Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimovat? pářit? poraďte prosím...

Ahoj, má želva má 2 roky a už delší dobou mi vrtá hlavou myšlenka na větší chov želv. Mám ale několik obav a otázek:

1. Vím, že musím želvu zazimovat, aby si zvykla na svůj cyklus. Nevím ale, jak se to přesně dělá, jak to vše probíhá a také se bojím, že mi to nemusí želvička během zimy přežít.
2. Jak je to s tím pářením? Jak to vlastně probíhá? Na internetu jsem o tom něco četla, ale nikde to není dopodrobna vypsáno. Kdy želvy dospívají? A jak se mám pak starat o vajíčka? A kdy je vůbec ta ona nejvhodnější doba páření?

Prosíím moc poraďte někdo, jestli s tím máte nějaké zkušenosti, já jsem zatím jen amatér a ráda se naučím:). Děkuji moc předem.

loading...
Předmět Autor Datum
Všechno, co hledáš již zde na poradně bylo, zkoukni příspěvky hlavně od Khora, Sysla a Salicornia. A…
krokodýl 10.09.2007 19:31
krokodýl
tak ja se tedy ptam, želvy se nemusí pářit aby měly mladé?
_lenuska_ 10.09.2007 19:46
_lenuska_
želvy se nemusí pářit aby měly mladé? chce se mi napsat, "Ne, malé želvy nosí čáp/vrána/MiG 21" ,…
Georgij Gadjukin 10.09.2007 20:22
Georgij Gadjukin
::)Tak týhle otázce ne zcela rozumim::)
Melda 10.09.2007 20:23
Melda
Ve dvou letech želvy je ještě celkem dost času přemýšlet o rozmnožování. U T. hermanni jsem nejčasně…
KHor 10.09.2007 21:37
KHor
FAkt až tři sezony? Tak tomu bych nevěřila!!! Jinak na většinu otázek tady opravdu najdeš dostačujíc…
zuzi 11.09.2007 11:10
zuzi
Viděl jsem samce T.herm., jak naháněl samici začátkem srpna, myslím ve volné přírodě (v Černé Hoře),…
krokodýl 11.09.2007 11:54
krokodýl
Jo,po zimování to ještě beru,ale 3 sezony? Tomu říkám odolnost. :-p
zuzi 11.09.2007 12:06
zuzi
Děkuju moc za odpověď. Chtěla jsem se ještě zeptat, jak dlouho želva nosí vajíčka než je naklade? A…
_lenuska_ 15.09.2007 12:23
_lenuska_
Pokud máte na mysli dobu od ovulace do snůšky tak to nevím. Ale od probuzení z hibernace do snůšky t…
KHor 15.09.2007 12:38
KHor
Dobře, děkuji mockrát. Mám ještě jednu otázku. Nikde na internetu nemůžu najít, jak se zařizuje Cite…
_lenuska_ 15.09.2007 13:18
_lenuska_
Základ je mít dospělce s papírama (registr. list);-), mláďata nafotíte (plastron) a s ostrými fotogr…
krokodýl 15.09.2007 14:01
krokodýl
Dozvěděl jsem se od pracovníků AOPK, kteří mají na starosti CITES, že mláďata je třeba do čtrnácti d…
Salicornia 15.09.2007 17:46
Salicornia
To bohužel mám. Pokud jsou v pořádku papíry rodičů mláďat, tak nahlásíš narození mladých želv na ste…
KHor 15.09.2007 13:55
KHor
Nevím kam dotaz zařadit,ale když už je to tady nazváno zimovat?... tak navážu tady. Můžete mi poradi…
zuzi 15.09.2007 19:45
zuzi
Co myslíš, jak je to v přírodě? Mláďata spí stejně dlouho jako dospělci. Pokud mají dobré teploty a…
krokodýl 15.09.2007 21:25
krokodýl
U některých druhů se v přírodě malé želvy patrně vůbec nevyhrabou a rovnou hybernují do dalšího roku…
Salicornia 15.09.2007 22:15
Salicornia
Nějak mi to pořad vrta hlavou...bojim se želvu zazimovat, přece jenom se mužou vyskytnout nejake kom…
_lenuska_ 17.09.2007 21:22
_lenuska_
Hele, kdyby to tak šlo jednoduše, tak by to tak dělal asi každý. Jenže hybernace je důležitým předěl…
Salicornia 17.09.2007 22:36
Salicornia
ještě jedna otazka: musi se zimovat i samec nebo jen samice, kdyz chci na jaře začit s rozmnožováním…
_lenuska_ 22.09.2007 10:25
_lenuska_
Oba lenusko oba. Viděla jsi někdy samce když se probudí? Myslím teda ze zimního spánku:-p Nástup sex…
KHor 22.09.2007 11:41
KHor
Mně zase pořád vrtá hlavou, jestli se může rozmnožovat pouze želva, která zimuje pravidelně každý ro…
prcek 22.09.2007 14:26
prcek
Ono je to ještě složitější. Zimovat se musí želva naučit, ale je-li chovaná venku, podzim ji to obvy…
Salicornia 22.09.2007 14:58
Salicornia
Tak jo, jiak.....Je biologicky možné, aby želva, která se 10 let nezimovala a teď se zazimuje měla p…
prcek 22.09.2007 15:23
prcek
Asi ano - někdo se kdysi kdesi dokonce vyjadřoval, že mu snáší tříletá nezimovaná želva, ale je to u…
Salicornia 22.09.2007 15:36
Salicornia
Á, tak s tím zkušenosti mám, dobrý, už jsem v obraze :-D Děkuji :-p poslední
prcek 22.09.2007 16:05
prcek

želvy se nemusí pářit aby měly mladé?

chce se mi napsat,

"Ne, malé želvy nosí čáp/vrána/MiG 21"

, ale zkusím být trpělivý.

Ještě tedy jednou: pánové KHor, Sysel, Salicornia a dáma Oslinka tu toho o želvách napsali na víc než jednu knihu. Určitě jsou mezi jejich příspěvky zmínky o tom, kdy poprvé zimovat, jak zimovat, v kterém věku dospívají.
Věřím, že když pročteš tuhle rubriku, budeš o spoustu informací bohatší a Tvůj pohled na chov želv získá nový rozměr. Nebylo by fér chtít po těch výše zmíněných (platí o spoustu dalších), aby své rady opakovali stále dokola. Předpokládám, že by je to přestalo bavit a byla by to opravdu škoda. Tady na poradně velice dobře funguje vyhledávání a většinou platí, že zadat dotaz do vyhledávače je míň pracné, než na několik řádků vypsat otázku, která zde již byla alespoň jednou zodpovězena.

Ve dvou letech želvy je ještě celkem dost času přemýšlet o rozmnožování. U T. hermanni jsem nejčasnější snůšku zaznamenal u svého známého v 3,5 letech želvy. Běžně hermanky dospívají tak v 6ti letech + -, pokud se chovají od mala ve venkovních výbězích tak ještě později, podle mého ale kvalitněji. Ona nejvhodnější doba k páření? Troufám si tvrdit, že to ještě kloudně nikdo nezjistil. Páření u Testud v přirozených, respektive co nejpřirozenějších podmínkách probíhá zejména těsně po probuzení z hibernace tj. brzy zjara a potom druhá fáze (na první pohled nelogická) koncem léta až začátkem podzimu. Pokud by bylo tepleji, tak právě v těchto dnech. Samce zřejmě do značné míry stimulují nejen samičky ale i celkové snížení teplot a zvětšení teplotního rozdílu mezi dnem a nocí. Možná i změna fotoperiody. Náhodné páření však lze pozorovat v průběhu celé sezony, zvláště, když se po delší době veder, třeba i uprostřed léta, ochladí. Samičky jsou zřejmě schopny uchovat sperma v použitelném stavu delší dobu. Nevím ale zda uchovávají v klidovém stavu již oplozená vejce, nebo dokáží životaschopné sperma udržet jiným způsobem. Zcela prokazatelně ale samičky dokáží klást oplozená vejce až tři sezony bez přítomnosti samce.
Pokud jde o zimování, tak to se zde opravdu probíralo mnohokrát.

FAkt až tři sezony? Tak tomu bych nevěřila!!! Jinak na většinu otázek tady opravdu najdeš dostačující odpovědi.Řekla bych,že pokud jsi našla na netu tuhle poradnu,tak máš vystaráno.Výše jmenovaní (převážně-nechci nikomu ukřivdit,ale je pravda,že mají největší podíl) se o nás amatéry opravdu dobře starají.Tak trpělivost,hledej a čti.

Viděl jsem samce T.herm., jak naháněl samici začátkem srpna, myslím ve volné přírodě (v Černé Hoře), nevím jestli nakonec dílo dokonal, ale vzhledem k jeho vytrvalosti asi ano. Ze zajetí vím, že samice kladli výjimečně jen pár dní po zimování (takže vejce v sobě museli mít i při zimování), ale šlo tuším vždy o neoplozená vejce, samozejmě to bylo v nepřirozených podmínkách, takže nelze úplně vyvozovat, že to tak může být i normálně. Asi to bylo způsobeno právě ne úplně správnými postupy v chovu. Spíš bych věřil, že po zimování může dojít k rychlému nástupu ovulace a oplození zadrženým spermatem, což je u spousty plazů známá záležitost.

Děkuju moc za odpověď. Chtěla jsem se ještě zeptat, jak dlouho želva nosí vajíčka než je naklade? A ohledně toho zimování, musím želvu kontrolovat po dobu co je zimovaná? dodávat ji nejak vodu? Chtrěla bych být na to dobře připravená, abych nic nepokazila, proto se vám můžou zdát mé otázky asi trochu hloupé.

Pokud máte na mysli dobu od ovulace do snůšky tak to nevím. Ale od probuzení z hibernace do snůšky to trvá za příznivého počasí obvykle cca 4-5 týdnů + - týden. Také druhá a třetí snůška následuje po 3-4 týdnech. Vodu želvě při zimování nijak nedodáváte ona spí a na potravu ani vodu nereaguje. Jen je třeba dbát aby nezimovala v prostředí s příliš nízkou vzdušnou vlhkostí, ideální je takový ten jablkový nebo bramborový sklep. Já želvy kontroluji tak jednou za tři týdny, nutné to asi není ale kdo by to vydržel se ani nepodívat, že ano. Otázka není nikdy hloupá, zvlášť když se jedná o zvířata. Vždy je lepší se zeptat než něco zvorat.

Základ je mít dospělce s papírama (registr. list);-), mláďata nafotíte (plastron) a s ostrými fotografiemi můžete vyrazit zažádat o registráky pro prcky a také o výjimku (žlutý cites), bez které nelze mláďata prodávat. To vše nejlépe do 14 dnů od vylíhnutí, ale jelikož nikdo kromě vás neví přesná data líhnutí, tak jich můžete "vylíhnout" víc najednou, aby tam člověk nelítal s každou zvlášť, akorát by ten rozdíl neměl být moc patrný, maximálně pár týdnů;-).

Dozvěděl jsem se od pracovníků AOPK, kteří mají na starosti CITES, že mláďata je třeba do čtrnácti dnů nahlásit, nikoliv zaregistrovat. Nejlépe je nechat vystavit registrační list s fotografiemi do půl roku od narození mláďat. Je to proto, že kresba plastronu se především u Testudo graeca rychle mění, a to především v prvních dvou měsících života a asi především tehdy, pokud jsou chována na slunci venku. Mláďata se totiž obvykle rodí s velmi světlou a nevýraznou kresbou, která později zcela ztmavne. Je zajímavé, že Testudo hermanni zbarvení mění pomalu a mláďata vyfocená po narození lze dobře rozeznat i po půl roce a déle. Přesto se výjimka prý u mláďat uděluje obvykle pouze pro jednu transakci, protože fotografii je třeba velmi často v prvních letech aktualizovat. Je to dost otrava všechna mláďata přefocovat, ale je na chovateli, aby v případě kontroly prokázal, že jde skutečně o vyfotografovanou želvu. Kdo se na přefocování vykašle a pak za deset roků bude chtít želvu prodat, může mít problém... U chovatelů s jednou nebo několika želvami ale asi stačí, když ji jednou za sezónu vyfotí, aby byl nějaký prokazatelný doklad o postupné změně vybarvení a vzájemném nasedání štítků. Já jsem to udělal tak, že jsem želvy ústně nahlásil na OŽP kraje a o registraci bez problému požádal až teprve tehdy, když bylo vybarvení všech již pěkně vyniklé. Pravděpodobně bude záležet na zvyklostech toho kterého kraje, takže se na to každý musí zeptat sám. Ale věřím, že se žádnému úředníkovi nechce tu stejnou práci dělat několikrát po sobě, takže s takovým postupem bude souhlasit. Luboš

To bohužel mám. Pokud jsou v pořádku papíry rodičů mláďat, tak nahlásíš narození mladých želv na stejném úřadě na kterém máš evidované rodiče a oni ti vystaví nové registrační listy. Potom buď zažádáš o výjimku ze zákazu obchodní činnosti a nebo ne, pokud je nechceš prodávat.

Nevím kam dotaz zařadit,ale když už je to tady nazváno zimovat?... tak navážu tady. Můžete mi poradit jak dlouhá doba spánku je v pořádku u 1 rok staré testudo hermanni? Nám se mladý začal hodně zahrabávat a docela dost spí,nevím jestli ho mám budit,ale zase mám strach ať se mi nezazimuje (ale to asi v terárku nehrozí,ne?)Je mi jasné,že aktivita vzhledem k počasí apod. klesne,ale přece jenom...U dospělých s tím problém nemám,u těch je mi to jasné,ale s mladou zkušenosti nemáme,je to její první zima u nás,tak ať něco neprošvihneme.

Co myslíš, jak je to v přírodě? Mláďata spí stejně dlouho jako dospělci. Pokud mají dobré teploty a vlhkost, tak to zvládne úplně stejně. U malé želvy je vyšší riziko dehydratace. Většinou se praktikuje, že se zimují v prvním a někdy i ve druhém a třetím roce kratší dobu než dospělci, ale není to nutnost.

U některých druhů se v přírodě malé želvy patrně vůbec nevyhrabou a rovnou hybernují do dalšího roku (třeba Testudo horsfieldii). Mám spíš pocit, že želvy někdo v prvních letech nezimuje proto, že jsou pak větší než ty zimované, které část roku prospí. Ta kontrola dehydratace je ale u malých želv velmi důležitá. U velkých zdravých želv platí měsíční úbytek váhy při hybernaci 0,5-1 %, takže bych se toho držel i u malých prcků. Želva s faldíky na stehnech dobře vyprázdněná a připravená na zimování má 95-105 % správné hmotnosti. Nenadálý pokles na 85 % bych řešil předčasným probuzením. První zimování bych proti velkým želvám zkrátil, tak jak píše Khor. Luboš

Nějak mi to pořad vrta hlavou...bojim se želvu zazimovat, přece jenom se mužou vyskytnout nejake kompikace. Takže, co kdybych ji nezimovala, spařila bych ji ted, koncem léta a ona mi na jaře snese vajíčka ne? a nic se nedeje...slo by to tak? ma to na reprodukci nejaky vliv?

Hele, kdyby to tak šlo jednoduše, tak by to tak dělal asi každý. Jenže hybernace je důležitým předělem pro vyrovnání hladin sexuálních hormonů a nastartování nového cyklu. U samic velká produkce progesteronu umožňuje ovulaci, zatímco u samců startuje testosteron páření. V průběhu roku sice oba hormony kolísají, ale na jaře jsou nejsilnější. Protože je hormonální činnost u samic později v létě omezena, nedochází k ovulaci a tvorbě vajec. Když jí necháš léto po celý rok, nic Ti asi nikdy nesnese.

Oba lenusko oba. Viděla jsi někdy samce když se probudí? Myslím teda ze zimního spánku:-p
Nástup sexuální aktivity je opravdu pozoruhodný. Takovéto drncání do samiček během roku je jen slabý odvar a já to spíš považuji za trénink, aby želvák nezapoměl že je kluk, i když to vypadá, že to myslí vážně. Fakt je, že když se na podzim ochladí tak to myslí asi také vážně.
Co se týká toho strachu ze zimování, tak ten je celkem opodstatněný. Zimování je jeden z nemilosrdných selekčních tlaků na populace želv v přírodě, ne každá a ne vždy zimovíání úspěšně zvládne. Nikdo ti nikdy nezaručí, že tvá želva patří mezi ta procenta jedinců, kteří zimu přežijí ať už je kvalita zimování sebelepší. Je to prostě jedno z rizik, které na sebe chovatel bere pakliže má ambice želvy množit.

Mně zase pořád vrtá hlavou, jestli se může rozmnožovat pouze želva, která zimuje pravidelně každý rok nebo když bych dostala dejme tomu želvu, které je 7 let a ještě nikdy nebyla zimována a letos bych ji zazimovala, jestli může mít ještě prcky :-D Žádnou takovou želvu nemám, ale zajímá mě to....Stejně tak u samce teda, ale předpokládám, že to bude úplně stejné.

Ono je to ještě složitější. Zimovat se musí želva naučit, ale je-li chovaná venku, podzim ji to obvykle rychle naučí... Měla by být zazimovaná dobře, protože takové želvy mají tendenci se budit častěji a při nižších teplotách. Musí se sledovat její váha a první rok možná vzbudit o krapet dříve. Taková želva bude mít pak pravděpodobně časem snůšku. Není ale nikde napsané, že snůška bude oplozená, protože ne každý samec je ochoten se pářit s každou samicí. Znamená to, že nikde nemáš jistotu, že když si pořídíš pár želv, že se budou "mít rády" :-). Sestavit chovnou skupinu dá někdy práci.
Luboš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...