Předmět Autor Datum
Jakýkoli drobný nelétavý hmyz (smýkaný a sklepávaný) a vývojová stádia hmyzu (housenky, larvy) a jin…
krokodýl 13.08.2007 19:10
krokodýl
Mohl bych se také zeptat jakou pro ně mám vytvořit ubikaci?
MM bOY 13.08.2007 19:34
MM bOY
čolka mam v normálním akvárku s rybkama. dělal jsem mu i vor aby si tam mohl vylézt ale než si na ně…
cvrk 14.08.2007 22:53
cvrk
Samozřejmě záleží na druhu. Někteří po metamorfóze v dospělce vodu opouštějí a vrací se do ní jen na…
krokodýl 15.08.2007 17:44
krokodýl
To záleží na druhu, mne se pro krmení metamorfovaných mláďat čeledi mlokovití – Salamandridae nejlép… poslední
čolkař 23.11.2007 16:35
čolkař

čolka mam v normálním akvárku s rybkama. dělal jsem mu i vor aby si tam mohl vylézt ale než si na něho vylezl tak schnil takže nic takového nepotřebuje. a krmím ho jen zmraženými nitěnkami. dříve žížaly ale pak jsem si něco zavlekl do akvárka a pošli všechny ryby. čolek vesele žije už asi rok a půl.;-)jinak jsem se dočetl: akvárko 1/3 je souš 2/3 voda, hloubka kolem15 cm.

Samozřejmě záleží na druhu. Někteří po metamorfóze v dospělce vodu opouštějí a vrací se do ní jen na páření (třeba naše druhy) některé ani to ne (mlok skvrnitý), jiné mohou žít převážně ve vodě po celý život (žebrovník, č. ohňobřichý) a jiným dokonce nic jiného nezbývá, protože vlastně zůstávají po celý život v larválním stadiu a dýchají žábrami (axolotl mexický).
CVRK: není čolek jako čolek;-).

To záleží na druhu, mne se pro krmení metamorfovaných mláďat čeledi mlokovití – Salamandridae nejlépe osvědčila „pomalá“ potrava, tedy na souš položené živé patentky. Je vhodné je plošně a jednotlivě rozhodit po větší části výběhu. Pro vyvážený poměr fosforu a vápníku je občas posypu vitamíny a drceným uhličitanem vápenatým. Patentky na přiměřeně vlhkém substrátu vydrží živé i několik dní. V nouzi se dají takto v menší míře použít i nitěnky, ty ale na souši brzy hynou. Mláďata s oblibou přijímají také mšice, tyto do ubikace vkládám i s větvičkou. Větší druhy pak nepohrdnou velmi drobnými žížalami, roupicemi a Grindalem. U rychlých štíhlých druhů, hlavně příslušníků jiných čeledí, je možné krmit i octomilkami, malými cvrčky, chvostoskoky či jiným drobným hmyzem.
Ubikace volím dobře větratelné, se substrátem z proseté ne moc vlhké rašeliny (raději vyšší vrstvu). Teplota by při odchovu většiny druhů neměla přesáhnout 20°C, chov není dobré zbytečně převlhčovat ale také se nesmí nechat vyschnout. Lépe je v něm ponechat místa s různou vlhkostí aby si mláďata mohla vybrat. Nesmíme zapomenout na dostatek úkrytů z plátů kůry a mechů. Čolci vyhledávají k úkrytu nejraději taková místa kam se můžou co nejtěsněji nasoukat, různé štěrbiny atd. Protože se metamorfovaná mláďata snadno utopí, je vhodnější do výběhu vkládat místo nádobky naplněné vodou zapuštěnou do substrátu spíše nádobku s více vrstvami namočeného mechu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru