Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhkost

DOBRY DEN,CHTELA BYCH POPROSIT O RADU.MAM 6-MESICNI TESTUDO HERMANII.MOJE ZELVA NEMA RADA VLHKO,VYHLEDAVA JEN SUCHA MISTA.SUBSTRAT V CASTI TERARIA VLHCIM,ALE ONA TAM NIKDY NEZUSTAVA ANI V NOCI.KOUPEME KAZDY DRUHY DEN.VIM ,ZE POTREBUJE VLHKO PRO SPRAVNY RUST KRUNYRE,ALE NEVIM CO MAM DELAT.MUZE MI NEKDO PROSIM PORADIT,DEKUJI MOC.

Předmět Autor Datum
Pokud máš terárko uzavřené,tak je možné,že jí vzdušná vlhkost stačí.Naše želvy když mají po "zalití"…
zuzi 09.11.2007 09:09
zuzi
Zdravím! Moje želvička / testudo hermanní 3,5 měsíční/ se chová podobně, jako substrát mám hobliny z…
radm 09.11.2007 13:21
radm
Re: radm Nemusí vám to dělat starost, je to tak správné a přirozené. Myslím, že to děláte úplně dobř…
KHor 09.11.2007 14:31
KHor
Děkuji za odpověď, ráno má plastronek spíš vypouklý, žádné vystouplé hrany mezi štítky. Po vašem ukl…
radm 09.11.2007 14:42
radm
DOBRY DEN, JA MAM UDELANY ZELVY STUL A JE OTEVRENY TAK ZKUSIM ZMERIT VLHKOST.DEKUJI ZA RADY.
marki.2 09.11.2007 16:17
marki.2
Na to můžu poradit jednu fintu: stačí topný kámen zasypaný hromadou vlhkých hoblin, který se odpoled…
Salicornia 10.11.2007 21:54
Salicornia
Teda to je hezky vychytané.Hezky ji nalákat do tepla a pak šup,zase zima.Dost dobrý !!! Na ty naše b…
zuzi 10.11.2007 22:01
zuzi
Mohla bych poprosit,jaká vlhkost by správně měla být v terárku? V tomhle mám trochu guláš.Mám roční…
sweety 16.11.2007 19:05
sweety
Zkus kouknout tady,už jsem se na to taky ptala,tak jestli ti to pomůže :-p tera.poradna.net Smíšený… poslední
zuzi 16.11.2007 20:02
zuzi

Pokud máš terárko uzavřené,tak je možné,že jí vzdušná vlhkost stačí.Naše želvy když mají po "zalití" substrátu vyšší vlhkost (okolo 70-80%) tak taky nezalízají.Ale v momentě kdy začne klesat,tak začnou vyhledávat chladnější a vlhčí místa.Chtělo by to změřit vlhkost. ;-)

Zdravím! Moje želvička / testudo hermanní 3,5 měsíční/ se chová podobně, jako substrát mám hobliny z měkkého dřeva, které ve větší části terárka vlhčím několikrát denně, ale ona přes den vyhledává jen suchou část a když ji přenesu do vlhké části, tak začne pelášit hned zpět. Přes den má vlhost 55-60%, v noci kolem 90%, večer zalízá do domečku, kde má hobliny hodně vlhké, ráno je taková ta pěkná nacucaná kulička, ale odpoledne už jsou na ní patrné známky dehydratace-na plastronu začíná vystupovat středem spoj mezi štítky,jak ho popisuje KHOR u dehydratovaných želviček. Obden ji 20-30 min. koupu, při koupání se pokaždé lehce napije /1-2x krátce/, už přemýšlím, že ji budu vlhčit hobliny všude, ale nevím-přeci jen by asi měla mít i suchou část,ale fakt nevím. Pro upřesnění-TT pod žárovkou kolem 36 st. , jinak 23-24 st, želvička dostává pampelišky, jetel, jitrocel,čínské zelí,kousne si i do sena a trávy. Je čilá, ale ta její odpolední dehydratace mi začíná dělat starosti. :?:

Re: radm
Nemusí vám to dělat starost, je to tak správné a přirozené.
Myslím, že to děláte úplně dobře. Pokud má želvička možnost a využívá ji, vlézt na noc do domečku s mokrými hoblinami, klidně můžete mokření ostatního prostoru omezit. Důležité je, že ráno je pěkně nacucaná.:-)

Děkuji za odpověď, ráno má plastronek spíš vypouklý, žádné vystouplé hrany mezi štítky. Po vašem uklidnění jí aspoň nebudu každé ráno stresovat tím, jak jsem ji dosud každé ráno,hned jak vyleze , bral do ruky a kontroloval "nacucanost".Ještě jednou děkuji. :-)

Na to můžu poradit jednu fintu: stačí topný kámen zasypaný hromadou vlhkých hoblin, který se odpoledne sepne a pěkně hobliny vyhřeje. Želva tohle místo miluje a jsem si téměř jistý, že do těchto hoblin vám zaleze. Normální nevyhřívané hobliny jsou totiž studenější než suché okolí (výpar vody odebírá teplo), proto takový koutek nemají želvy moc v oblibě (jedině by byl blízko lampy). Večer se kámen zase vypne a do rána v hoblinách postupně klesne teplota. Želva je tak ve vlhku, ale nezchoulostiví, protože ráno jsou vlhké hobliny studené (třeba jen 18 °C). ;-)

Mohla bych poprosit,jaká vlhkost by správně měla být v terárku?
V tomhle mám trochu guláš.Mám roční Hermanku,která má ráda suchou část substrátu...do té navlhčené leze většinou odpoledne na chvíli,ale jinak je neustále v té nenamočené.Už jsem též uvažovala,že budu terárko kropit celé,ale nějak se mi to nezdá.
Předem děkuji za napsání té vlhkosti.

P.S.: Vím,že to sem nepatří,ale mohl by mi někdo poradit jak vysoko ode dna umístit UV zářivku Repti Glo 10,0? Předem dík

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru