Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem pomoc

Potřebuji poradit, nemohu sehnat žádného veterináře který by si věděl rady s leguánem zeleným, vypadá to že má nějakou kožní nemoc, sloupal se ale nová kůže mu nenarústá, navím na holých místech má bílý povlak a odpadli mu i nějaké články prstů. Je to hodně špatné. Není tu někdo kdo s tim má zkušenosti nebo zná nějakého doktora?

Předmět Autor Datum
Pochybuju že se něco takovýho stalo ze dne na den, každej rozumnej člověk svoje zvířata pozoruje a s…
knoxville 08.09.2007 16:40
knoxville
Je to moje vina to nepopírám, myslela jsem že to vitamínama nějak napravim, přečetla jsem něco na ne…
meliconi 08.09.2007 16:51
meliconi
V Chebu je bída s veterinářem specializovaným na plazy. V Sokolově to samé. Ale zkus Mariánské Lázně…
halapremek 08.09.2007 16:59
halapremek
Tak to nevim kde tam co je. Kouknu se na netu. Díky
meliconi 08.09.2007 17:12
meliconi
101479 Maj sice psané,že jsou to pejskaři,ale nedávno mi známý psal,že mu tam dali jeho lega do kupy…
halapremek 08.09.2007 17:31
halapremek
Skus popsat podmínky chovu (strava, vitamíny, osvětlení, velikost terária, zdroj UVb...). Sama doma…
knoxville 08.09.2007 17:59
knoxville
Nedostatek UV B lze nahradit dodáváním kombinalu A+D3, zhruba jednu maličkou kapičku měsíčně, k tomu…
krokodýl 08.09.2007 19:56
krokodýl
Heřmánek vysušuje, to je pravda, ale regeneraci podpoří jako máloco. Když ho používám, opláchnu lega… poslední
knoxville 08.09.2007 20:26
knoxville

Pochybuju že se něco takovýho stalo ze dne na den, každej rozumnej člověk svoje zvířata pozoruje a situaci začne řešit hned jak se něco stane. A ne až když zvířeti začnou odpadávat prsty...to se na mě nezlob.
Některý importy vypadaj hodně podobně. Co se kůže týče, může to být způsobeno plísní, nebo popáleninami. V kombinaci s nulovou vlhkostí to pak dopadá jak to dopadá :( Mláďata z importů většinou trpí nedostatkem vápníku a v důsledku toho se jim odvápňují kosti, lámou se, konce prstů a ocasu nekrotizují a odpadají.
Od kuď jsi? Přes leguány jednoznačně doporučuju MVDr. Hnízda v Praze (Animal clinic na Bílé Hoře).

Je to moje vina to nepopírám, myslela jsem že to vitamínama nějak napravim, přečetla jsem něco na netu a tak, ale nic nezabírá. Je to mládě asi půl roku staré. V terárku má vlhkost 67procent a tepletu zhruba 27 stupňů. Jsem z Chebu. Existuje nějaký způsob jak bych do něj ten vápník mohla dostat?

Skus popsat podmínky chovu (strava, vitamíny, osvětlení, velikost terária, zdroj UVb...).
Sama doma ho určitě nevyléčíš, vím o několika leguánech, který na to byli podobně a všichni dostávali injekčně antibiotika. Vápník můžeš dodávat uměle, ale pokud nemá zdroj UV, bude mu k ničemu. Určitě se obrať na veterináře.
Teplota na vyhřívacím místě by měla být okolo 36-37°C a stravu dokuď to jde dávej co nejpestřejší luční směsku. Hlavně listy a květy pampelišek. Celý tělo bych potíral odvarem z heřmánku, pomůže mu to v regeneraci. Jak je na tom jinak, přijímá potravu, je aktivní?
Leguána jsi v tomhle stavu už koupila, nebo ne? Pokud ne, chtělo by se zaměřit na podmínky chovu a změnit je tak, aby se to neopakovalo. Pokud máš fotky, nebylo by odvěci je sem vložit.

Nedostatek UV B lze nahradit dodáváním kombinalu A+D3, zhruba jednu maličkou kapičku měsíčně, k tomu musí dostat hodně vápníku v kvalitní stravě a v minerálních přípravcích (posypat potravu např. Nutrimixem pro nosnice), jak píše Knoxville. Na odvar z heřmánku bacha, on dost vysušuje pokožku, používal bych ho jen na ty prsty a nekrotizovaná místa nebo místo něj roztok betadinu. Leguán potřebuje hodně hydratovat, koupat ve vlažné vodě, pravidelné bohaté rosení (sprchování) vlažnou vodou. Teplota viz. Knoxville, leguáni mají aktivní teplotu nad 30 stupni, takže 27 st. bez možnosti dalšího vyhřátí (přes den) nestačí. Taky potřebují dost světla. Určitě navštiv veterináře, alespoň, aby ho ošetřil a dal ti pro něj nějakou hojivou mast na postižená místa (např. Tenazym).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru