Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná testudo hermanni boettgeri

Želva "bourák" se zatím pořád léčí. Minulý týden byla do čtvrtka v ZOO Olomouc, byl jí v úterý údajný "penis" vrácen zpátky a očištěn. Želva byla uspána a zašita jedním stehem. Do čtvrtka bez problémů žrala pampelišky, které doma odmítala, byla aktivní, vše OK. Jenom se nevyprázdnila. Ve čtvrtek byly obě želvičky (zdravá i nemocná) první dávkou odčerveny. U zdravého se ve výkalech objevil (veliký) chomáč bílých červíků, pravděpodobně hlavní příčina všech problémů. Druhé odčervení by mělo následovat cca za 14 dní. V pátek večer se želvě začal údajný "penis" opět tlačit ven. Do pondělka vylezl celý. Během výkendu se dvakrát v menších dávkách vyprázdnil.

V pondělí ráno zavezen zpět do ZOO Olomouc. S vyhlídkou na amputaci údajného "penisu" plánovanou na úterý. Závěr je prozatím takový, že ze samečka se vyklubala samička. Paní doktorka se omluvila za špatné určení pohlaví. A podařilo se po důkladném očištění znovu vmasírovat kloaku zpět do útrob želvičky. Znovu zajištěno pomocí jednoho stehu. želva půjde zítra domů s tím, že v pondělí se vrátí znovu pod kontrolu paní doktorky. Želva je zatím normálně aktivní, žere s chutí pampelišky a prozatím to vypadá relativně dobře. Zásadní problém může nastat při vyprazdňování, kdy želva tlačí a tím může steh povolit.

Pravděpodobné příčiny všech problémů spočívají v dosti velkém začervení želviček. Želvičky "obě" šli váhově během posledních 19 dnů docela dost dolů (ta nemocná o cca 16 g a ta relativně zdravá o 10 g).
S paní veterinářkou jsem zatím spokojen, snaží se mi vyjít max. vstříc. Myslím si, že ta chyba v určení pohlaví je omluvitelná, u takto malých želv to asi není jednoduché rozpoznat. Nehledě na to, že paní veterinářka v ZOO není vysloveně zaměřena na želvy. Je vidět, že má zájem o to, aby se želva uzdravila a ze svého pohledu nemůžu k její práci mít větších výhrad.

Věřím, že vše dopadne OK.

Pár fotek po opětovném vychlípení kloaky ...
http://img100.imageshack.us/img100/2128/p1000976fq9 .jpg
http://img132.imageshack.us/img132/5931/p1000977am4 .jpg

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny