Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimování

Ahoj, potřebovala bych radu...moje želvička byla už připravená na zimování...moc práce mi to nedalo, rozhodla se sama, tak jsem to respektovala,jen jsem jí sem tam svítila. :-)Ale jak začalo být pěkné počásí, tak se probrala a má se čile k světu. Dala jsem jí do terárka více podestýlky, ať se může zahrabat a vypla úplně světlo. Zatím spí, ale mám obavy, že se opět probere a budu ji muset připravovat znovu.:-( Dále bych se chtěla zeptat, jak mám snížit teplotu v terárku pod 18 stupňů - aspoň tak je psáno v literatuře. Teď je tam cca 22. Mám ji v pokoji a nevím na jaké chladné místo mám terárko postavit. A ještě :)) někteří z vás mají želvy neustále ve výběhu a pak je dávají zimovat...docela mě to překvapilo. Uvažovala jsem, že bych ho dala zpět do výběhu, ale jaksi na to nemám srdce...příjde mi, že už bývá trochu chladno. Vzhledem k tomu, že mám svou první želvu, jsem opatrná a snažím se dělat jen to nejlepší. Tím nechci říct, že by to bylo špatné.Začátečník.:)) Každopáně jsem se tady dozvěděla mnohem víc rad než z knížek - mám čtyři a zdá se mi, že od sebe všichni opisují.Díky za rady.:-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
nazdárek, taky mám stále želvičky ve výběhu, mají tam boudičku, ten výběh mám pro ně udělanej jako t…
ginger 09.10.2007 22:18
ginger
Vím, že příprava na zimování každého znejistí, ale můj názor je tady index.php a stojím si za ním.
KHor 09.10.2007 22:29
KHor
Děkuji, pečlivě jsem si to přečetla a budu se tím řídit. Vím, že terárko není ideální, ale musím výb…
Hannach 10.10.2007 10:53
Hannach
Nic si z toho nedělejte, pokud je celý problém v takovéto fázi, jak bylo na fotce patrné, tak žádný… poslední
KHor 10.10.2007 11:23
KHor

nazdárek, taky mám stále želvičky ve výběhu, mají tam boudičku, ten výběh mám pro ně udělanej jako takovej menší skleník, který je ale jen z půlky chráněn skleněným příklopem, takže je tam o stupínek víc než venku, ale stejně mám obavy z nočních a ranních teplot, tak nevim. Navíc se už připravují ke "spánku" a proto mi nepřijde moc rozumné,je dávat domů do terárka, kde je teplo a kde se právě proberou :-(. Tak jak řešit tuhle situaci, aby nedošlo při tomto počasí k nachlazení a k narušení jejich přípravě k zimování. Zítra mrňata půjdu zkontrolovat, jelikož je nevídám moc často, protože studuju v jiném městě, takže jsou závislý na mých rodičích a na ty není absolutní spoleh:-/. Předem taky děkuju za rady,papa :-)

Děkuji, pečlivě jsem si to přečetla a budu se tím řídit. Vím, že terárko není ideální, ale musím výběh předělat, želvák našel způsob, jak se dostat ven. V terárku jsem snížila dobu osvitu...ráno se občas ukáže, ale jinak celý den spí a sem tam něco sezobne.:-) Měla bych ještě dotaz na KHora...viděla jsem fotky želvičky, které vkládala zuzi do vlákna "Názor na želvu" a zjistila jsem, že asi budu mít stejný problém s krunýřem -želvička mi za poslední rok strašně rychle povyrostla. Nevím, jak to odborně popsat - krunýř není jako bochánek, štítky jsou trochu propadlé...ale zase ne moc...jen v těch spojích. Dokud jsem neviděla fotky, tak mě nenapadlo, že je něco špatně.Můžu to nějak napravit? Zbůsobí to nějaké komplikace? Musím dodat, že jsem se řídila všemi těmi knížkami a vidím, že to zrovna nebylo šťastné.:.( Mrzí mě, že jsem jí takhle ublížila.

Nic si z toho nedělejte, pokud je celý problém v takovéto fázi, jak bylo na fotce patrné, tak žádný vliv na funkci to nemá. Obávám se, že většina želv chovaných podle knížek na tom bude stejně. Toto životní období sice bude u želvičky patrné stále, ale hodnotu(nemyslím tím finanční) želvy to nijak nesnižuje. Je opravdu dost problematické udržet optimální poměr všech živim, zvláště v obdobích intenzivního růstu. Ten "terarijní" růst je sám o sobě nepřirozený, v přírodě nikdy k tak výraznému růstu nedojde, jsou tam omezující faktory, nedostatek potravy, nevyhovující teploty, paraziti. Proto jsou želvy "naprogramovány" tak, aby k růstu co nejvíce využily krátké období, kdy podmínky v přírodě jsou příznivé. V terku jsou prostě ty příznivé podmínky pořád.
Takto má vypadat správně rostlá Agrionemys (Testudo) horsfieldii při námluvách
1,1 samec vlevo
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/P61 10271.jpg]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru