Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem neznalost neomlouvá

Před šesti týdny jsem si koupila od chovatele Testudo Hermanni s CITES. Bohužel se mi nezmínil, že ji musím do čtrnácti dnů nahlásit na Krajském úřadu. Náhodou jsem na to dnes narazila na internetu, když jsem volala na KÚ, bylo mi sděleno, ať ji nahlásim dodatečně, ale že už dostanu pokutu v minimální výši 1.000,- Kč. Vím, že to je moje neznalost a hloupost, ale zaráží mě to, že každý den se na internetu nacházejí inzeráty o prodeji such. želv bez CITES a úřady se o ně nestarají. Zatímco já si obstarám legálně drahou želvu a mě pokutujou. Teď mám docela strach v jaké vyši mě můžou až pokutovat? Má někdo tyto informace v jakých částkách se to pohybuje? Děkuji.

Předmět Autor Datum
sakra já mám mojí sulcatu od května a ještě jsem ji nenahlásila:-/ ....ted jsi mi docela nahnala str…
Hanka 14.09.2007 19:53
Hanka
No není to příjemné, oni se úřady opravdu dost vztekají. Není ale nic jednoduššího než domluvit se s…
KHor 14.09.2007 20:35
KHor
Ahoj,já když jsem si kupoval svou první regiusku(je to asi 5let),tak mi prodávajíci řekl,že sice pod…
Melda 14.09.2007 20:50
Melda
50.000,- Kč??Tak to je mazec. Modlim se, abych narazila na inteligentní lidi, kteří budou řešit to,…
Blanda 14.09.2007 21:49
Blanda
No pan Hraběta mě upozornoval, že ji musim přihlásit do 14 dnů tak m ije blbé to po něm chtít. No ne…
Hanka 14.09.2007 23:39
Hanka
Řešíme CITES A nebo B? Jen mě to zajímá, želvičky neznám. Já k tomu v současné době přistupuju tak,…
rockviper 14.09.2007 23:54
rockviper
no tak to netušim jaký?:?:
Hanka 14.09.2007 23:59
Hanka
Zelenavá je určitě A a u Hanky si nejsem úplně jistej. Dostala jste Hanko výjimku (žlutý papír)?
KHor 15.09.2007 00:58
KHor
Sulcaty jsou B, ale na rozdíl od jiných B u nás všechny Testudines mají povinnost registrace. Takže…
krokodýl 15.09.2007 08:32
krokodýl
Já jsem vzorně nahlásila želvu týden po koupi, ale zase mi vytkli, že jsem neuvedla své datum naroze…
Marfuška 30.09.2007 10:45
Marfuška
Ahoj tak to slyším poprvé že by chtěli datum narození.nevim v praze se mi to nikdy nestalo.asi jiný…
Raduna 30.09.2007 11:46
Raduna
Ahoj, já jsem z Kladna a želvu jsem registrovala zrovna v Praze, Zborovská 11, napsali mi: V žádosti…
Marfuška 30.09.2007 17:52
Marfuška
Hm tak to opravdu koukám.No jak říkám po mě nikdy nic nechtěli.
Raduna 30.09.2007 19:22
Raduna
Je to i v přihlašovacím formuláři. Stáhnout si ho můžete třeba tady: http://www.kr-stredocesky.cz/st…
wufengg 01.10.2007 13:40
wufengg
Asi dost zalezi na lidech. Popravde receno u me co se tyce registrace a znaceni cehokoli CITESoveho…
carda.retarda 01.10.2007 21:41
carda.retarda
Na co je důležité tam mít uvedený své datum narození? Já jsem si minulý týden koupila želvu a v pond…
sweetyACS 19.10.2007 17:19
sweetyACS
Ja jsem registroval tenhle tyden Testudo Graeca terrestris v Ceskych Budejovicich a vse probehlo v p…
Jean-Paul Belmondo 03.10.2007 21:31
Jean-Paul Belmondo
Když jsem se dostavila na KÚ želvu dodatečně nahlásit a ptala jsem se, jak to tedy s tou pokutou bud…
Blanda 04.10.2007 18:55
Blanda
Tak to vážně zírám. Zdá se mi, že úředníci ve vašem okolí mo mají v hlavě skutečně srovnané... Já sp…
wickerman 19.10.2007 17:52
wickerman
Vzhledem k tomu, že kresba plastronu se zvlášť u malých želv dosti rychle mění a na vás je "důkazní… poslední
Salicornia 20.10.2007 00:15
Salicornia

No není to příjemné, oni se úřady opravdu dost vztekají. Není ale nic jednoduššího než domluvit se s chovatelem na případné změně datumu prodeje. Je pochopitelné, že ne vždy může člověk dostát bez problémů byrokratickému kolečku, které je navíc dost nesmyslně přísné. Vždy záleží na domluvě mezi chovatelem a zájemcem. Proto je také vždy lepší nakupovat přímo u chovatele doma a ne někde na burzách, nádražích u benzínových pump a podobně.

Ahoj,já když jsem si kupoval svou první regiusku(je to asi 5let),tak mi prodávajíci řekl,že sice podléhá registraci CITES,ale že se to nekontroluje.Tak abych to nehlásil,že se nic nemůže stát.Po roce jsem si koupil druhou a prodávající mně upozornil,že jí musím přihlásit do 14 dnů.Tak sem si řek že kvůli případným odchovům,je radši zaregistruju obě dvě.Tak mi paní v kanceláři řekla,že když jsem se obtěžoval až po roce hada zaregistrovat,takže mi musí napařit nejvyšší sazbu 50 000kč.Sem šel do kolen:.(.No a za čtrnáct dní mi přišlo vyrozumění,že teda když jsem nakonec přišel,takže mi to odpouštěj.Do měsíce bylo vše vyřízeno ke spokojenosti všech:-D

50.000,- Kč??Tak to je mazec. Modlim se, abych narazila na inteligentní lidi, kteří budou řešit to, že je lepší přijít o čtyři týdny dýl, než vůbec a pokutu nebudou řešit.
Každopádně je fakt, že spoustu lidí neví, že po koupení je zapotřebí nahlášení na úřady.

Sulcaty jsou B, ale na rozdíl od jiných B u nás všechny Testudines mají povinnost registrace. Takže na sulcatu registrace být musí (bílý registrační list CITES), výjimka ne (žlutý papír). Na zadní straně registráku dole by mělo být okénko, kde je napsaný datum prodeje a nacionále starého a nového majitele. Od toho data běží lhůta 14 dní. Většinou ale jsou na úředě vstřícní a pokud to člověk o pár dní přetáhne, tak jenom chvilku držkujou, ovšem o několik měsíců, to už je trošku problém, ale snad v nejhorším případě udělí nějakou nejnižší sazbu pokuty (1000 Kč) a možná ani to ne. Důležité je jestli máte datum prodeje v tom okénku napsané, jinak si tam můžete dopsat jiné, aby vycházelo do té lhůty 14 dnů.

Na co je důležité tam mít uvedený své datum narození?
Já jsem si minulý týden koupila želvu a v pondělí jí letim nahlásit.
A co se týče toho datumu mého narození,tak na těch papírech- bílý i žlutý...není o datumu narození nového majitele ano slovo,takže co je komu do toho kdy jsem se narodila?:)
Takové maličkosti se ode mě nedozví.

Když jsem se dostavila na KÚ želvu dodatečně nahlásit a ptala jsem se, jak to tedy s tou pokutou bude, tak mi bylo sděleno, že oni pokuty neudělují, ale že to uděluje nějakej kontrolní úřad. Ptala jsem se jestli si myslí, že tomu kontrolnímu úřadu bude vadit i zpoždění o pět týdnů a oni mi vklidu řekli, že jim vadí i pár dnů a ať počítám i stím, že k pokutě zaplatím správní poplatek a že na udělení mají rok.
Hlavně že budu muset každý rok (do pátého roku želvy)na KÚ s aktuální fotografií želvy, což jsem taky vůbec netušila:-[. Plánuji nový přírůstek želvičky, tak alespoň jsem chytřejší pro příště. :i:

Tak to vážně zírám. Zdá se mi, že úředníci ve vašem okolí mo mají v hlavě skutečně srovnané... Já spadám pod odbor životního prostředí Náchod a na doporučení mého herpetologa přihlášení řeším poštou. Napíšu, žádám o zapsání ...uvedu druh, přikládám registrační list s vyplněnými nacionálemi, fotku želvy a tím to končí. Za týden mi list přijde zpátky vyplněný bez jakýchkoliv průtahů. O nějakém ročním dodávání fotografie nemůže být ani řeč. Nejsem si vůbec jistý, zda to je skutečně takto v zákoně uvedeno. Na jaře jsem získal dvě testudo hermani b., zapomněl na reg. a zaslal to s 5 měsíčním zpožděním. A žádný problém.

Vzhledem k tomu, že kresba plastronu se zvlášť u malých želv dosti rychle mění a na vás je "důkazní břemeno" kompatibility CITES a želvy, vřele doporučuji si želvu pravidelně fotografovat. Když už s tím nechcete na úřad, alespoň máte možnost při kontrole NĚJAK prokázat, proč se kresba na CITES a na želvě neshoduje. Samozřejmě lepší je fotografii nechat orazítkovat a přihodit oficiálně k dokumentu. Tak vám nemůže časem nikdo zpochybnit pravost CITES a vyloučit tak želvu z chovu. Podávání a změna podkladů je zdarma a lze jej vyřídit dokonce korespondenčně. Vřele doporučuji zvláště pro ty, kteří to mají do krajského města dál. Na internetu stačí vyhledat úředníka, který za to zodpovídá, zjistit si jeho telefonní číslo a zavolat mu, případně napsat mail. Záleží na lidech, ale v Jihomoravském kraji to, pokud vím, takto bez problémů funguje (a já té paní skládám hlubokou poklonu). Možná je to ale nejen v přístupu úředníků k lidem, ale často i opačně... Musíte uznat, že ne každého asi baví stále dokola přeregistrovávat mraky zvířat a vystavovat doklady, i když je to zrovna součást vaší práce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru