Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno dotaz - mládě testudo hermanni

Uznávám, že jsem byl včera Marfuško fakt hnusnej, asi jsem nebyl ve formě, berte to tak, že i muži mají své dny. Teď se teda zkusím polepšit.
Co se týká roupů, tak chovatel zřejmě vychází z toho, že v přírodě prakticky nenajdete želvu prostou vnitřních parazitů. Želvy s nimi žijí a nijak viditelně jim roupi nepřekážejí. Dokonce se dá říct že jsou přirozenou součástí jejich střevní mikrofauny. Jenže, příroda je kapku něco jiného než omezený prostor domácího chovu. V terárku nebo v omezeném prostoru výběhu dochází znovu a znovu k pozření vajíček roupů a výsledek je ten, že za čas dojde k invazi těchto parazitů. Roupi svými metabolickými pochody produkují určité množství toxinů, které v malé míře želvě nevadí, jenže čeho je moc toho je příliš. Proto si já osobně myslím, že takový parazit nemá v zodpovědně vedeném chovu místo. Na druhou stranu existují teorie, že právě toxiny které červi vylučují dokáží zabránit třeba rozmnožení kvasinek, či jiných nepříjemných breberek. Želvy v přírodě si jistě dokáží pomoci, vyhledávají rostliny pomocí kterých dokáží červíky omezit, také před zimováním se dokáží zbavit "přebytků" tím, že své exkrementy obalují do takových průhledných slizovitých "blanek" a podstatnou část červů vyloučit. Trochu jiné a horší jsou škrkavky, v tomto případě bych s odčervením ani trochu neváhal, jejich toxiny dokáží želvu oslabit tak, že může dojít k sekundárnímu napadení organizmu různými patogeny. To by ale jistě nejlépe vysvětlila Jana Bulantová, ta je na tyto mršky profík. Takže to berte tak, pár červíků nevadí ale ani nijak neprospěje, proto pryč s nimi než se přemnoží.
Teď k sepiovce. Sepiovka má poměr Ca / P cca 1,3:1. Optimální poměr těchto prvků pro želví potřeby se uvádí 2:1 a výše. Pokud je tento poměr nevyvážený nedojde k efektivnímu využití Ca. On totiž vápník, aby mohl být využit, MUSÍ být v určitém poměru s fosforem, jinak dochází ke zcela opačnému efektu. Můžete podávat jakékoliv množství Ca a pokud nebude ve správném poměru s P není vám to nic platné. Tím nechci sepiové kosti zavrhovat, mají jiné užitečné prvky. Vaječná skořápka je vlastně převážně Ca a P v poměru 2:1. Tento poměr, za předpokladu správného zásobení organismu D3 zaručuje optimální využití zmíněných látek ke stavbě kostry.
Pokud ale je D3 přebytek, je předávkován, dojde k úplně opačnému efektu, i za situace kdy je přísun Ca a P v potravě přítomen v optimálním poměru. Vápník se z kostry začne vyvazovat. Dojde tak paradoxně ke stejné situaci jako kdyby byl všech těchto prvků naprostý nedostatek. Proto podávání vitamínů není žádná legrace a rozhodně neplatí čím víc tím lépe. Nutrimix používám také ale rozhodně ne stylem "každý den posyp co můžeš" tak to prostě nefunguje. To se dělá při krmení neplnohodnotnou potravou. Např. u chovatelů chameleonů a ještěrů krmených cvrčky. Tak teď už musím běžet. Pokud jsem to napsal nesrozumitelně, což je možné klidně se ptejte. Už budu hodnej.:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny