Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zimování M.l.turanica

Ahoj hadařové,

chtěl bych zjistit, před nadcházející zimou, jaký je názor chovatelů na zimování Macrovipera l. turanica, nejlépe z vlastních zkušeností. Daboia se tady zmiňuje o zimování mláďat, zajímalo by mne, jak zimoval rodiče.
Názory na to, jak turaniky zimovat se různí a určitě by nebylo od věci, udělat jakousi sondu. Zcela jistě, v zimování tohoto druhu, bude důležitým faktorem geografický původ konkrétního zvířete. Jinak zřejmě budou zimovat "nuratinky" a jinak gjurzy ze Zakavkazí.
Děkuji za případné reakce.

Jirka

:puff:

[tura.jpg]

Předmět Autor Datum
Ahoj Jirko to je zaujímavá téma, čo viem z dosluchu tak hodne chovatelov má zo zimovaním turaník neg…
kobra 17.10.2007 10:06
kobra
Nebál bych se tvrdého zimování, ono kontinentální klima s poměrně tuhou zimou a velmi horkým létem j… poslední
krokodýl 17.10.2007 16:54
krokodýl

Ahoj Jirko
to je zaujímavá téma, čo viem z dosluchu tak hodne chovatelov má zo zimovaním turaník negatívne skúsenosti. Ja ti môžem poskytnut dve rozdielne. Prvá je žalostná, ked sme s kolegom dali zimovat tri dospelé páry "nuratiniek" do chladničky. Behom niekolkých týždnov boli všetky v pr...:x:! Druhá je z minulej zimy a z tou som velmi spokojný, 2 páry subadultných (cca 2 roky) turaník (Zakavkaz) spolu s ostatnými zmijami sme nechali prezimovat v malej pivnici (sklepe) v paneláku pri otvorenom okienku. Kedže bola mierna zima, teploty sa držali v rozmedzí 4-8 stupnov. Obden som tam menil mokré ručníky, takže aj vlhkost bola pomerne slušná 75-85%. Zmije boli po odzimovaní v 100 % stave. Ale presne ako hovoríš, pri odchytových turanikách je velmi dôležite poznat pôvod. A nielen oblast, ale najlepšie presnú lokalitu, pretože stredná Ázia je zem klimatických extrémov. U zmijí by merítkom kvalitného zimovania malo byt rozmnoženie. U tohoto druhu pravé odchovy v zajatí takmer neexistujú a to hovorí za všetko ! :puff:

Nebál bych se tvrdého zimování, ono kontinentální klima s poměrně tuhou zimou a velmi horkým létem je poměrně poznat v celém areálu rozšíření "turanicy", spíš bych se bál příliš nízké vlhkosti, což možná byl právě problém té lednice, ale nízká vlhkost a velmi rychlá dehydratace, to je obecně problém při "lednicovém" zimování. V podzemním sklepě (pivnici) by takové problémy nastat neměly a kolega "kobra" si poradil z vlhkostí pomocí mokrých hadrů i v paneláku, kde bych se zase bál spíš možných velkých výkyvů, jak hodně plus (třeba i nad 15 st.) při slunečním dnu až po možný mráz při velmi tuhé zimě a otevřeném okénku (Ne vždy je člověk doma, aby mohl otevírat a zavírat okýnko podle aktuálních teplot, mráz lze řešit nějakým termostatem a mírným přihříváním, ale vysoké teploty s těma je problém).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru