Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Druhy rozborů - prosím o vysvětlení.

Ahoj.
Můžete mi prosím vysvětlit rozdíl mezi rozborem bakteriologickým,jak se provádí a co jím zjistíme a rozborem parazitologickým,jak se provádí a co se jím zjišťuje?
A v případě že mám plaza - hada a chci se přesvědčit jak je na tom zdravotně,který z těchto rozborů nechat provést?
Děkuji všem.Jan.

Předmět Autor Datum
Vzhledem k tomu, ze parazitologie je mym kazdodennim chlebem, pokusim se nejak srozumitelne odpovede…
JaBula 20.08.2007 15:58
JaBula
No, prinavam, ze ja sam tomu az tak moc nehovim, ale moje draha je mikrobiolozka :) Mikrobiologicke…
VH 20.08.2007 18:19
VH
jabula- nevíš kolik to parazitologické vyšetření stojí?
fildap 20.08.2007 21:23
fildap
Parazitologické vyš. je otázkou pár desítek korun, do 100Kč se určitě vlezeš. Toto vyšetření má smys…
carlos 21.08.2007 07:16
carlos
zalezi na tom. Pokud to vezmes primou cestou (das vzorek vysetrit treba mne:-)nebo veterinarovi kter… poslední
JaBula 21.08.2007 11:08
JaBula

Vzhledem k tomu, ze parazitologie je mym kazdodennim chlebem, pokusim se nejak srozumitelne odpovedet alespon na tuto cast otazky. Vychazejme z toho, co je co. Paraziti (jednobunecni - bicikovci, nalevnici kokcidie+kryptosporidie; vicebunecni - hlistice, tasemnice, motolice, jazycnatky, roztoci, klistata, pijavky)nekteri jsou viditelni uz makroskopicky, pro blizsi urceni se vyplati mikroskopicke vysetreni aby nedoslo k zamene a lecba byla efektivni. Zjistuji se vetsinou z trusu podezreleho zvirete. Nejspolehlivejsi jsou tzv. koncentracni metody, kdy se pomoci ruznych roztoku a centrifugace pripadni paraziti ze vzorku "zahusti" a oddeli od ostatni "materie" a je pak vysoka sance zachytit vajicka nebo cysty parazitu i pri nizkem napadeni hostitele. I nativni vzorek, ktery se zda byt negativni, tak muze pri koncentracni metode vyjit jako pozitivni, i kdyz treba vysetreni na bicikovce jinak nez z nativu moc dobre nejde. Pro detailnejsi urceni (spise pro vedecke nez pro veterinarni ucely) se praktikuji treba i kultivace bicikovcu. Oproti tomu - aby mohla byt urcena bakterie - je kultivace nezbytna vzdy. Jako vzorky se odebiraji stery sterilnim tamponkem z postizenych nebo podezrelych mist a spolu s kultivaci je provaden i test citlivosti na antibiotika pro pripadnou lecbu. Jak u parazitologie, tak i u bakterky je ovsem potreba brat spolu s vysledky v potaz predevsim klinicky stav zvirete. Nekteri paraziti jsou temer neskodni, jini dokazou nadelat paseku. U bakterii je to navic komplikovane o fakt, ze nektere kmeny se nachazeji i u zdravych zvirat aniz by pusobili jakkoli negativme. Koneckoncu bakterie jsou narozdil od parazitu temer vsude kolem nas i nasich zvirat...

No, prinavam, ze ja sam tomu az tak moc nehovim, ale moje draha je mikrobiolozka :)

Mikrobiologickej rozbor je temer vzdy zalozen na kultivacich - vicemene to funguje na zaklade vyrazovani - nekterejm bacousum vadi dejme tomu moc cukru, tak tam nejsou a jsou tam jen ti, co jim to nevadi. Takhle se ten vyber porad zuzuje a je to. Nekdy se dela i mikroskopicky rozbor, ten je pro takove to doladeni a nebo na prukaz anaerobu -> nemusi vyrust ci u vzacneho matrose (punktat z oka napr.). Tohle je humanni medicina, ale prodpokladam, ze to u plazaku to nebude az tak odlisne. Navic, co se jeste v ramci mikrobiologickych rozboru stanovuje je citlivost na ATB a podle toho se pak nasazuji. Kez by se to tak delalo, bohuzel, casto nedela.

VH

Parazitologické vyš. je otázkou pár desítek korun, do 100Kč se určitě vlezeš. Toto vyšetření má smysl dělat preventivně narozdíl od bakter., protože jak už psal někdo nademnou, toto vyšetření bude pozitivní vždy i u klinicky zdravého zvířete. U nemocných zvířat dochází různými vlivy k přemnožení některé z bakt. V tomto případě má bakt. vyšetření smysl, nejlépe spolu s testem rezistence na ATB;-).

zalezi na tom. Pokud to vezmes primou cestou (das vzorek vysetrit treba mne:-)nebo veterinarovi ktery si dela parazitologii sam, bude to o dost levnejsi nez kdyz bude vzorek od veterinare cestovat pres pul republiky do vetsi laborky. I vysledky budou mnohem rychlejsi protoze odpada "cestovani" vzorku po vsech certech a cekaci doba nez se k tomu nekdo ve velke laborce dostane. Take musite pocitat s tim,ze s kazdym dnem navic od odebrani vzorku k rozboru mohou byt vyslkedky zkreslene. Cenove rozmezi je tak od 50 do 200 korun...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru