Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlo u hadův noci

Vadí hroznýši rozsvícená červená žárovka celou noc ? Bez ní moc klesá teplota. Je to normální červená co se používá třeba do temné komory. Já četl, že hadi a jiná zvířata červené světlo nevnímají. V ZOO v nočních pavilonech mají taky červené nebo modré / jako měsíc / žárovky. Hadi vypadají v pohodě. Díky.

Předmět Autor Datum
Had v zajetí by měl mít podobné podmínky jako ve volné přírodě a jedna s těch podmínek je i střídání…
para 12.11.2007 19:03
para
Na kolik klesá teplota v noci? Pokud to není pod 18°C, tak bych to moc neřešil. A když už přitápět,…
Georgij Gadjukin 12.11.2007 19:04
Georgij Gadjukin
Ve dne tam jde světlo od okna, topení ve dne dělá celkově vyšší teplotu než v noci. V noci by to moh…
janovak 12.11.2007 19:14
janovak
Můžeš příkon kabelu "rozpůlit" diodou a noc přepnout na poloviční výkon ;-) Elektrikář by ti jistě p…
Georgij Gadjukin 12.11.2007 19:18
Georgij Gadjukin
Asi se budu v odpovědi lišit od kolegů, nicméně použiji názor kamaráda, který měl s hady hoooodně zk…
rockviper 12.11.2007 20:36
rockviper
V této souvislosti: Nemáte někdo náhodou zkušenost s keramickými tepelnými vyhřívadly (do klasické o…
Vladěk 12.11.2007 22:07
Vladěk
Já mám pouze u leguána,a je to výborné řešení,ale musí být ne nad místem,kde zvíře spí(u lega),takže…
Pepé 13.11.2007 00:37
Pepé
Díky za všechny názory. Budu několik nocí sledovat teploty v terárku a zkusím spínačkama aspoň na pá…
janovak 13.11.2007 01:17
janovak
Zabarvená žárovka v noci vydává méně světla než měsíc, takže bych neměl obavy o střídání dne a noci,… poslední
krokodýl 13.11.2007 10:00
krokodýl

Had v zajetí by měl mít podobné podmínky jako ve volné přírodě a jedna s těch podmínek je i střídání dne a noci.....potažmo tedy světla a tmy. Červené světlo je taky světlo a o tom jestli ho hadi vidí nebo ne bych nepochyboval. Prostě to osvětluje okolí. Dobrý je i noční pokles teploty o několik stupňů. Pokud ale musíš vytápět i v noci, je tmavá žárovka taky řešení ;-)

Ve dne tam jde světlo od okna, topení ve dne dělá celkově vyšší teplotu než v noci.
V noci by to mohlo klesnout i na 19 stupňů. Kabel dělá lokálně dost vysokou teplotu, navíc ho v jednom koutě už mají, jede pořád. Žárovka jen tak dotahuje o pár stupňů vzduch.
Možná by šla nějak zakrýt, máte s tím někdo zkušenost ?

Asi se budu v odpovědi lišit od kolegů, nicméně použiji názor kamaráda, který měl s hady hoooodně zkušeností. PAN Petr Voženílek tvrdil, a má to logiku, že jedna 15w žárovka(40, 60, 100....) v porovnání s denním světlem je úplný houbeles (tak to neříkal, mezi kamarády používal jadrnou mluvu, však víte). Stejně máte každej v haďárně okno, z kterýho jde mnohem více světla než přiblblý žárovky, o topným kabelu nemluvě. I s permanentně rozsvícenou topnou žárovkou ZACHOVÁTE střídání dne a noci.
S úctou
Rockviper

Já mám pouze u leguána,a je to výborné řešení,ale musí být ne nad místem,kde zvíře spí(u lega),takže někde v prostoru,aby jsi dodržel rozdíl teplot mezi nocí a dnem.Myslím,že i u hadů by to bylo v poho,ale dobře zabezpečit proti přístupu hada,jelikož je to většinou v noci aktivní tvor,aby se nezpálil.U lega je to super,protože v noci spí a nikde nešmejdí ;-).

Zabarvená žárovka v noci vydává méně světla než měsíc, takže bych neměl obavy o střídání dne a noci, nicméně většina běžně chovaných hadů zvládá poklesy pod 20 stupňů celkem v pohodě, takže bych žárovku klidně vypnul, zvlášť, když běží zároveň kabel a had si může najít teplejší místečko. V běžném bytě ani u tropických zvířat v noci většinou nedotápím, naopak bych těm z temperátních oblastí potřeboval chladit (v noci mám doma cca 18-22 st.). Takový pokles (na 20 st.) nedělá problém ani březí psohlavici, zrovna předevčírem mi porodila 12 zdravých mláďat. Nějak jsem si nevšiml o jaký druh jde? Ale myslím, že žárovku a možná i ten kabel lze na noc vypnout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru