Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná testudo hermanni boettgeri

Dobrý den,
prosím o radu.
Želvičce testudo hermanni se objevila u vyměšovacího otvoru tato boule. Původně při dnešním koupání jsem myslel, že se želvička nemůže vyprázdnit, že je to trus, ale po důkladné kontrole to vypadá, že želvička má jiný problém. Nedokážu to dost odborně popsat. Zatvrdlé výkaly to určitě nejsou. U konce "výrustku" je to zabarveno do růžova resp. červena a celá koule je černá.Želva se samozřejmě dnes nevyprázdnila. Před třemi dny tohleto želvička ještě neměla. Poslední dva dny želva ráno běhala po terárku a trochu dělala větší rachot,tlučením do skla, ale nic jiného v chování jsem nepozoroval. Mám párek těchto želv, ta druhá zatím ničím podobným netrpí. Nevíte prosím, v čem může být problém? Včera bez problémů žrala. Může to být třeba začervením, nebo špatnou stravou nebo nějakou infekcí? Želvičky nejraději žerou saláty "ledový salát", polníček, brokolici a granule (rostlinné krmivo pro suchozemské želvy "raffy Vital" nebo "Vita terra REPTILE SPECIAL". Občas dostávají jablko nebo mrkev resp. kousek rajčete. Snažil jsem se využít všech rad a doporučení od "KHORa" na této "teraporadně", ale nechcou mi žrát zatím nic jiného (bodláky, pampelišky, jetelinu naprosto ignorují). Přes léto byly ve výběhu venku, teď v teráriu. Podestýlka vlhčený zahradní substrát. Stáří jeden rok.

[http://img70.imageshack.us/img70/6356/p1000930uy1.j pg]
[http://img413.imageshack.us/img413/2295/p1000935at9 .jpg]
[http://img216.imageshack.us/img216/3770/p1000941fm3 .jpg]
[http://img413.imageshack.us/img413/6518/p1000943xi7 .jpg]

loading...
Předmět Autor Datum
Težko říct, na fotkách to není 100% vidět, ale skoro bych si tipnul na zašprajcovaný penis. Měla by…
Sysel 08.10.2007 20:55
Sysel
Hledal jsem na internetu nějaké info o nemocech a mám obavu, že to asi bude "vyhřezlé střevo", ale o…
SOLIM 08.10.2007 21:09
SOLIM
Vyhřezlý penis to asi nebude, přeci jen to vypadá na samici a hlavně penis želv je mnohem větší, spí…
krokodýl 08.10.2007 22:02
krokodýl
Je to samička, takže si myslím, že Krokodýl má pravdu - chtělo by to pravděpodobně dobrého plazího v…
Salicornia 08.10.2007 22:53
Salicornia
Je možné, že je to to není penis, ale pokud se vezmete v úvahu velikost želvy vůči ruce (tipnul bych…
Sysel 09.10.2007 09:48
Sysel
Želvičku jsem předal veterinářce, ta se na ni zběžně dívala, po pokusu vrátit zpět "pravděpodobně op…
SOLIM 09.10.2007 12:30
SOLIM
Preju vse nejlepsi zelvicce. Doufam, ze vetka nic nepodela. Me nakrkla a neverim ji. O mojem zelvim…
Oslinka 09.10.2007 13:18
Oslinka
Teda mě to jako penis (želvy nemají hemipenis)nepřipadá, spíš bych si typnul na zánět kloaky. Mají t…
KHor 09.10.2007 13:50
KHor
Potom co o veterinářce napsala "OSLINKA" nad tím tak přemýšlím, a ta veterinářka mluvila nejdřív tak…
SOLIM 09.10.2007 15:42
SOLIM
Jéžiš, chuděrka, ať to zvládne! Když už jsme u těchto problémů, nevíte někdo o nějakém dobrém vet v…
prcek 09.10.2007 16:28
prcek
Jo, to je hlavni. Jsem predtim nevedela, koho si vybrat. Ze stranek klubu chovatelu zelv byl odkaz n…
Oslinka 09.10.2007 16:32
Oslinka
Tak co? :-(
Oslinka 18.10.2007 19:04
Oslinka
Želva "bourák" se zatím pořád léčí. Minulý týden byla do čtvrtka v ZOO Olomouc, byl jí v úterý údajn…
SOLIM 18.10.2007 23:25
SOLIM
U takhle velké želvy TH je už pohlaví obvykle poznatelné nejen podle ocasu, ale i podle tvaru celého… poslední
Salicornia 20.10.2007 00:40
Salicornia

Težko říct, na fotkách to není 100% vidět, ale skoro bych si tipnul na zašprajcovaný penis. Měla by pomoci co nejdříve koupel, pokud je to, jakože podle data přípěvku je, delší dobu určitě to chce návštěvu veterináře ( nějakého co rozumí želvám, ne pejskaře)

Hledal jsem na internetu nějaké info o nemocech a mám obavu, že to asi bude "vyhřezlé střevo", ale opravdu to nemám s čím srovnat. Raději jsem volal do ZOO na Sv. Kopeček v Olomouci, je tam veterinářka, která rozumí želvám. Zítra kolem poledne se na ni mrkne.... doufám, že je možné ji pomoci. Želvě se dnes tato boule zvětšila, potom praskla (?!), splasklo to, a vytíká z toho asi hnis a trocha krve,a zase to nateklo ... Od té druhé jsem ji separoval, a snažím se jí podestýlku z papíru vyměňovat. Víc se asi dozvím zítra. Díky za radu.:-(

Je to samička, takže si myslím, že Krokodýl má pravdu - chtělo by to pravděpodobně dobrého plazího veta a chirurgický zákrok. Co se týká žrádla, tak Tvoje želvy jsou pravděpodobně rozmlsané. Možná bude stačit dva tři dny nekrmit, a pak uvidíš, že si ty pampelišky rády vezmou :-). Pak jim salát nebo rajče klidně dávej, ale jako druhé žrádlo, až se pořádně nažerou vlákniny.

Je možné, že je to to není penis, ale pokud se vezmete v úvahu velikost želvy vůči ruce (tipnul bych do 10cm), tak to může být klidně sameček a samozdřejmě muže být vychlíplá jen jeho část, navíc napuchlá takže i změní tvar. Už jsem se s tím setkal. Na druhou stranu pokud z toho vytekl hnis, tak to bude opravdu spiš nejaký abces.

Želvičku jsem předal veterinářce, ta se na ni zběžně dívala, po pokusu vrátit zpět "pravděpodobně opravdu hemipenis" se jí to nedařilo, želvičce po zatlačení znovu vylezl ven. Říkala, že do toho chytla pravděpodobně infekci, že si ji tam nechá, udělá ji patřičná vyšetření a potom ji v narkóze bude operovat.Pravděpodobně ještě nasadí nějakou léčbu. Tvrdila, že je možné, že bude muset i část nebo celý amputovat ":.(". Bohužel neměla moc času na podrobnější vysvětlení. Nechají si ji v ZOO dva dny, provedou potřebná vyšetření a pravděpodobně i operaci. Je možné, že jak po sobě poslední dobou obě želvičky lezly, že ta druhá ji drápla do penisu a vlhkost a substrát udělali svoje. Nevím, je to jen spekulace. Uvidíme ve čtvrtek odpoledne. Říkala, že léčba, potažmo operace nebude jednoduchá. Zatím díky za Vaše názory a rady.

Preju vse nejlepsi zelvicce. Doufam, ze vetka nic nepodela. Me nakrkla a neverim ji. O mojem zelvim chlapeckovi rekla, ze je holcicka ::) + mela stupidni kecy (pry se ma zelve davat piskot namoceny v mlece - asi neslysela o sepiove kosti) + me stvala s praskem na odcerveni, ktery jsem nechtela (drontal - je primarne pro psy a kocky + moje zelva nebyla vylozene cervy zanesena). Kdyz jsem namitla proc jsme nedostali co dostava na hlisty kazdej, rozcilila se a nebavila se se mnou. Snad jsem zakaznik a mam pravo vedet co chci, zvlast kdyz si zaplatim. Z veteriny z Prahy mi doporucili pana Galka. Nechala jsem si u nej znovu udelat vysetreni trusu a v trusu nebylo nic. Tak nevim, proc mladou zelvu cpat praskama (pro masozravce), kdyz se ma skvele atd.. Proste z ni mam pocit, ze zasadne nestiha, ma milion kseftu, musi se starat o mimino a nevzdelava se v zelvach.. Treba umi skvele operovat nador fretce, ale.. navic desnej bordel v ordinaci, to fakt neni sterilni prostredi. ]:(]:(]:( Kamaradka ma dobrou zkusenost s panem veterinarem od cerveneho kostela u parku (v Olomouci). Vypada sice jak pejskar, ale rozpoznal rychle zanet v brisku jeji ctyrprstacky a odeslal ji odbornikum do Brna. Vylecili ji.

Potom co o veterinářce napsala "OSLINKA" nad tím tak přemýšlím, a ta veterinářka mluvila nejdřív tak a potom onak. Nejdříve naznačila že by mohlo jít o zánět kloaky (tak jak popisuje KHOR), ale potom zase tvrdila penis.:i: To o tom zázemí veterinářky v ZOO Olomouc má "OSLINKA" naprostou pravdu,ale snad to nebude mit vliv na kvalitu odvedené práce. :-( Hlavně, aby to dobře dopadlo pro želvu.

Jo, to je hlavni. Jsem predtim nevedela, koho si vybrat. Ze stranek klubu chovatelu zelv byl odkaz na seznam "dobrych proverenych" veterinaru, proto jsem k ni sla. "Zazemi" je desive. Si clovek malem napichne do zadku injekci na uspavani pro nejakou dravou zver, zaschle blato, maly prostor, velky chaos. Chodi tam dost lidi se psama a tak. Nechapu, jak to stiha. Zoo, soukromou klientelu, hlidat male dite (mela ho tam s sebou). ::) Ceny byly lidove, ale o to mi nejde.
Dej vedet, jak to pokracuje. Chudinka malicka :.( Preposlala jsem tve dotazy na jeden diskusni server, kdyby nahodou nekoho neco napadlo.

Želva "bourák" se zatím pořád léčí. Minulý týden byla do čtvrtka v ZOO Olomouc, byl jí v úterý údajný "penis" vrácen zpátky a očištěn. Želva byla uspána a zašita jedním stehem. Do čtvrtka bez problémů žrala pampelišky, které doma odmítala, byla aktivní, vše OK. Jenom se nevyprázdnila. Ve čtvrtek byly obě želvičky (zdravá i nemocná) první dávkou odčerveny. U zdravého se ve výkalech objevil (veliký) chomáč bílých červíků, pravděpodobně hlavní příčina všech problémů. Druhé odčervení by mělo následovat cca za 14 dní. V pátek večer se želvě začal údajný "penis" opět tlačit ven. Do pondělka vylezl celý. Během výkendu se dvakrát v menších dávkách vyprázdnil.

V pondělí ráno zavezen zpět do ZOO Olomouc. S vyhlídkou na amputaci údajného "penisu" plánovanou na úterý. Závěr je prozatím takový, že ze samečka se vyklubala samička. Paní doktorka se omluvila za špatné určení pohlaví. A podařilo se po důkladném očištění znovu vmasírovat kloaku zpět do útrob želvičky. Znovu zajištěno pomocí jednoho stehu. želva půjde zítra domů s tím, že v pondělí se vrátí znovu pod kontrolu paní doktorky. Želva je zatím normálně aktivní, žere s chutí pampelišky a prozatím to vypadá relativně dobře. Zásadní problém může nastat při vyprazdňování, kdy želva tlačí a tím může steh povolit.

Pravděpodobné příčiny všech problémů spočívají v dosti velkém začervení želviček. Želvičky "obě" šli váhově během posledních 19 dnů docela dost dolů (ta nemocná o cca 16 g a ta relativně zdravá o 10 g).
S paní veterinářkou jsem zatím spokojen, snaží se mi vyjít max. vstříc. Myslím si, že ta chyba v určení pohlaví je omluvitelná, u takto malých želv to asi není jednoduché rozpoznat. Nehledě na to, že paní veterinářka v ZOO není vysloveně zaměřena na želvy. Je vidět, že má zájem o to, aby se želva uzdravila a ze svého pohledu nemůžu k její práci mít větších výhrad.

Věřím, že vše dopadne OK.

Pár fotek po opětovném vychlípení kloaky ...
[http://img100.imageshack.us/img100/2128/p1000976fq9 .jpg]
[http://img132.imageshack.us/img132/5931/p1000977am4 .jpg]

U takhle velké želvy TH je už pohlaví obvykle poznatelné nejen podle ocasu, ale i podle tvaru celého karapaxu. Pokud paní veterinářka plazy nedělá, tak samozřejmě nemá tolik zkušeností. Já bych taky u kdejakého hada hledal, kde to má hlavu a kde ocas. Znamená to ale, že se na Tvé želvě bohužel učí, což člověka asi nepotěší. Nicméně myslím, že s tímto se setkal asi málokdo a pokud můžu mluvit i za ostatní, tak děkujeme za fotky a za popis příznaků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...