Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem gonyosoma

Ahoj lidičky v čera sem si domů dovezl samičku a samečka Gonyosomy oxycephala dal sem je do terarek a jak sem je tam vypustil tak si ho prolezli a potom se schovali do úkrytu a už nevylezli je to u nich normální? A ještě jeden dotas mám problém udržet v terarku noční teplotu 23 stupnů klesa mi tam tak na 18-20 potřeboval bych nějakou radu jak by se to balo co nejednodušeji vyřešit.:-[

Předmět Autor Datum
no toto chování je normální u většiny hadů u ,,gonyosom'' taky...Jsou to nervozní , plaší a tím páde…
Serpent 14.10.2007 15:42
Serpent
těch 18 by mohlo být opravdu málo...myslím že kolem 23 stupnu jsou pro ně ideální noční teploty...do…
Serpent 14.10.2007 15:43
Serpent
Mam taky dotaz, ty gonyosomy jsou predpokladam z burzy...tudiz odchyt. Predpokladam, ze jsi predtim…
Redsnake 14.10.2007 15:44
Redsnake
První nejsou mam ješte gutaty ale ty nejsou tak naročné tak u nich sem tu noční teplotu nějak zas ta…
Taz 14.10.2007 16:11
Taz
Z toho, že je samice tmavší si nic nedělej, to je normální variabilita, každý jedinec není stejný ne…
krokodýl 14.10.2007 19:24
krokodýl
Díky moc za rady a hadatům zdar.
Taz 15.10.2007 08:01
Taz
zdravím, chtěl bych něco podotknout ke gonyosomám jelikož je nějaký pátek chovám a prošel sem si jak…
haďák 19.10.2007 17:05
haďák
Dík za radu.Můžu se ještě zeptat jakou máš u nich vlhkost?
Taz 20.10.2007 18:17
Taz
Muzu se zeptat, jak jste to myslel s tou amebovou infekci ktera hrozi pri horsi hygiene? U vetsiny h…
JaBula 21.10.2007 19:14
JaBula
Samice přestala jevit, zničehonic, zájem o potravu,vyhledávala vodu, velice rychle klesla váha. Trus… poslední
haďák 26.10.2007 18:12
haďák
Vyšší vlhkost udržuju hlavně před svlekem. U adultů není problém, u mláďat je potřeba udržovat vyšší…
haďák 21.10.2007 18:21
haďák

no toto chování je normální u většiny hadů u ,,gonyosom'' taky...Jsou to nervozní , plaší a tím pádem poměrně agrssivní hadi...Nejjednodušeji by se dala noční teplota upravit změnou umístění terária v místnosti, popř. slabým dotápěním...jak jsou staří a velcí?

Mam taky dotaz, ty gonyosomy jsou predpokladam z burzy...tudiz odchyt. Predpokladam, ze jsi predtim zadneho hada nemel...takze z toho usuzuji, ze zrovna tenhle druh nebude to prave orechove....Kazdopadne abych odpovedel i na tve dotazy, schovavani do ukrytu je naprosto normalni, z toho bych si hlavu nedelal. teplotu v noci je idealni zvysit pouzitim topneho kabelu nebo topne decky...Popripade zarovkou ktera ma cervene sklo (hadi cervene sklo neregistruji)
Hodne stesti, redsnake

První nejsou mam ješte gutaty ale ty nejsou tak naročné tak u nich sem tu noční teplotu nějak zas tak moc nehlídal. Maš pravdu jsou z burzy a od koho sem je kupoval tak mi debyl schopen říct jak sou staré velké sou odhadem 1,50m agresivníto máš pravdu hlavně samec ten už startoval na výstavě ale mně to nevadí já je mam na chov a né na mazlení to jenom moja nemohla překousnout že je nemuže chytat:-D,slečna je klidnější ale její zbarvení semi nějak nezda je podstatně tmavší zkoro až zašedlá až se trochu spamatujou z toho šoku tak pudem k nějakému odborníkovy.JO a to staří tak odhadovala na 2 roky.

Z toho, že je samice tmavší si nic nedělej, to je normální variabilita, každý jedinec není stejný nebo ideální jako někde na fotce, rozhodně je kvůli tomu nikam nenos, ani k žádnému odborníkovi, protože jim maximálně zaděláš na další stres. V noci je třeba dotápět na těch cca 23-25 st. Řešení, viz výše, topný kabel, topná rohož či něco na ten způsob, nejlépe pod dno terária. Nevím, jak máš nebo nemáš řešenou ventilaci, ale každopádně spodní dotápění poměrně vysušuje substrát a následně se vysušuje i prostor terária, takže považuju za dobré substrát navečer povlhčit, aby naopak vlhkost v noci šla trochu nahoru, také je dobré nad kablík nebo rohož umístit větší misku s vodou.

zdravím, chtěl bych něco podotknout ke gonyosomám jelikož je nějaký pátek chovám a prošel sem si jak příjemným, tak i nepříjemným. Je potřeba držet terária v čistotě, mají velice rychlý metabolismus a vyprazdňování je velice časté. Nejideálnější sou noviny, pro někoho přijatelnější asi papírové ručníky, ale opravdu jakékoli experimenty se substrátem sou na škodu, úkryt vyhledávají, je dobrý dát jeden ke zdroji tepla. rostliny umělý.Stálá vlhkost je potřeba udžovat pouze u juvenilů,ale v noci při poklesu teploty nerosit a nechat RH klesnout přirozeně, musíme pamatovat,že oxycephaly žijí v nížinách, kde je maximum vlhkosti vzduchu během dne a v noci s poklesem teploty klesá. U dospělých zvířat rosím hlavně v období ekdyse. Teploty během dne 28, noc 20-23,vytápím top. kab. hlídaným termostatem. Lokálně je vhodná je žárovka. Na osvětlení se hodí zářivky(Biolux- dobrý podání barev) s rozptýlením světla pomocí třeba mat. skla.S hnilobou tlamy problém není, stačí jak sem psal neexperimentovat s rašelinou apod., pokud se vyskytne větší slinění, u samic po kladení, v důsledku rytí v připraveném substrátu(rašeliník), nebo z jiného důsledku klesne imunita, pak stačí podat několikrát větší dávky vit C., pokud se poleví v hygieně hrozí amébové inf., které se dají řešit entizolem+ chloramphenicol. Moje zvířata sou klidná, dá se s nima i v pohodě manipulovat bez rukavic, nekoušou. To je asi tak ve stručnosti k těmto nádherným hadům. A nakonec- vyvaroval bych se importů, to je opravdu záležitost pouze pro ty nejzkušennější, ta mortalita je obrovská a zvířat z odchovů už je poměrně dost.

Muzu se zeptat, jak jste to myslel s tou amebovou infekci ktera hrozi pri horsi hygiene? U vetsiny hadu znamena pritomnost ameb a nelecena ameboza smrt. Na druhou stranu - ameby se nikde "jen tak nepovaluji" a hadi se musi odnekud nakazit (coz u importu neni az tak vyloucene). Nemate spis na mysli infekce jinymi prvoky (bicikovci) kteri jsou u hadu celkem bezni a jsou narozdil od ameb podminene patogenni?

Samice přestala jevit, zničehonic, zájem o potravu,vyhledávala vodu, velice rychle klesla váha. Trus(spíš voda) opravdu hodně páchnul a byl s příměsí krve, hlenu a samice začala být apatická. Mělo to velice rychlý průběh. Léčba, jak sem psal, spočívala v podávání peroral chloramphenicol s entizolem,podprůnou léčbou- inj vit C. vše po 7 dní.Po léčbě se stav rychle zlepšil a samička začala opět přijímat potravu a vrátila se poměrně rychle zase do kondice.
Takže ve zkratce- velice rychlý, agresivní průběh + symtomy+ pozitivní reakce(samice) na léky = velká pravděpodobnost améb. infekce. Ale musím připustit, že je možná i jiná inf., neboť sem neposlal trus na vyšetření a vsadil sem na vlastní zkušennosti a intuici. Jinak améby,dle mého názoru, se nevyskytují v chovech zřídka a když se vyskytnou,končí velice často fatálně a člověk už dál neřeší čím byla zapříčiněna smrt, anebo naopak neřeší(při aplikaci vhodných léků) nemoc, kterou vyléčí. Koneckonců entizol není pro osvícennější chovatele neznámou a je účinný.

Vyšší vlhkost udržuju hlavně před svlekem. U adultů není problém, u mláďat je potřeba udržovat vyšší vlhkost a před svlekem vydatně rosit. Pokud zapomenete a kůži nesvleče, je potřeba kůži co nejdřív svlíknout. Jinak RH v nádržích je 45- 65%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru