Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Šokec v plzeňské zoo

Dnes jsme s Sharkii podnikli cestu do plzeňské zoo, kde nás čekalo nemilé překvapení. V jednom z terárii kde jsou umístěny velké krajty se nám naskytl obrázek kterej nám doslova vyrazil dech. Jedna z krajt, která byla zakalená, byla v dost žalostném stavu. Měla ošklivé, evidentně špatně se hojící rány (zřejmě od pokousání)za hlavou, dále měla nezvykle vypouklé oči a divně sebou škubala. Člověk si řekl, "Do prdele, co tady takhle zuboženej had dělá? Neměl by být s takovýmhle zraněním někde v karanténě, nebo čisčím prostředí, kde bude pod dohledem a kde mu bude poskytnuta patřičná péče aby se mu mohly rány zhojit? O hygieně v teráriich se ani zmiňovat nebudu (humus, humus, humus, ale to už je "standard" ]:(). Vůbec nechápu vedení zoo nebo odpovědné pracovníky, že se nestyděj takového hada vystavit veřejnosti, mě by tedy hamba fackovala :-[. Nechci nikoho soudit, ale asi je vidět že krajty tmavé, potažmo tygrovité nejsou tak vzácné a případný úhyn lze rychle a snadno nahradit. Věřim že takhle by se třeba s takovým varanem komodským, kterého si plzeńská zoo jistě hejčká, nezacházelo. Kdybychom mohli, okamžitě bysme tu krajtu odtamtud vzali. Byl to opravdu srdceryvnej pohled :.(
Mohl by se k tomu Krokodýl vyjádřit a uvézt nás do obrazu co se to děje? Protože se nám fakt nechce věřit, že to co jsme viděli nebyl jen zlej sen.

Foto pro představu
[http://img235.imageshack.us/img235/1600/krajtaow1.j pg]

Předmět Autor Datum
Nooo, je to fakt drsný teda, mam stejný názor. MF
MF 17.11.2007 21:19
MF
podle te fotky ty oči njsou moc vylezlé. Ale je pokousaný fakt škaredě :-/ ...... chudáček :.(
FildaV 17.11.2007 23:44
FildaV
oči jsou zakalené, zžermě před svlekem a díky tomu mléčnému zbyrvení se zdají asi vypoulené, ale cht…
filosofemgt 18.11.2007 00:06
filosofemgt
díky tomu mléčnému zbyrvení se zdají asi vypoulené Zakalenýho hada už jsem párkrát viděl ;-) Na tý…
para 18.11.2007 10:01
para
Uf - až srdce zabolí. Pár zakalených hadů už jsem taky viděl a mléčnou barvou to asi nebude. Ovšem t…
halapremek 18.11.2007 10:11
halapremek
Těžko se to stalo 2 minuty před focením. V téhle fázi zakalení určitě krajta neloví. Podle mě to má…
janovak 18.11.2007 12:08
janovak
Ty rány nevznikly od pokousání hlodavcem, krmíme usmrcenými, ale došlo k pokousání krajtou mřížkovan…
krokodýl 18.11.2007 13:08
krokodýl
Ta mrizka ji pokousala pri zradle? Vypada to teda hrozne:-(
Lachesis 18.11.2007 13:20
Lachesis
Právě že ne, alespoň ne přímo, možná těsně po, když už měli sežráno, za zmínku stojí, že šlo o samce…
krokodýl 18.11.2007 13:33
krokodýl
Para: P.S.: ...humus, humus, humus... to mě teda mrzí, nejsem žádnej velkej estét, ale snažím se, ab…
krokodýl 18.11.2007 13:50
krokodýl
No jo, co říct.... Doufala jsem, že pro to budeš mít nějaký vysvětlení a tak jsi mě na jednu stranu…
Sharkie 18.11.2007 19:33
Sharkie
Krokodýl: K tomu humusu, asi jsem na hygienu v teráriích nějak ujetej, ale fakt mě hygienický stav t…
para 18.11.2007 20:10
para
Ahoj krokodýle, měl bych pro tebe tip - natřete rány "genciánkou" nejlépe ve víc vrstvách. Pokud nep…
viper 19.11.2007 00:32
viper
Dík za tip, je fakt, že když měli komoďáci kousance a šití nastříkané desinfekcí na zeleno, tak každ…
krokodýl 19.11.2007 20:51
krokodýl
Zdravim, Krokodyle, plne chapu vasi situaci a velmi drzim plzenske zoo prsty - IMHO je to jedna z na…
VH 20.11.2007 08:01
VH
Tak to je dobře, že je vidět zlepšení. Zajímalo by mě jak zvádne svlíkání. Jestli si to třeba nerozd…
Sharkie 20.11.2007 16:01
Sharkie
Sharkie, Para: Svléknul se poměrně dobře, akorát si strhnul dva strupy, ale rány jsou čisté a na hřb…
krokodýl 22.11.2007 21:44
krokodýl
:-D:-D:-D:-D:-D S amerikány a rusy jsi mě rozesmál. Díky moc za info. Jsem ráda, že had válčí a zdá…
Sharkie 22.11.2007 22:14
Sharkie
Takový boj to zas nebyl, levačka držela hlavu, pravačka sundavala kůži a zbytek těla byl v různých p…
krokodýl 22.11.2007 22:25
krokodýl
Tak co, jak valcite? Hojí se to? Pořád vám držím palec.
Sharkie 14.12.2007 19:29
Sharkie
Už to skoro není ani vidět;-), už parádně žere a bez dopomoci, ale vyfotit jsem to zatím nestihl.:-[
krokodýl 15.12.2007 21:51
krokodýl
Faaakt? To je paráda, mám radost. Tak když se dostaneš k tomu jí vyfotit, šoupni to sem. Aspoň ti vš…
Sharkie 16.12.2007 15:09
Sharkie
Sharkie: Abych splnil, co jsem kdysi slíbil, tak přidávám stav po cca měsíci a půl od Parovi fotky n…
krokodýl 10.01.2008 16:35
krokodýl
Super! Díky moc, tos mě potěšil. Na to jak to vypadalo se to pěkně zatáhlo. Ještě pár svleků a bude…
Sharkie 10.01.2008 16:43
Sharkie
Není nad pozitivní zprávy Kromě těch z venerologického oddělení ;-) poslední
Georgij Gadjukin 11.01.2008 12:21
Georgij Gadjukin

díky tomu mléčnému zbyrvení se zdají asi vypoulené

Zakalenýho hada už jsem párkrát viděl ;-) Na tý fotce to asi není dost dobře patrné, ale ty oči se fakt nezdáli v pořádku. Nevim, každopádně nás nejvíc vyděsili ty rány a že o ní není postaráno tak jak by si její stav vyžadoval.

Uf - až srdce zabolí. Pár zakalených hadů už jsem taky viděl a mléčnou barvou to asi nebude. Ovšem ty rány v takových "hygienických" podmínkách,tak to je krajta opravdu ponechána osudu. Zranění se samosebou může přihodit, ale chtělo by to trochu rychleji řešit. Asi se to nestalo 2min. před focením.

Těžko se to stalo 2 minuty před focením. V téhle fázi zakalení určitě krajta neloví. Podle mě to má už zaschlé a určitě ošetřené aspoň Akutolem . Jestli to má jen za krkem, tak pokud neleze po zádech, se jí tam moc bordelu nedostane. Myslím, že se jí to dobře hojí. Je ale fakt, že to v expozici vypadá špatně.

Ty rány nevznikly od pokousání hlodavcem, krmíme usmrcenými, ale došlo k pokousání krajtou mřížkovanou, rány byly jako řízance nožem (asi 4 vedle sebe), krajta byla v "tzv." karanténě, kde byla k dispozici jedna jediná nádrž - klec asi 1x1x1 m, takže sucho a málo místa (byly tam dvě, druhá měla nějakou hlubokou ránu na zádech, jakoby od hřebíku nebo tak něco). První problém nastal po sešití ran, kdy takřka okamžitě došlo k "vyškubání stehů" při pohybu krajty, ošetřovány byly výplachem a omytím betadinem a antibiotickými kapkami do ran (Gentamicin, Floxal) a nějakou mastí (jméno z hlavy nevím), která měla pomocí "enzymů" vyžrat nekrotizované okraje tkáně bohužel byla aplikována příliš dlouho a došlo spíše k většímu poškození a to i kůže okolo. Druhý problém byl velké množství rusů domácích, kteří nerušeně pobíhali krajtám po ranách. Jediné řešení vzhledem k neexistenci jediného dostatečně velkého karantenního terária, podle mě byl návrat do staré expozice, kde právě vzhledem k umístění ran, substrát až tak nevadí, ale podmínky jsou přeci jen o něco lepší. Bohužel je krajta lidem na očích, ale raději si slíznu kritiku než nechat hada chcípat v nevyhovujícím prostoru, kde cca měsíc nic nepřijmul, zatímco po několika dnech v expozici sežral 4 velké potkany. Bohužel rozsáhlé rány způsobily otok krku těsně za hlavou a má velké potíže z přijímáním potravy, ne s polykáním, ale s tím, aby pořádně otočil hlavu při požírání kořisti ze smyček, takže mu potkana přidržuji v takové pozici, aby ho mohl dobře polykat. A mohu garantovat, že v expozici se výrazně zlepšil celkově, rány jsou bohužel, jaké jsou a bohužel i tam jsou v zoo všudypřítomní švábi, kteří ránu dále poškozují vyžíráním tkáně. Přesto všechno se rány pomalu začínají hojit. Oči má takto "vypoulené" už spoustu let a nijak to nesouvisí s tímto zraněním. Příčinu neznám, ale v životě mu to očividně nevadilo. Bohužel jsem příliš malý pán na to, abych nechal investovat zoo do pořádného zázemí, které chybí a hlavně chybí pro velká zvířata, včetně komoďáka, který byl při poraněních (samice) i po operaci nohy (zlomenina u samce) také doléčován v expozici, ale na těch to nebylo tak zřetelné. A věř mi (Paro), že medikamenty pro krajtu už zřejmě daleko přesáhly cenu hada. Vše je jen o tom, že neexistuje zázemí pro velká zvířata.

Právě že ne, alespoň ne přímo, možná těsně po, když už měli sežráno, za zmínku stojí, že šlo o samce (i mřížka i tygřice), tak jen doufám, že to nebyl nějaký "souboj" nebo dominantní jednání. Rány byly, jak už to u mřížky bývá, dost hluboké. On vlastně ani nikdo neviděl, co se stalo, ale nic jinýho než mřížkatice to podle těch ran být nemohlo. Asi jsme to neobjevili hned, protože oni se tam ty krajty často válí v jednom klubku vzadu v rohu. Takže nevím, jak čerstvá ta rána byla, spíš už možná pár dní stará, ale na první pohled to nepůsobilo tak hrozně, prostě jen takové tenké řezance, jenže se to během léčení děsně rozšklebilo a rozlezlo, hlavně po přetrhání těch stehů a pak už to ani nešili. Nejhorší je ta hloubka. Jinak to teda znamená 2x denně manipulovat s poměrně nasraným cca 4 m hadem (resp. dvěma, ještě tam je na hřbetě lehce poraněná samice, ale to je od něčeho jiného), za asistence nepříjemně zvědavé mřížkatice (3,5 m) a malého molurusáka (3 m).

Para: P.S.: ...humus, humus, humus... to mě teda mrzí, nejsem žádnej velkej estét, ale snažím se, aby se nikde neváleli zbytky, trus atd., umytý skla aj., ale teď jsem v tom celkem nevinně, protože už jsem tejden doma a upřímně mě celkem s..e, jestli to tam tak, zvlášť o víkendu, kdy přijde nejvíc lidí, vypadá. Holt jsem nenahraditelnej;-).

No jo, co říct.... Doufala jsem, že pro to budeš mít nějaký vysvětlení a tak jsi mě na jednu stranu trochu uklidnil tím, že se s tím něco dělá a že je snaha. Na druhou stranu si neumím představit, že se bude při svlíkání otírat o větve a hlínu v terárku. To si tam tak leda zanese nějaký nečistoty a ještě se jí to zhorší. Sám nejlíp víš, jestli máte místo na karanténu nebo ne a jestli se pro to dá udělat víc nebo jste udělali maximum. Věřím, že kdyby to šlo udělat líp, udělal bys to. A fakt si vážím, že se snažíš jí dávat krmení tak, aby to zvládla. Kdekdo by se na to vykašlal s tím, že než se s ní "otravovat", radši ať nežere. Je mi jí opravdu moc líto a budu ráda, když mi povíš jak se situace s ní vyvíjí. Budu na ní hodně myslet. Bylo mi hnedka jasný, že ošetřovat tak velkýho hada bez možnosti chytit si ho za hlavou je asi dost náročný. Já jsem viděla terária se starýma výkalama jen v akva-tera v centru města. Jsou tam terárka, do kterých se dost blbě leze (užovka japonská a taky quatorlineata). Překvapilo mě to, protože je jasný, že tam nikdo neuklízel hooodně dlouho, ale s tím já nic neudělám. Je to i věc vedení, že zafinancuje terárka, který jsou na údržbu naprosto nevhodný. Těžko věřit, že to konzultovali s těmi, kdo se o zvířata starají.
Mrzí mě, že zoo nemá karanténu a vybavení. Je opravdu znát že vaše zahrada nemá ani zdaleka tolik prostředků jako pražská zoo. Všichni víme proč to tak je (Fejk s moderním myšlením, který obráží společenské akce, druží se s politiky a pak snáz dostane finance, povodně, které napomohly velkým investicím do výstavby a modernizace, statut pražské zoo jako magnetu pro turisty v hlavním městě.....).

Jo a málem jsme si nesli domů malou elaphe helena. Ještě že jsem z nás dvou ten rozumnější jedinec.

Krokodýl:
K tomu humusu, asi jsem na hygienu v teráriích nějak ujetej, ale fakt mě hygienický stav terárií v různých zoo (není to problém pouze té plzeňské) vždy nepříjemně zaskočí ::) Úplně běžně se tam povalují exkrementy které už chytají plíseň, kusy staré svlečené kůže, hnijící kusy dřeva, substrát kterej byl už před rokem zralej na výměnu v němž pochodujou nějaký filcky v pozoru atd. Na druhou starnu nejsem naivní snílek abych si dělal nějaké iluze, že je při takovém množství terárií a hadů v nich, jednoduché permanentně udržovat naprostej pořádek a čistotu jako třeba v teráriích které má člověk doma.

A k tý krajtě. Díky za uvedení do obrazu. Kritika nebyla mířená proti tobě. Naprosto chápu že ty s tím jen málo uděláš, a že musíš "vařit z vody" pokud není z vyšších míst větší zájem a že je nanapadne třeba zřídit adekvátně vybavenou karanténu pro takové případy. Toho hada mi bylo fakt hodně líto a jediné co mě uklidňuje je to, že vím že uděláš maximum pro to, aby to mělo dobrej konec. Držím palce a časem nás prosím tě poinformuj jak to probíhá, fakt nás to zajímá. Hodně štěstí ;-)

Ahoj krokodýle,
měl bych pro tebe tip - natřete rány "genciánkou" nejlépe ve víc vrstvách. Pokud nepomůže rozhodně neuškodí....rusům podle mne chutnat nebude,a hlavně-když už jsi nucen mít to zvíře v expozici,rány nebudou tak nápadné,a to málo lidí co si všimne,na první pohled vidí že to léčíte.Mně se to moc osvědčilo....
Držím palce
Viper

Dík za tip, je fakt, že když měli komoďáci kousance a šití nastříkané desinfekcí na zeleno, tak každej viděl, že se tam s nima něco dělá. Jinak velký kvantum švábů z té expozice vychytal kolega na pasti s kvasícím ovocem, takže teď je to tam vcelku dobré. Rána se už hodně zatáhla a zaschla a od Parovy fotky už to i za ty 2 dny hodně poskočilo k lepšímu. Tak snad to při příští návštěvě už bude lepší pohled.

Zdravim,
Krokodyle, plne chapu vasi situaci a velmi drzim plzenske zoo prsty - IMHO je to jedna z nasich nejlepsich ZOO. Co se tyce hygieny, tak si myslim, ze to neni az tak hrozne, jak pise Para :) Moohlo by to byt lepsi, aber ...

Ale ti rusi :) To je silene, ni¨kde jsem jich zatim nevidel vic. Zrovna v tomhle pripade by to chtelo nejake systemove reseni, nejen je odlovit do pasticek. Resilo se to u vas?

VH

Sharkie, Para: Svléknul se poměrně dobře, akorát si strhnul dva strupy, ale rány jsou čisté a na hřbetě jsem ho kus dosvléknul, rány za hlavou jsou zase o fous lepší, celkově je daleko lepší už se brání jako ďas]:), foto snad časem dodám.
VH: Na švábi se zkouší, kde co, ovšem toxické věci lze dávat pouze mimo expozice a to ještě spíš omezeně, teď mám kupříkladu po velké části chodby různé vodní želvy, takže nic toxického nepřipadá v úvahu, tak zase až budou želvy venku, ještě k tomu rezistence švábů se na přípravky zvětšuje, takže vždy musíme přijít z něčím novým. Navíc tam mají naprosto hrozně moc úkrytů (staré zdi, substráty v expozicích atd.). V teráriích dáváme "pasti" s ovocem, ale také to zdaleka nejde všude a vždy a není to 100%. Kupodivu jsme na tom v teráriu takřka nejlíp, co se týká rusů (B. germanica), protože u nás je teplo a tak se tam drží agresivnější a větší švábi američtí (P. americana), což teda taky není výhra, ale aspoň nejsou tak všudevlezoucí a nezničitelní jako rusi. Jenže ve chvíli, kdy potlačíme "amerikány", objeví se tam rusi, normální světová situace:-D.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru