Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hadi, opravdu samotáři?

Vím,že se všude píše a říká,že hadi jsou samotáři,ale nedá mi to se nezeptat.Pokud by opravdu byli takový samotáři,jak je možné, že když mám například v teráriu více hadů, tak, ve velké většině, jsou všichni spolu na jednom místě, v jednom úkrytu. Když budu konkrétní,např. mám dvě bimaculaty v jednom terárku. Hadi mají kolem 60cm, terárium má rozměry 95cm x 45cm x 40cm, je tam hodně úkrytů, ale vždy jsou spolu v jednom, zamotaný do sebe. Úkryty mění a vždy jsou tam obě spolu. Kdyby byli takový samotáři jak se říká, tak proč není vždy každá zvlášť? Není to nedostatkem úkrytů ani změnou podmínek a teploty, takže vždy mají na výběr z několika možností.Díky za objasnění.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám tu samou zkušenost. Zkoušela jsem dát 2 páry měsíčních mláďat b.c.i. do jednoho "obrovského" ter…
Jana 2 22.09.2007 10:03
Jana 2
Je jasné, že podmínky v přírodě a v teráriích jsou odlišné, ale podle mě, kdyby bylo samotářství tak…
lukasek 22.09.2007 11:08
lukasek
Myslím, že pro lepší pochopení této věci je lepší vyrazit do přírody, než sedět před sklem a přemýšl…
carlos 24.09.2007 10:01
carlos
Svatá pravda;-). Není nad terénní herpetologii. Bohužel to jde ztuha, páč ty mrchy jsou hrozný samot…
krokodýl 24.09.2007 15:44
krokodýl
Jo já vás chápu pánové :-), ale při pozorování v terárku, mi to přišlo zajímavé, je jasný, že když j… poslední
lukasek 24.09.2007 17:14
lukasek

Mám tu samou zkušenost. Zkoušela jsem dát 2 páry měsíčních mláďat b.c.i. do jednoho "obrovského" terária s velkým množstvím úkrytů jak na teplých, tak na chladných místech a VŽDY byla všechna 4 mláďata spolu, v jednoum úkrytu. Vyjímka byla, když bylo jedno mládě "zakalené" a zdržovalo se převážně na chladném místě a to samo ...

Je jasné, že podmínky v přírodě a v teráriích jsou odlišné, ale podle mě, kdyby bylo samotářství tak markantní, tak si myslím, že dva malincí hádci v teráriu, které je na ně velké by měli možnost vyhýbat se.To nejpříhodnější mikroklima je možnost, ale vzhledem k tomu, že jsou úkryty vedle sebe v různých tepelných a vlhkostných zónách, mají možnost být ve stejných podmínkách zvlášť nebo spolu a vždy jsou spolu na jednom místě.

Myslím, že pro lepší pochopení této věci je lepší vyrazit do přírody, než sedět před sklem a přemýšlet nad samotářstvím hadů při chovu v teráriu. Určitě jsi se setkal při chovu v teráriích se situací, kdy hadi jakoby bezmyšlenkovitě jezdí třeba 5min. po skle sem a tam. V přírodě by je v této chvíli dělilo několik desítek metrů a nejspíš by se nepotkali dřív než při páření či zimování;-).

Jo já vás chápu pánové :-), ale při pozorování v terárku, mi to přišlo zajímavé, je jasný, že když jsou hadi větší a nemají tolik prostoru, že na sebe prostě musí narážet, ale u tkaniček, které mají pár cm mi přišlo prostě zajímavý, že jsou pořád spolu, ať už v úkrytu nebo když se plazí. Prostoru mají opravdu hodně, neřešil bych to kdyby se plazili a občas se potkali,ale oni se doslova pořad plazí spolu a po sobě:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru