední vydržel rekordních 8 týdnů. Nevím, čím by to mohlo být. Nejprv jsme ho měli ve vyšším akvárku, tomu poslednímu jsme udělali novou prostornou klec, kde měl všechno, od domečku, kolotoč, misku s jídlem a pítko. I jsme obměnilo místo, kde je umístěna klec. Původně bylo akvárko blízko televize, tak jsme se domnívali, že by ten úhyn mohl mít s televizí nějakou souvislost. Teď je klec na stole a televize je sice ve stejné místnosti, ale na druhé straně. Máme doma psa, tak mi napadlo, jestli křečkovi nevadí pach psa. Jestli víte, prosím poraďte.
Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máte tam misku s vodou nebo měl alespoň něco šťavnatějšího k žrádlu? Jiná varianta mě fakt nenapadá.…
krokodýl 12.08.2007 18:36
krokodýl
Měl tam nepřetržitě zavěšené pítko s vodou i postavenou kamennou misku s vodou, kterou však neustále…
Hany 12.08.2007 18:50
Hany
Pak mě napadlo, že v akvárku se mohl přehřát, pokud na něj svítilo slunce.
krokodýl 12.08.2007 19:08
krokodýl
Klec je umístěna na stole v rohu, takže na něj slunce nesvítí. Večer ještě jezdil v kolotoči a byl č…
Hany 12.08.2007 19:22
Hany
a nekupujete křečky v jednom a tom samém zverimexu?
Hanka 12.08.2007 19:26
Hanka
Ne, postupně jsme vyzkoušeli 3 obchody. Vždycky ten průběh je podobný, večer je křeček ještě tempera…
Hany 12.08.2007 19:35
Hany
to bude tim psem nebo králíkem (možná) nový
Tonny13 27.02.2008 20:28
Tonny13
Může křeček džungarský čerstvé jeřabiny. nový
Jeřabiny 22.09.2015 19:55
Jeřabiny
může, pokud je bude žrát. Ale netrhej je někde u silnice. nový
Aurifer 23.09.2015 00:23
Aurifer
Myslím, že tady nepadla docela důležitá otázka a to na jakém podkladě slečna Hany křečka chová? Jest…
Boss_1 23.08.2007 15:58
Boss_1
Nevím, proč by měl být křečík džungarský bezkonkurenčně nejchoulostivější. Já jich jako děcko měla h… nový
Rendy 14.05.2011 20:49
Rendy
Já to sice nemám dosvědčené , ale četla jsem , že pokud máš doma velkého psa , tak tomu křečkovi můž…
lendule 25.12.2007 15:30
lendule
Tak tohle obohatí mou sbírku městských legend... křečků jsme měli nespočet a přes tři roky jsme natá… nový
Y Draig Goch 14.05.2011 16:32
Y Draig Goch
Chovala jsem křečky (myši, potkany a kupy dalších domestikovaných i divokých hlodavců) v místnostech… nový
Aurifer 14.05.2011 20:38
Aurifer
Jo, noční aktivita... v pokoji plném hlodavců, ptáků a ryb... aspon leguán že padne za vlast a spí a… nový
Y Draig Goch 15.05.2011 10:10
Y Draig Goch
Teda, ale utrpení chudáka hada, když vidí a čmuchá takovou spoustu jídla čeče hadi s tim fakt probl… nový
Aurifer 15.05.2011 10:19
Aurifer
Nojo... to řekněte někomu, kdo má blázinec na kolečkách na 35 m2! :-D Tuhle nám, po zhasnutí, začala… nový
Y Draig Goch 15.05.2011 10:26
Y Draig Goch
Nevím jak moc je tenhle dotaz ještě aktuální... napadlo mě jestli neměl křeček někde v nepřístupném… nový
E(l)fka 20.01.2008 21:03
E(l)fka
taky by mě zajímalo k čemu jste se nakonec dopátrali. Spousta chytrých připomínek tu už padla. Já do… nový
lufty 29.02.2008 00:31
lufty
nevím ale já mám taky dzungarskeho krecka a ten zije nejmin rok kazdy nam vydrzi nejmin 2 roky krmim… nový
dompik 09.03.2008 11:15
dompik
Já jsem jednou postupně zabila 2 křečky, že jsem jim dala slunečnicové semínko. Jak jsem zjistila po… nový
Věra 12.03.2008 13:37
Věra
To s tím psem je asi blbost, manžel se na našeho křečka taky škaredě dívá, ale jemu je to úplně jedn… nový
Věra 12.03.2008 13:40
Věra
no.moji vydrzeli tak dva roky asi.ale umreli tim ze okusovali neco gumovyho.treba sem mela gumove ve… nový
paia 24.03.2008 22:51
paia
no, my jsme měli stejný problém. umřeli nám dva křečci, džungárci , po sobě. první bydlel v terárku,… nový
Teri 11.05.2011 10:27
Teri
Dejte ho výš alespoň o metr, může to být plynem. nový
kned 15.09.2015 19:44
kned
Myslím, že po 8 letech už toho křečka dávat výš fakt nemusí a už se z něj ani neuvolňují žádné plyny… nový
Aurifer 16.09.2015 15:25
Aurifer
mam dotaz,můj nový křeček strašně skřípe zubama a řekla bych že knourá,brečí,nestýská se mu? chovám… poslední
jarmilkajarmilka 20.06.2017 06:19
jarmilkajarmilka

Ne, postupně jsme vyzkoušeli 3 obchody. Vždycky ten průběh je podobný, večer je křeček ještě temperamentní a ráno je po smrti. Opravdu si s tím nevím rady. Už si začínám myslet, že máme v pokoji nějaké škodlivé zony. A to máme v bytě ještě psa a v jiné místnosti v kleci zakrslého králíčka, který je v pohodě.

Myslím, že tady nepadla docela důležitá otázka a to na jakém podkladě slečna Hany křečka chová? Jestli náhodou chudák nebydlí na novinách nebo nějakých závadných hoblinách,....
Já jsem choval křečka zlatého v akvárku na hoblinách bezmála 2 roky, pak jsem ho musel dát kámošovi takže nevím kolika by se dožil, možná by trhl rekord. Křečkovi jsem dával jen směs pro hlodavce, vodu, sem tam nějakou tu zeleninu, ovoce, chleba. Nikdy jsem do něj necpal žádny vitamíny a rozhodně mu nechyběly!! Křečky chovala i ségra a kámoši takže docela zkušenosti mám. Z těch druhů co znám je křeček džungarský bezkonkurenčně nejchoulostivější, lepší je zlatý, nebo stříbrný, prostě cenné kovy:-D
Jo a jak tady někdo napsal, "že by se křeček mohl v kolotoči uběhat k smrti" tak nic proti, ale to je asi ta největší ptákovina jakou jsem kdy slyšel:-?

Nevím, proč by měl být křečík džungarský bezkonkurenčně nejchoulostivější. Já jich jako děcko měla hodně, pravidelně jsme dávali odchovy do zveráku. A že si se mnou jářku užili chudáci. Všichni se dožili kolem tří let. Měli jsme psa, který se je nezkoušel zadávit, takže přicházeli často do kontaktu a také jiná zvířata. Nic jim nedělalo problém. Byli v obýváku, kde byla i televize i když nebyli přímo u ní. Byli ve větším akvárku, jako podklad měli kočkolit + dřevěnou budku s nastříhanýma ubrouskama. Jsou to naprosto pohodová, pro začátečníka vhodná zvířátka. Pravda kolotoče tenkrát ještě nefrčely, ale měli tam různé větvičky z přírody a pařízek jako prolézačku. Tipovala bych to taky na nějakou infekci, protože je to divné.

Já to sice nemám dosvědčené , ale četla jsem , že pokud máš doma velkého psa , tak tomu křečkovi může s něho i prasknout srdíčko , že má z něho veliký strach . Ale fakt nevím , jinak čím by to mohlo být .

Tak tohle obohatí mou sbírku městských legend... křečků jsme měli nespočet a přes tři roky jsme natáhli snad každého. Zrní, tráva, seno, od vší možné zeleniny a ovoce kousky, semtam ždibínek Eidamu... podestýlka hobliny + kočkolit, pelíšek z bavlněných cucků - a v jednom kuse kolem klece šmejdící kocouři. Současná křečková zlatá, Eleanora,(7.4. se dožila dvou let) kouše kocoury do kožicha, když na ně dosáhne a ti si dávají zatraceně pozor na tlapky a kam je cpou. Stejně tak běhání v kolečku - není noc, kdy by v něm nenaběhala podle mě desítky kilometrů a zatím nic... džungary vždycky doporučuju začátečníkům jako skoro bezúdržbové zvíře (nejtěžší úkon - denně čistá voda) a vůbec si nedovedu představit, že by nějak snadno pomírali. Vím jen, že špatně snášejí prudké změny teplot... ???

Chovala jsem křečky (myši, potkany a kupy dalších domestikovaných i divokých hlodavců) v místnostech se psem, kočkama, fretkama, mangustama, nosálama, jeden čas poštolkou, hadama a jinýma plazama a hlodavci s tím nikdy neměli sebemenší problém. Ten občas měli někteří plazi, když na ně viděli. Ale určitě ne na opak. Krmila jsem tímtéž co ty... a se stejnými zkušenostmi. Křečci 2-3 roky, džungaráci a roborováci 3-4 roky. Kolečka měli taky, vyndávala jsem jim je občas spíš když jsem nemohla spát a lezli mi s tou jejich sportovní aktivitou v noci na nervy :-D

K tomu nekrmení mláďat zeleninou, že se potom nadmou- krmím samice s odchovama zeleninou uplně běžně, takže ji logicky žerou i malá mláďata, tim to fakt neni....pokud někomu notoricky umírají křečci, tak si buď s něčím zatáhl nějakou chcípavku a pak nevydesinfikoval dostatečně ubikace a vybavení, nebo dělá nějakou další botu, která je pro ně fatální. Ale ono i takové neustálé rušení a tahání dětičkama nebo basy z repráku o patro níže několik hodin denně dokážou udělat v krátké době divy.

Jo, noční aktivita... v pokoji plném hlodavců, ptáků a ryb... aspon leguán že padne za vlast a spí až do rána zcela nehybně! Zato potkanice, které se uprostřed noci rozhodnou řešit nějaké problémy z kvantové fyziky až lítají chlupy... :-D A závojnatky, které plivou vodu z akvárka, až vyletím a jdu honem pátrat který vypatlaný danio zase páchá sebevraždu...
Teda, ale utrpení chudáka hada, když vidí a čmuchá takovou spoustu jídla... to by pomalu bylo na Ligu na ochranu zvířat! ;-)
Ad zelenina - nevím o ničem, co by kdy dostal některý z našich hlodavců a nejedl to nebo mu to ublížilo. Pravda, máme osmáky neuvyklé pamlskům (kromě trávy, šípkového a ostružinového listí, bodlákového listí a pod.) a ti by si jablko nevzali - ale ti zase dostanou po každém štrůdlu či žemlovce nasušené slupky z jablek a to je haló!
Kdepak, pořiďte si všelijaký domáci dobytek a nic nepřijde nazmar! Už nám chybí enem kozenka, aby se snědlo opravdu všechno...

Teda, ale utrpení chudáka hada, když vidí a čmuchá takovou spoustu jídla

čeče hadi s tim fakt problémy nemají. I v současnosti mam v místoseti, kde jsou taky hadi krmné myši a hadi s tim taky nemaj žádný problém. Oni pokud tu kořist přímo nevidí a necítí termoreceptorama, tak jim to je jedno. Některým ještěrům vadí, když na myši vidí- většinou pak skáčou do skla a chtěj je sežrat. Nebo naopak, když viděj třeba na potkany, tak se stresnou a můžou chcípnout na stres, protože se potkanů bojej. Takže ubikace to chce dávat tak, aby zvířata na sebe neviděla, ale to je celý.

Nojo... to řekněte někomu, kdo má blázinec na kolečkách na 35 m2! :-D Tuhle nám, po zhasnutí, začala pískat osmáková. Furt jsme řešili co jí je, kočky byly na zahradě, pes spal u postele - a nakonec jsme zjistili, že na stole zůstala stát zhasnutá, ale zřejmě ještě teplá, lávová lampa. Nový tvar, možná nějak cítila i to teplo...
Co se týče ještěrů, je pravda, že Lemroucha, když mě vidí jít kolem s košem zelenýho, se taky dokáže vrhnout do skla, koza blbá. Jako kdyby nevěděla, že to listí musím prve přetřídit na hromádky dle strávníků... :-D A nejdřív umlčet papoucha, protože poslouchat to jeho "Spapáš!", upravené hlasitostí na africkou džungli než podělím všechny kolem... nechápu, jak můžou lidi žít bez zvířat!

Nevím jak moc je tenhle dotaz ještě aktuální... napadlo mě jestli neměl křeček někde v nepřístupném místě schované plesnivé jídlo, kterým se mohl otrávit. A nebo ta nevhodná podestýlka. Ale JESTLI už JE ZÁHADA OBJASNĚNÁ, zajímalo by mě, čím to bylo?

taky by mě zajímalo k čemu jste se nakonec dopátrali. Spousta chytrých připomínek tu už padla. Já dodám, že mi přijde jako pitomost, aby měl křeček infarkt ze psa. Ten náš křeček přežil i když ho babičky pudl žužlal v tlamě a vypliv ho mokrýho jak myš. (byla to nehoda, nedali jsme mu ho na hraní ;-) ) A máme doma 2 psy, oba loví aktivně myši (divoké) a hypnotizují i naše myši pro hady a ještě žádná myš nám nechcípla z leknutí, když koukala psovi z oka do oka. :-D

nevím ale já mám taky dzungarskeho krecka a ten zije nejmin rok kazdy nam vydrzi nejmin 2 roky krmime ho krome zradla a vody taky moucnyma cervama v akvarku ma domecek,zebrik,a druhe patro a taky piliny je na proti televize a zvirata mu nic nedelaj skus ty moucny cervi!:-)

no, my jsme měli stejný problém. umřeli nám dva křečci, džungárci , po sobě. první bydlel v terárku, které bylo teda původně určené pro sklípkana, druhý v akvárku na rybičky (samozřejmě všechno vyčištěné!!). ale měli stejné pyliny, a stejný dřevěný domek. Jimmy- ten první byl strašně maličký, když jsme ho koupili, měl 3 týdny. Tim byl měsíc starý. Jimmy umřel po čtyřech dnech co jsme ho měli. Tim ani ne po týdnu. Kupovali jsme je s odstupem asi tří týdnů a v různých zverimexech. Přítel se šel dneska zeptat do zverimexu, kde jsme ho koupili zeptat, čím to mohlo být.A paní se zeptala, jestli jsme mu dávali čerstvou zeleninu. (a to jsme mu dali - tenký plátek mrkve) A že prý to je tím, že oni jak jsou malí tak to ještě nesnesou, že oni se nafouknou a zemřou na to. Je fakt, že Tim byl ještě večer čilý, běhal v kolečku, všechno, ale prostě vypadal strašně tlustě... až jsme si říkali že bude dieta... a ráno umřel... tak nevím jestli to není tím že fakt jsme měli tak tři měsíce počkat a pak teprve dávat čerstvou zeleninu... snad ti to pomůže...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru