Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovat? pářit? poraďte prosím...

Ahoj, má želva má 2 roky a už delší dobou mi vrtá hlavou myšlenka na větší chov želv. Mám ale několik obav a otázek:

1. Vím, že musím želvu zazimovat, aby si zvykla na svůj cyklus. Nevím ale, jak se to přesně dělá, jak to vše probíhá a také se bojím, že mi to nemusí želvička během zimy přežít.
2. Jak je to s tím pářením? Jak to vlastně probíhá? Na internetu jsem o tom něco četla, ale nikde to není dopodrobna vypsáno. Kdy želvy dospívají? A jak se mám pak starat o vajíčka? A kdy je vůbec ta ona nejvhodnější doba páření?

Prosíím moc poraďte někdo, jestli s tím máte nějaké zkušenosti, já jsem zatím jen amatér a ráda se naučím:). Děkuji moc předem.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ještě jedna otazka: musi se zimovat i samec nebo jen samice, kdyz chci na jaře začit s rozmnožováním…
_lenuska_ 22.09.2007 10:25
_lenuska_
Oba lenusko oba. Viděla jsi někdy samce když se probudí? Myslím teda ze zimního spánku:-p Nástup sex…
KHor 22.09.2007 11:41
KHor
Mně zase pořád vrtá hlavou, jestli se může rozmnožovat pouze želva, která zimuje pravidelně každý ro…
prcek 22.09.2007 14:26
prcek
Ono je to ještě složitější. Zimovat se musí želva naučit, ale je-li chovaná venku, podzim ji to obvy…
Salicornia 22.09.2007 14:58
Salicornia
Tak jo, jiak.....Je biologicky možné, aby želva, která se 10 let nezimovala a teď se zazimuje měla p…
prcek 22.09.2007 15:23
prcek
Asi ano - někdo se kdysi kdesi dokonce vyjadřoval, že mu snáší tříletá nezimovaná želva, ale je to u…
Salicornia 22.09.2007 15:36
Salicornia
Á, tak s tím zkušenosti mám, dobrý, už jsem v obraze :-D Děkuji :-p poslední
prcek 22.09.2007 16:05
prcek

Oba lenusko oba. Viděla jsi někdy samce když se probudí? Myslím teda ze zimního spánku:-p
Nástup sexuální aktivity je opravdu pozoruhodný. Takovéto drncání do samiček během roku je jen slabý odvar a já to spíš považuji za trénink, aby želvák nezapoměl že je kluk, i když to vypadá, že to myslí vážně. Fakt je, že když se na podzim ochladí tak to myslí asi také vážně.
Co se týká toho strachu ze zimování, tak ten je celkem opodstatněný. Zimování je jeden z nemilosrdných selekčních tlaků na populace želv v přírodě, ne každá a ne vždy zimovíání úspěšně zvládne. Nikdo ti nikdy nezaručí, že tvá želva patří mezi ta procenta jedinců, kteří zimu přežijí ať už je kvalita zimování sebelepší. Je to prostě jedno z rizik, které na sebe chovatel bere pakliže má ambice želvy množit.

Mně zase pořád vrtá hlavou, jestli se může rozmnožovat pouze želva, která zimuje pravidelně každý rok nebo když bych dostala dejme tomu želvu, které je 7 let a ještě nikdy nebyla zimována a letos bych ji zazimovala, jestli může mít ještě prcky :-D Žádnou takovou želvu nemám, ale zajímá mě to....Stejně tak u samce teda, ale předpokládám, že to bude úplně stejné.

Ono je to ještě složitější. Zimovat se musí želva naučit, ale je-li chovaná venku, podzim ji to obvykle rychle naučí... Měla by být zazimovaná dobře, protože takové želvy mají tendenci se budit častěji a při nižších teplotách. Musí se sledovat její váha a první rok možná vzbudit o krapet dříve. Taková želva bude mít pak pravděpodobně časem snůšku. Není ale nikde napsané, že snůška bude oplozená, protože ne každý samec je ochoten se pářit s každou samicí. Znamená to, že nikde nemáš jistotu, že když si pořídíš pár želv, že se budou "mít rády" :-). Sestavit chovnou skupinu dá někdy práci.
Luboš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...