Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zimování hadů

ahoj, chtěl bych se zeptat jaké podmínky bych měl vytvořit abych správně zazimoval svoje dvě ammodytky. Konkrétně při jaké teplotě, od kdy a jak dlouho apod. Jedná se o zhruba 5 ti měsíční vipera ammodytes meridionalis. Nějaký informace sem si zjistil od chovatele ale přeci jenom se chci radši ještě zeptat tady;-) Díky za rady

Předmět Autor Datum
Promiň spider021 že ti neodpovím, ale jen využiju tvoje téma, abych tu nedělal "bordel". Takže až od…
FildaV 14.10.2007 16:33
FildaV
Jo tak to se taky přidávám,ja se spíš chci zeptat na podmínky jejího zimování, abych ji dopřála ten…
werča 14.10.2007 17:07
werča
Spider: Takže k ammodytkám, meridionalisky bych nechal cca 2 měsíce při 10-15 st., letošní mláďata k…
krokodýl 14.10.2007 19:15
krokodýl
je možný je dát tedy do nějaké vystlané krabice a v té je dát do ledničky? kde je zhruba 5-10stupňů?…
spider021 14.10.2007 21:53
spider021
Možný to určitě je, problém ledničky je vysušování, ale v případě takřka uzavřené bedýnky by to tak…
krokodýl 14.10.2007 22:07
krokodýl
a ještě by mě zajímalo kdy je mám tedy uložit? nějak na konci listopadu třeba? jinak díky za věškeré…
spider021 15.10.2007 22:03
spider021
Takhle, spousta hadů si řekne, tím, že přestanou žrát, ale pokud máš popelnice, tak to musíš určit s… poslední
krokodýl 15.10.2007 22:09
krokodýl

Promiň spider021 že ti neodpovím, ale jen využiju tvoje téma, abych tu nedělal "bordel".
Takže až odpovíte spiderovi021 tak: Je nutné zimovat regiusku? Mám jen jednu a rozmnožování neplánuji. Můžu ji tedy dopřát ten přepich a nechat jí normální teploty v teráriu? Díky

Spider: Takže k ammodytkám, meridionalisky bych nechal cca 2 měsíce při 10-15 st., letošní mláďata klidně i kratší dobu (měsíc), před tím bych postupně cca měsíc, každý týden o něco zkracoval svícení žárovky a poslední týden úplně vypnul, krmit bych přestal cca týden před úplným zhasnutím žárovky (takže minimálně 14 dní před vlastním zimováním), vlastní zimování provádím u hadů v plastových boxech s menším větráním ve vyšší vrstvě mírně vlhkého substrátu, mechu a listí. U dospělců pak vše podobné jen v delších intervalech.
Filda, Werča: Régiusky vůbec nezimují, tedy ne tak, jako klasicky temperátní druhy mírného pásu. Pouze většina areálu leží v oblastech, kde existuje střídání vlhkého a suchého období. Regiusky v suchém období minimálně aktivují a nepřijímají potravu. Teploty v suchém období nejsou průměrně o moc nižší, spíše jsou větší rozdíly mezi denní a noční teplotou, kdy v okrajových částech můžou noční teploty klesat výjimečně i pod 20 st. a suché období zde trvá poměrně dlouho cca od října do února. Rozdíl je samozřejmě také, jak z názvu (suché a vlhké období) vyplývá v množství srážek a celkové průměrné vzdušné vlhkosti. Takže v podstatě lze v říjnu až únoru jen snížit trochu noční teploty a snížit intenzitu rosení. Ovšem pozor na to, aby měla krajta možnost zalézt do nějakého úkrytu, který nebude zcela suchý, ale mírně vlhký). Samořejmě i v období sucha je důležité mít v teráriu misku s vodou, aby se krajta mohla napít.

Možný to určitě je, problém ledničky je vysušování, ale v případě takřka uzavřené bedýnky by to tak nevadilo, samozřejmě je třeba to hlídat a kdyžtak lehce dovlhčit. Určitě by bylo dobrý před lednicí ještě nechat tu bedýnku pár dní někde v chodbě na zemi, kde je tak 15 stupňů, aby to nebyl takový skok a stejně tak po vyndání z lednice.

Takhle, spousta hadů si řekne, tím, že přestanou žrát, ale pokud máš popelnice, tak to musíš určit sám. u letošních prcků bych začal s přípravou až někdy v půlce listopadu, aby v půlce prosince byli už v lednici a koncem ledna až počátkem února bych je zase rozjel. Další dva roky bych začal o 2 týdny dřív a skončil taky, U dospělců tak o měsíc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru