Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agresivní chování želvy nádherné.

Dobrý den.
Chovám již 8 let 2 želvy nádherné - samice. Jsou téměř stejně staré a od letošního jara mají nové akvaterárium (120x40x50). Do té doby spolu vycházely vždy bez problémů. Teď jedna želva stále na tu druhou útočí, ukousla jí kus stehna a poranila přední nohu. Přes léto byly na balkóně v malém akváriu a tam se nic podobného nedělo. Teď jsou přestěhovány zpátky do bytu a útoky jsou ještě brutálnější. Mířeny jenom na hlavu. Ta pokousaná už nevystrkuje ani nohy z krunýře, jenom se snaží schovat. Dnes jsem to nevydržela a oddělila je. Nemůžu si ale dovolit mít doma 2 akvária. Poradíte mi prosím někdo :-( ? Jsem opravdu zoufalá.
Změna kategorie, původně: Želvy (carlos)

Předmět Autor Datum
Bohužel agresivní chování se mezi želvami objevuje a jiné řešení než rozdělení v tomto případě nepom…
krokodýl 11.10.2007 22:10
krokodýl
Tak to samé se stalo mě.Udělal jsem želvám venku bazen 250x100x35 cm a jedna samiceT.s.elegans začal…
Melda 11.10.2007 22:52
Melda
Děkuji za radu. Želvy mám teda zatím odděleně a za měsíc je zkusím dát zase do velkého akvaterária.…
Lucie M. 17.10.2007 20:30
Lucie M.
Takže se ozývám po dlouhé době, kdy mé želvy žily odděleně 4 měsíce. Zkusila jsem je dát opět do jed… poslední
Lucie M 07.03.2008 13:33
Lucie M

Bohužel agresivní chování se mezi želvami objevuje a jiné řešení než rozdělení v tomto případě nepomůže, pakliže nechcete, aby utiskovaná želva nakonec umřela na následky poranění, druhotných infekcí a neustálého stresu. Můžete želvy po určitém čase zkusit opět spojit, ale nikdo vám nezaručí, že se to nebude opakovat. Paradoxně může být problémem právě nové větší akvaterarium, ve kterém si dominantnější jedinec vytvořil určité teritorium, ale akvaterárium není zas tak velké, aby v něm bylo místo na teritoria dvě. Ještě můžete zkusit ve velkém akvateráriu ponechat tu utlačovanou a na nějaký čas oddělit tu dominantní. Utlačovaná se tak stane "paní domu" a po několika týdnech k ní můžete zkusit vrátit tu agresivnější, která ale přijde do nového prostředí, kde se mezitím zabydlela ta slabší a mohlo by to být potom v rovnováze. I když zřejmě dominance té agresivnější časem může zase přerůst "normu". Bohužel želvy jsou individuality a nikdy nelze říci, jak spolu budou vycházet. Další možností je naopak do terária ještě třeba 2 jedince podobné velikosti přidat a agresivita dominantního jedince se může rozmělnit na více objektů a důsledky nemusí být tolik destruktivní.

Tak to samé se stalo mě.Udělal jsem želvám venku bazen 250x100x35 cm a jedna samiceT.s.elegans začala utlačovat druhou.V bazénu jsem měl 7 želv různých velikostí a samice honila pořád tu jednu.Obě dvě želvy jsou stejne velké asi 25 cm.Došlo to tak daleko,že želva zůstávala venku z vody celý den.Nedávno jsem želvy zazimoval doma do akvária,100x50x50 a želvy tu žijí tak jako roky předtím.Vůbec žádný problém.Takže má Krokodýl asi pravdu,s tím vytvářením teritorii;-).Je zajímavé,že si vybrala stejně velkou želvu.Mám tam i poloviční samičku.Asi pro ní představovala konkurenční hrozbu víc než ta malá.Ještě jsem tam měl trio stejně velkých T.s.scripta,ty uplně ignorovala.;-)

Děkuji za radu. Želvy mám teda zatím odděleně a za měsíc je zkusím dát zase do velkého akvaterária. Ta agresivní želva je tak zblblá, že v první chvíli útočila i na svůj vlastní obraz, který se odrážel ve skle. Snad se na "samotce" trochu zklidní. Ta utlačovaná je teď v pohodě, dokonce spí i s nohama venku. Ale ta rada s přidáním dalších jedinců u nás nezklidila velký úspěch :-/. Bohatě stačí mít doma nyní 2 akvárka, natož později třeba 4 :-D.

Takže se ozývám po dlouhé době, kdy mé želvy žily odděleně 4 měsíce. Zkusila jsem je dát opět do jednoho velkého akvaterária. Bohužel ta agresivní jako by čekala na svou příležitost a útočila hned, když tu druhou zbystřila a očichala. Vydržela jsem se na ně koukat 10 minut. Vypadalo to hrůzostrašně, takže jsou zase odděleně :-/. Ach jo. Budu muset něco vymyslet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru