Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem grammostola rosea

Dobrý den,prosím vás o radu.Dostala jsem před dvěma dny pavouka,zřejmě prý samičku, grammostola rosea,která je stará cca 2 roky,chtěla jsem se zeptal,jakou by měla mít RV vlhost a taky jakou teplotu v teráriu. Zda-li mám svítit lampou jen přes den(dosvicovat podle pořeby zvýšení teploty,nebo mám-li svítit i v noci,nebo jen navečer).Prodavačka mi řekla,že mám pavoučka krmit rukou,aby si zvykl na můj pach a pak časem jsem ho třeba mohla vzít na ruku,i když vím,že je to pro pavouka stresující,a tak s tímto úkonem nebudu tlačit na pilu(tak trošku se bojím kousnutí,ale hlavně chci,aby byl pavouček v pohodě.)Doporučila mi dávat do mističky hydrogel-jak často ho měnit?-pokud tam nenaháže rašelinu;-) Krmit ho mám prý jednou za měsíc,prý mám zkusit dát holátko,ale na to asi nebudu mít srdce.Je možné ho krmit nějakým hmyzem,u kterého nebude hrozit,že ho v horším případě budu nahánět po obýváku? Jak dlouho mám nechat potravu(živou)v teráriu??Když si jí nebude všímat,jak dlouho ho tam můžu nechat? Také stříkám rozprašovačem vodu na rašelinu,na 1/3 země a na kus skla,aby měl pavouk možnost mít i čerstvou vodu. Ohledně čistoty terária jsem už vybrala pinzetou zbytky brouků a trusu,a stěny terária jsem utřela mokrým hadříkem namočeným pouze v čisté teplé vodě,jak často mám stěny terária čistit? Každý týden??Rašelinu prý mám měnit jednou za rok,zhruba. Zjistila jsem,že pavou upředl tenounkou pavučinku po celé zemi...Kdy poznám,že se jedná o samičku či o samce???Moc děkuji za odpověd. Iva

loading...
Předmět Autor Datum
Zdravím, ohledně vlhkosti a teploty, stačí když bude rašelina vlhká, ne mokrá, jednou až dvakrát týd…
MF 22.10.2007 20:31
MF
S tou pani prodavackou asi nebude neco v poradku :)) Jinak jestli chces nasat nejake informace tak d…
jura 22.10.2007 21:06
jura
Zdarec, vidím, že jsi stihla vložit tvůj dotaz dřív než já;-). Vše podstatné máš v odpovědích výše.…
carlos 23.10.2007 13:45
carlos
Hydrogel je tuším taková gelová hmota, která zadržuje vodu a slouží jako napáječka, řekl bych, že je…
krokodýl 23.10.2007 16:24
krokodýl
Mno v těch radách výše zmníněné paní prodavačky je docela hodně blbostí, ale stačí, když si projdeš… poslední
nerosekdas 23.10.2007 16:52
nerosekdas

Zdravím, ohledně vlhkosti a teploty, stačí když bude rašelina vlhká, ne mokrá, jednou až dvakrát týdně rosit polovinu terária, hlavně nerosit přímo pavouka. Teplota stačí pokojová, svítit není potřeba ale může se. Hlavně bych nespoléhal na rady prodavačky, krmit pavouka rukou je podle mě blbost, v životě sem neslyšel že by někdo krmil sklípkana rukou, tímhle způsobem by se spíš pavouk zakousl do tvého prstu a ne do krmiva. Grammostola rosea je jeden z neagresivních sklípkanu, takže na ruku ji brát mužeš, teda pokud není hladová, tam to riziko je. Já osobně sem zažil agresivní roseu pokud nebyla nažraná. No a o tom hydrogelu jsem taky ještě neslyšel. Měla by tam byt v terariu každopadně mělká napaječka s vodou. To holátko zkusit mužeš, jinak normálně krm cvrčkama 1-3ks týdně, samozřejmě ale at pavouk není přežraný to potom nemusiš krmit, poznáš to tak že zadeček má velký. Stěny terária nemusíš furt čistit nech to tak.
S pozdravem MF.

Zdarec, vidím, že jsi stihla vložit tvůj dotaz dřív než já;-). Vše podstatné máš v odpovědích výše. Doporučil bych ti jen, aby jsi nenechávala u pavouka korist delší dobu, pokud na ni ihned nezaútočí, vyndej ji dřív, než se stihne zahrabat a později pavoukovi uškodit. Krmit se dá vším možným vohodné velikosti: červy Tenebrio molitor (moučný červ), Zophobas morio, různými druhy švábů, holátky myší a v letní období smýkaným hmyzem. Nespoléhej na to, že se všude uvádí, že G. rosea je jeden z nejmírnějších drůhu, nedávno mě při manipulaci překvapila jedna rosea, když po 10ti letech v mém chovu začala mohutně vyčesávat chloupky z abdomenu.

Doporučila mi dávat do mističky hydrogel-jak často ho měnit?-pokud tam nenaháže rašelinu

Jako substrát používám rašelinu smíchanou s menším množstvím písku. Hydrogel (ikdyž nevím co to je) ani lignocel není třeba;-).

Hydrogel je tuším taková gelová hmota, která zadržuje vodu a slouží jako napáječka, řekl bych, že je to nápad západních kolegů, akorát jsem nepochopil, proč si něco takového pořizovat (jistě i za nemalý peníz), když stačí malé občas porosit a větší mohou mít normálně mělkou mističku s vodou.

Mno v těch radách výše zmníněné paní prodavačky je docela hodně blbostí, ale stačí, když si projdeš články na internetu o chovu sklípkanů, popř. i konkrétně o chovu Gr. rosea a určitě najdeš odpovědi na své otázky i si srovnáš co je a co není blbost;-) Určitě by bylo lepší pořídit si nějakou literaturu,ale k tomuhle stačí momentálně i ten internet... Za sebe bych si dovolil jen pár poznámek: Žádný sklípkan se nedá brát jako více nebo méně mírný, pořád je to zvíře, tím spíš velmi vzdálené kočcce nebo psovi, takže na nějaké mazlení nebo zvykání u něj se spoléhat rozhodně nedá. Pokud paní prodavačka funguje skutečně podle vzoru, že je třeba pavoukovi cpát krmení z ruky aby si zvykl, mohla by tohle zkusit třeba i u jiných pavouků, přece jen pavouk jako pavouk ne?:-) určitě takoví Pterinochilové, Stromatopelmy a řada dalších by její snahu o kamarádství taky ocenili přítulností. Samozřejmě Gr.rosea je obecně považována za mírnějšího pavouka,ale to znamená maximálně jen to, že při manipulaci v teráriu není třeba dávat pozor na každý pohyb, nic míň ale stejně tak nic víc...Dále co se týká krmení, asi nejvhodnější jsou opravdu cvrčci přiměřené velikosti. Je sice možné krmit červy,ale co chovám pavouky mám fakt nejlepší zkušenosti právě se cvrčky. Holátka jako krmení nemusí být špatná,ale opravdu jen velmi střídmě, přece jen se jedná o velmi vydatné krmení a vzhledem k tendencím chovatelů cpát pavouky docela často by se mohlo stát, že abdomen pavouka by za chvíli připomínal tenisový míček:-) A na závěr k tomu Hydrogelu, opravdu se jedná jednak o zdroj vody pro zvířata a údajně i o příměs do substrátů kvůli zvýšení vzdušné vlhkosti. Můj názor je že bohatě stačí nějaká menší miska s vodou a občas porosit,ale proti gustu...;-) Pokud by někdo měl zájem, diskuze na téma sklípkani a gel se vede také tady:

http://arachnomania.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=1032

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...