Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocná testudo hermanni boettgeri

Dobrý den,
prosím o radu.
Želvičce testudo hermanni se objevila u vyměšovacího otvoru tato boule. Původně při dnešním koupání jsem myslel, že se želvička nemůže vyprázdnit, že je to trus, ale po důkladné kontrole to vypadá, že želvička má jiný problém. Nedokážu to dost odborně popsat. Zatvrdlé výkaly to určitě nejsou. U konce "výrustku" je to zabarveno do růžova resp. červena a celá koule je černá.Želva se samozřejmě dnes nevyprázdnila. Před třemi dny tohleto želvička ještě neměla. Poslední dva dny želva ráno běhala po terárku a trochu dělala větší rachot,tlučením do skla, ale nic jiného v chování jsem nepozoroval. Mám párek těchto želv, ta druhá zatím ničím podobným netrpí. Nevíte prosím, v čem může být problém? Včera bez problémů žrala. Může to být třeba začervením, nebo špatnou stravou nebo nějakou infekcí? Želvičky nejraději žerou saláty "ledový salát", polníček, brokolici a granule (rostlinné krmivo pro suchozemské želvy "raffy Vital" nebo "Vita terra REPTILE SPECIAL". Občas dostávají jablko nebo mrkev resp. kousek rajčete. Snažil jsem se využít všech rad a doporučení od "KHORa" na této "teraporadně", ale nechcou mi žrát zatím nic jiného (bodláky, pampelišky, jetelinu naprosto ignorují). Přes léto byly ve výběhu venku, teď v teráriu. Podestýlka vlhčený zahradní substrát. Stáří jeden rok.

[http://img70.imageshack.us/img70/6356/p1000930uy1.j pg]
[http://img413.imageshack.us/img413/2295/p1000935at9 .jpg]
[http://img216.imageshack.us/img216/3770/p1000941fm3 .jpg]
[http://img413.imageshack.us/img413/6518/p1000943xi7 .jpg]

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak co? :-(
Oslinka 18.10.2007 19:04
Oslinka
Želva "bourák" se zatím pořád léčí. Minulý týden byla do čtvrtka v ZOO Olomouc, byl jí v úterý údajn…
SOLIM 18.10.2007 23:25
SOLIM
U takhle velké želvy TH je už pohlaví obvykle poznatelné nejen podle ocasu, ale i podle tvaru celého… poslední
Salicornia 20.10.2007 00:40
Salicornia

Želva "bourák" se zatím pořád léčí. Minulý týden byla do čtvrtka v ZOO Olomouc, byl jí v úterý údajný "penis" vrácen zpátky a očištěn. Želva byla uspána a zašita jedním stehem. Do čtvrtka bez problémů žrala pampelišky, které doma odmítala, byla aktivní, vše OK. Jenom se nevyprázdnila. Ve čtvrtek byly obě želvičky (zdravá i nemocná) první dávkou odčerveny. U zdravého se ve výkalech objevil (veliký) chomáč bílých červíků, pravděpodobně hlavní příčina všech problémů. Druhé odčervení by mělo následovat cca za 14 dní. V pátek večer se želvě začal údajný "penis" opět tlačit ven. Do pondělka vylezl celý. Během výkendu se dvakrát v menších dávkách vyprázdnil.

V pondělí ráno zavezen zpět do ZOO Olomouc. S vyhlídkou na amputaci údajného "penisu" plánovanou na úterý. Závěr je prozatím takový, že ze samečka se vyklubala samička. Paní doktorka se omluvila za špatné určení pohlaví. A podařilo se po důkladném očištění znovu vmasírovat kloaku zpět do útrob želvičky. Znovu zajištěno pomocí jednoho stehu. želva půjde zítra domů s tím, že v pondělí se vrátí znovu pod kontrolu paní doktorky. Želva je zatím normálně aktivní, žere s chutí pampelišky a prozatím to vypadá relativně dobře. Zásadní problém může nastat při vyprazdňování, kdy želva tlačí a tím může steh povolit.

Pravděpodobné příčiny všech problémů spočívají v dosti velkém začervení želviček. Želvičky "obě" šli váhově během posledních 19 dnů docela dost dolů (ta nemocná o cca 16 g a ta relativně zdravá o 10 g).
S paní veterinářkou jsem zatím spokojen, snaží se mi vyjít max. vstříc. Myslím si, že ta chyba v určení pohlaví je omluvitelná, u takto malých želv to asi není jednoduché rozpoznat. Nehledě na to, že paní veterinářka v ZOO není vysloveně zaměřena na želvy. Je vidět, že má zájem o to, aby se želva uzdravila a ze svého pohledu nemůžu k její práci mít větších výhrad.

Věřím, že vše dopadne OK.

Pár fotek po opětovném vychlípení kloaky ...
[http://img100.imageshack.us/img100/2128/p1000976fq9 .jpg]
[http://img132.imageshack.us/img132/5931/p1000977am4 .jpg]

U takhle velké želvy TH je už pohlaví obvykle poznatelné nejen podle ocasu, ale i podle tvaru celého karapaxu. Pokud paní veterinářka plazy nedělá, tak samozřejmě nemá tolik zkušeností. Já bych taky u kdejakého hada hledal, kde to má hlavu a kde ocas. Znamená to ale, že se na Tvé želvě bohužel učí, což člověka asi nepotěší. Nicméně myslím, že s tímto se setkal asi málokdo a pokud můžu mluvit i za ostatní, tak děkujeme za fotky a za popis příznaků.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...