Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Křížení želv

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak moc se u želv řeší příbuzenská plemenitba, třeba když chovatel má více jedinců ve výběhu. Je vhodné koupit si budoucí chovný pár u jednoho chovatele a nebo je lepší vzít od různých? A kdyby se potkal třeba pan hermanni s paní marginatou, spářili by se a bylo by z toho něco? A poslední hloupý dotaz: co je za zkratku NZ (v inzerci u plazů)? Jediné, co mě napadá, je NaroZen 2007, ale to je asi blbost, že jo :-D

Předmět Autor Datum
Narozen v Zajetí.....Před třemi dny to tu Krokodýl vysvětloval:-D. http://tera.poradna.net/question/…
Melda 18.10.2007 22:07
Melda
Příbuzenská plemenitba se zatím moc neřeší, chovatelé valnou většinou prodávají potomstvo želv z odc…
nikolas 18.10.2007 22:11
nikolas
NZ se tu nedávno probíralo, znamená to, že jde o odchov (Narozen v Zajetí) a datum samozřejmě značí,…
krokodýl 18.10.2007 22:20
krokodýl
Aha, no já mám totiž poradnu nastavenu jen na želvy, takže mi to uniklo. Občas mrknu i jinam, ale fa… poslední
Marfuška 19.10.2007 09:18
Marfuška

Příbuzenská plemenitba se zatím moc neřeší, chovatelé valnou většinou prodávají potomstvo želv z odchytů, nebo nejvýše z F1 generace, takže můžete být naprosto v klidu i s chovným párem od jednoho chovatele. (Navíc málokterý větší chovatel ví, od kterých želv má které potomky, velmi těžko to lze uhlídat). Takže negativní vliv příbuzenské plemenitby se ještě hodně a hodně dlouho neprojeví.
Mezidruhoví kříženci u testud nejsou až tak vyjímeční, ale asi se vám nepovede je vyprodukovat- jak je to u pana hermanni s paní marginatou se zkusím podívat, některé kombinace jsou úspěšnější, jiné méně.
A NZ je označení odchovu a číslo značí rok, takže jste to trefila na jedničku.

NZ se tu nedávno probíralo, znamená to, že jde o odchov (Narozen v Zajetí) a datum samozřejmě značí, kdy k tomu došlo.
Blízce příbuzné druhy se mohou víceméně plodně pářit, v přírodě k tomu dochází spíše výjimečně, protože tomu zabraňují různé eto- a ekologické bariéry, ale v umělých podmínkách se to může stát poměrně snadno, jaká je procentuální úspěšnost, že se to dotáhne až do mláďat a jak životaschopné jsou mláďata je otázka, někteří mezidruhoví kříženci jsou neplodní, existují dokonce i mezirodoví kříženci. Pozor si dej i na křížení poddruhů nebo výrazně odlišných populací, ideální je pokud zvířata pchází ze stejné oblasti.
Pokud máš možnost, tak si klidně ber mláďata od různých chovatelů a snaž se příbuzenské plemenitbě bránit, pokud má ale chovatel, od kterého si želvy bereš více dospělců třeba 10, 15 nebo i víc, tak bych to neřešil, jen bych chtěl mláďata z různých snůšek.

Aha, no já mám totiž poradnu nastavenu jen na želvy, takže mi to uniklo. Občas mrknu i jinam, ale fakt vyjímečně. Možná to bude mít něco společného s tím, že jsem chovatelka bašty pro hady s rodokmenem :-D
Rozhodně želvy křížit nechci, jen mě to zajímalo. Díky všem za odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru