Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neznalost neomlouvá

Před šesti týdny jsem si koupila od chovatele Testudo Hermanni s CITES. Bohužel se mi nezmínil, že ji musím do čtrnácti dnů nahlásit na Krajském úřadu. Náhodou jsem na to dnes narazila na internetu, když jsem volala na KÚ, bylo mi sděleno, ať ji nahlásim dodatečně, ale že už dostanu pokutu v minimální výši 1.000,- Kč. Vím, že to je moje neznalost a hloupost, ale zaráží mě to, že každý den se na internetu nacházejí inzeráty o prodeji such. želv bez CITES a úřady se o ně nestarají. Zatímco já si obstarám legálně drahou želvu a mě pokutujou. Teď mám docela strach v jaké vyši mě můžou až pokutovat? Má někdo tyto informace v jakých částkách se to pohybuje? Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsem se dostavila na KÚ želvu dodatečně nahlásit a ptala jsem se, jak to tedy s tou pokutou bud…
Blanda 04.10.2007 18:55
Blanda
Tak to vážně zírám. Zdá se mi, že úředníci ve vašem okolí mo mají v hlavě skutečně srovnané... Já sp…
wickerman 19.10.2007 17:52
wickerman
Vzhledem k tomu, že kresba plastronu se zvlášť u malých želv dosti rychle mění a na vás je "důkazní… poslední
Salicornia 20.10.2007 00:15
Salicornia

Když jsem se dostavila na KÚ želvu dodatečně nahlásit a ptala jsem se, jak to tedy s tou pokutou bude, tak mi bylo sděleno, že oni pokuty neudělují, ale že to uděluje nějakej kontrolní úřad. Ptala jsem se jestli si myslí, že tomu kontrolnímu úřadu bude vadit i zpoždění o pět týdnů a oni mi vklidu řekli, že jim vadí i pár dnů a ať počítám i stím, že k pokutě zaplatím správní poplatek a že na udělení mají rok.
Hlavně že budu muset každý rok (do pátého roku želvy)na KÚ s aktuální fotografií želvy, což jsem taky vůbec netušila:-[. Plánuji nový přírůstek želvičky, tak alespoň jsem chytřejší pro příště. :i:

Tak to vážně zírám. Zdá se mi, že úředníci ve vašem okolí mo mají v hlavě skutečně srovnané... Já spadám pod odbor životního prostředí Náchod a na doporučení mého herpetologa přihlášení řeším poštou. Napíšu, žádám o zapsání ...uvedu druh, přikládám registrační list s vyplněnými nacionálemi, fotku želvy a tím to končí. Za týden mi list přijde zpátky vyplněný bez jakýchkoliv průtahů. O nějakém ročním dodávání fotografie nemůže být ani řeč. Nejsem si vůbec jistý, zda to je skutečně takto v zákoně uvedeno. Na jaře jsem získal dvě testudo hermani b., zapomněl na reg. a zaslal to s 5 měsíčním zpožděním. A žádný problém.

Vzhledem k tomu, že kresba plastronu se zvlášť u malých želv dosti rychle mění a na vás je "důkazní břemeno" kompatibility CITES a želvy, vřele doporučuji si želvu pravidelně fotografovat. Když už s tím nechcete na úřad, alespoň máte možnost při kontrole NĚJAK prokázat, proč se kresba na CITES a na želvě neshoduje. Samozřejmě lepší je fotografii nechat orazítkovat a přihodit oficiálně k dokumentu. Tak vám nemůže časem nikdo zpochybnit pravost CITES a vyloučit tak želvu z chovu. Podávání a změna podkladů je zdarma a lze jej vyřídit dokonce korespondenčně. Vřele doporučuji zvláště pro ty, kteří to mají do krajského města dál. Na internetu stačí vyhledat úředníka, který za to zodpovídá, zjistit si jeho telefonní číslo a zavolat mu, případně napsat mail. Záleží na lidech, ale v Jihomoravském kraji to, pokud vím, takto bez problémů funguje (a já té paní skládám hlubokou poklonu). Možná je to ale nejen v přístupu úředníků k lidem, ale často i opačně... Musíte uznat, že ne každého asi baví stále dokola přeregistrovávat mraky zvířat a vystavovat doklady, i když je to zrovna součást vaší práce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru