Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Konkrétní výrobky

Ahoj všem, přípravy na želvičku stále pokračují a nějak jsem se zarazila při výběru technického vybavení do želvího stolu. Máme toho na trhu dosti, tak bych vás všechny moc chtěla poprosit, zda doporučíte či napíšete své vlastní zkušenosti. Prostor pro želváka má asi 120cm x 50 cm x 40 cm (zhruba) :-). Vršek bude otevřený. A teď k věci. Mám v plánu zřejmě reflektorovou žárovku na vyhřívání (už 1 doporučil KHor). Dále zářivku s UVA/UVB (tak to bych potřebovala poradit, cena pod 1 000 bych prosila) - je důležité říci, že jakmile to půjde, želvák bude mít letní sídlo na zahradě. A pak už jen na to všechno spínací hodiny. Nevím, co tato věcička zmůže, ale jelikož jsem studentka VŠ, každý den vstávám jinak do školy a jinak se vracím, tak bych potřebovala výpomoc. Má představa je, že hodiny zařídí, aby se každé ráno a každý večer na 3 hodiny rozsvítila žárovka a aby se ráno zapla a večer vypla zářivka. Nevím, zda toto dokáže 1 produkt, když by to asi chtělo, aby se to každé ráno zapínalo v jiný čas (v závislosti na tom, kdy vstávám a kdy by to chtělo želvičku zřejmě nakrmit). Umí 1 hodiny zařídit na každý den v jiný čas: 2x rozsvítit žárovku a 1x zářivku? Nebo je třeba si na toto pořídit pridukty 2? Očekávala bych cenu do 500, ale nějak opravdu nevím, co který produkt vyvádí. A rovnou položím i dotaz, jestli nebude želvákovi hrabat, když mu jednou ráno rozsvítím v 5 a nakrmím ho a podruhé třeba v 10? Asi by také chtěl mít svůj režim, že? Ale jak to skloubit? Předem děkuji za odpovědi. Napsala jsem zřejmě takový dlouhý a zmatený dotaz, tak budu kdyžtak upřesňovat :-/:)) Díky.

Předmět Autor Datum
Některé digitální hodiny by to jistě zvládly, ale cena by byla hodně vysoká. Nejjednodušší levné řeš…
krokodýl 06.10.2007 11:45
krokodýl
A umí tyto levné mechanické hodiny žárovku zapnout ráno na 3hod a pak i odpoledne na 3 hod? Já mysle…
prcek 06.10.2007 12:11
prcek
Taky si myslím,že bude nejlepší koupit dvoje hodiny.My máme digitální za 299kč (OBI) a ty jde nastav…
zuzi 06.10.2007 12:22
zuzi
Na mechanických hodinách si můžeš namačkat jaké intervaly chceš a kolik chceš akorát, že to co namač…
krokodýl 06.10.2007 12:39
krokodýl
jj,taky jsem šla původně pro ty mechanické,ale popravdě řečeno mě vyděsily ty čudlíky.Moc jsem nechá…
zuzi 06.10.2007 12:44
zuzi
Prostě je jen zamáčkneš v úseku, po který mají být sepnuty.;-) Tady na těch jsem namačkal 8-11 dopol…
krokodýl 06.10.2007 13:15
krokodýl
No, nějak v tom nic nevidím 3-[ A nedovedu si představit, jak na mechanických namačkám, aby se denně…
prcek 06.10.2007 13:21
prcek
Jak tak na to koukám,tak by mi taky stačily jenom ty mechanické,co už :-p
zuzi 06.10.2007 13:33
zuzi
Děkuji, děkuji, děkuji. Tak v hodinách mám už snad docela jasno, podívám se ještě na netu a pak zaje…
prcek 06.10.2007 13:18
prcek
Pokud bude přes léto venku a v zimě zazimovaný, tak není, co řešit. V tom krátkém mezidobí, které an…
krokodýl 06.10.2007 13:25
krokodýl
No, přes léto venku bude, ale zimovaný ne. Alespoň ne teď. A za rok ještě nevím. Popravdě řečeno, sh…
prcek 06.10.2007 13:30
prcek
Vlastně proč to takto rozebírat, to si ostatně přečtu snad v nějakém návodu, ale spíš mně teď konkré…
prcek 06.10.2007 13:27
prcek
tak to se obávám,že budeš muset mít dvoje hodiny každopádně.Ony ty digitální fungují stejně jako mec…
zuzi 06.10.2007 13:32
zuzi
No, sice mám 3 brogády, ale to nemění nic na tom, že jsem chudý student. Každopádně mám mobil dost n…
prcek 06.10.2007 13:43
prcek
No to chápu,ony ty digitální sežerou více peněz a místa naprosto stejně jako mechanické,takže myslím…
zuzi 06.10.2007 13:48
zuzi
No, jasné :-)Ještě k té mističce na vodu. Taková malá keramická, ta by neměla vadit, ne? Doufám, že…
prcek 06.10.2007 13:52
prcek
Jestli si dobře pamatuju,tak plánuješ mladou želvičku,že? Naši prcci tam misku mají asi 7cm velkou k…
zuzi 06.10.2007 14:04
zuzi
Myslela jsem si, že želvy jsou zlobidla :-p Vlhkou část mít určitě prcek bude a koupat ho budu klidn…
prcek 06.10.2007 14:38
prcek
Já u prcků vodu nemám,respektive mám, ale vždy jen na chvíli denně, aby se mohli npít, jakmile ji za…
krokodýl 06.10.2007 14:59
krokodýl
No, tak já tu mističku ještě zvážím, každopádně koupat se určitě budeme ;-)BTW: Jak s tou zářivkou k… poslední
prcek 06.10.2007 15:34
prcek

Některé digitální hodiny by to jistě zvládly, ale cena by byla hodně vysoká. Nejjednodušší levné řešení je koupit dvoje mechanické hodiny (jedny za 120-150 Kč) a zapojit zářivku a žárovku zvlášť každou na jedny hodiny. Želvě udržuj normální světelný a tepelný réžim, to znamená zářivka např. 7:00 - 19:00 a žárovku třeba 8:00-11:00 a odpoledne 15:00-18:00. Určitě ji zbytečně nerozsvěcuj v 5 kvůli krmení, prostě jí tam krmení dej a ona si ho sežere až se probudí a začne aktivovat.

A umí tyto levné mechanické hodiny žárovku zapnout ráno na 3hod a pak i odpoledne na 3 hod? Já myslela, že tam jde mechanicky nastavit denně 1 čas. A navíc by mi i hodně pomohlo, kdyby se to nemuselo nastavovat denně. To jsem si myslela, že bych ji neměla svítit pokaždé jinak, ale někde jsem se dočetla, že se má želvák krmit když je aktivní a ne když spí, což ne vždy půjde. A navíc nesnědené jídlo budu tedy odstraňovat až po celém dni.

Taky si myslím,že bude nejlepší koupit dvoje hodiny.My máme digitální za 299kč (OBI) a ty jde nastavit myslím až na 20 programů.Hlavní rozdíl v hodinách je v tom,že jsou denní a týdenní.Ty týdenní si můžeš zvolit každý den jinak,nebo taky v blocích např.po-pá, so+ne, po-ne.Na jeden den tam můžeš mít více programů.My to máme taky nastaveno od 7-12hod a potom od 15-19hod.Myslím,že ty by byly ideální a vzhledem k pořizovací ceně to není taková hrůza i když bys potřebovala 2ks.S tím krmením si myslím,že to nebude snad problém.Kolik z nás má možnost krmit každý den ve stejný čas.

Na mechanických hodinách si můžeš namačkat jaké intervaly chceš a kolik chceš akorát, že to co namačkáš platí pro všechno, co na ně máš napojené, nejde tam udělat dva nezávislé časy pro různé zdroje, proto musí být pro tvoji potřebu dvoje. Funguje to tak, že jsou tam dokolečka na 24 hodinovém ciferníku takové čudlíčky (1 čudlík asi 10 nebo 12 minut) a v čase který chceš během těch 24 hodin si je vymáčkneš v tom intervalu, který chceš. Takže můžeš i více zapnutí během dne. Oproti digitálním jsou sice méně přesné a lze nastavit jen jeden režim, ale na vteřinách tu tak nezáleží a jeden režim ti pro světlo stačí, ale cena je nesrovnatelně nižší a obsluha (nastavení) naprosto primitivní, takže ho zvládnu i já:-D. Potravu jí tam klidně celý den nech, ona si tu zobne pak zas jindy podle chuti a uklidíš jí to až večer nebo klidně až ráno při novém krmení. Pokud používáš trávu, tak vůbec nevadí, že tam je celý den a že oschne. Zeleninu, pokud bys jí krmila, bych teda vyndaval už večer, i když třeba takové čínské zelí vydrží i do druhého dne bez problémů.

Děkuji, děkuji, děkuji. Tak v hodinách mám už snad docela jasno, podívám se ještě na netu a pak zajedu do Baumaxu nebo tak něco :-) A co s tou zářivkou? Vzhledem k tomu, že bude želvák v létě venku, jsem myslela, že není třeba nějaká ta superskvělá, ale poměrně drahá od pythonu. Stačí nějaká ta sun.glo nebo repti.glo nebo......co kdo doporučujete?:-)

No, přes léto venku bude, ale zimovaný ne. Alespoň ne teď. A za rok ještě nevím. Popravdě řečeno, sháním sklep :-D My nemáme, babička jo, ale dojíždět želváka zimovat k babičce nechci. Pak připadá v úvahu sousedský sklep nebo prostě venku ve výběhu, ale na to asi až za pár let. Takže tuhle zimu určitě želví stůl!

Vlastně proč to takto rozebírat, to si ostatně přečtu snad v nějakém návodu, ale spíš mně teď konkrétně jde o to, zda nějaké digitální hodiny kolem 300 KČ dokáží ovládat 2 prvky (zářivku a žárovku) s tím, že obě v jiný čas a několikrát denně. V rámci úspory místa, je to lepší, než dvoje mechanické. Ale to je zřejmě vše, jak tak na to koukám :-D

tak to se obávám,že budeš muset mít dvoje hodiny každopádně.Ony ty digitální fungují stejně jako mechanické,akorát můžeš nastavit na každý den jiné časy.Ale je v nich taky jenom jedna zdířka na přístroj.Takže 2 digitální hodiny minimálně 500kč, mechanické 200kč.Ale digitální jsou dle mě pohodlnější.Záleží na financích.

No, sice mám 3 brogády, ale to nemění nic na tom, že jsem chudý student. Každopádně mám mobil dost na šrot, ale stejně zařizuji želvákovi bydlení a no nový mobil dojde řada jindy :-) To se prostě nedá, želvománie je silnější. Postupně nakupuji vše potřébné. Vlhkoměr, teploměr, mistička na pití, domeček, osvětlení atd.....takže to vidím na dvoje mechanické hodiny, snad sežerou méně místa, než by sežraly digitální peněz :-p

No, jasné :-)Ještě k té mističce na vodu. Taková malá keramická, ta by neměla vadit, ne? Doufám, že se do ní želvák nevleze celý, aby se vykoupal :-D Jinak, chápu dobře, že pokud tam ta mistička bude dělat "nepořádek", nemusí tam žádné pití mít a stačí často koupat?

Jestli si dobře pamatuju,tak plánuješ mladou želvičku,že? Naši prcci tam misku mají asi 7cm velkou keramickou a přesně jak jsi napsala- samozřejmě do ní lezou a koupou se.Z toho důvodu ji mám postavenou ve vlhké části terárka a prostě když ji vylijou na rašelinu tak se nic neděje.Stejně té vody v ní moc není.Mají to tam spíše tak,aby se neřeklo.Ale zajímavé je, že dvě želvičky chodí pít pravidelně každý den,když jim ji vyměním a dvěma je úplně ukradená.Pokud bude mít vlhkou část a občas ji okoupeš (min.1xtýdně),tak si myslím,že tam ani nemusí být.Vypozoruješ sama jak se bude tvoje želvička chovat.

Já u prcků vodu nemám,respektive mám, ale vždy jen na chvíli denně, aby se mohli npít, jakmile ji zadělají, tak ji vyndám, ale 2x týdně mají půlhodinovou koupel a dostávají denně osprchované "zelené". Dospělce koupám 1x týdně, pokud jsou v teráriu, jinak na výběhu mají velikánské mělké misky cca 60 cm v průměru, ve kterých se mohou podle libosti svlažit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru