Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba terária

Já nikomu jeho názor neberu, ale očekávám to stejné od ostatních. Ovšem pokud mi někdo podsunuje vyložené nesmysly, pak logicky oponuji víc než, když argumentuje rozumně.

co si takhle vybrat a ne při každé debatě měnit postoje
V tom bych svůj problém neviděl. Prostě stojím často na jiné straně barikády a snažím se přesvědčit ty na druhé straně, že ta moje je lepší. Říká se tomu diskuze.:-)

Ještě k tomuhle:
Květináč zároveň funguje jako stínítko pro okolí terárka, tudíž se světlo nasměruje jen opravdu do terária, kde ho chceme mít. Pokud mám terárium např. v pokoji či obýváku, nestojím o to, aby mi žárovka svítila " do ksichtu"....navíc, ten kdo má terárium i jako kus přírody a chce aby i hezky vypadalo určitě nebude chtít aby mu v teráriu s krásným pozadím, rostlinami atd. vysela keramická objímka s žárovkou jak někde ve sklepě....květináč krásně tento paskvil elektroinstalace zakryje....
S tím souhlasím, ovšem stínítko lze udělat bezpečněji než z květináče, někde tu je fotka šikovně udělaného stínítka z dutého půlkmínku, která plní funkci stínítka, estetickou i bezpečnostní (pro hada i člověka).
To se ovšem netýká lidí, co mají zvířata v terárkách jen na chov a na nějakou estetiku kašlou....
S tím v zásadě také souhlasím, není třeba v chovném zařízení zaplácávat nádrže blbinama, navíc nezakryté žárovky a objímky se nepřehřívají a mají vyšší životnost, u jedáků např. mi přijde mnohem lepší, když tam nejsou "nečekané" možnosti úkrytu (navíc výměna žárovky je mnohem snazší, když na ní není nic namotaného...).
Myslí si, že pro život hada aj. stačí udržovat teplotu a vlhkost a je hotovo...
Není, ještě je třeba krmit, napájet a je vhodné mu dopřát vhodný úkryt. A je hotovo.
..Ale had, ještěr aj. myslím vnímají své okolí stejně jako každý živý tvor a myslím že v teráriu s přírodními doplňky se budou mít lépe než na novinách v OSB terárku....
S tím nesouhlasím, hadi (i ještěři) vnímají své okolí určitě o dost odlišněji než člověk a ze zkušenosti vím, že např. substrát není zdaleka nejzásadnější, a hlavně vymazlený krávovinky tam opravdu nejsou pro hada, ale pro chovatele.
Květináč na žárovce už jen doplňuje toto terárium a plní funkci účelovou i estetickou
Spíše estetickou, resp. částečně i účelovou (aby to páníčkovi nesvítilo do očí), účel pro hada (ještěra) nenacházím.
No já nevím co je blbina na květináči v terárku
No, já myslím, že vím.

Nijak neodsuzuji použití květináče coby stínítka na žárovce, je to taková tradice, ale nikdo mě nepřesvědčí, že to má jakýkoliv větší přínos pro obyvatele terária, naopak je to pouze a pouze věc, která slouží pro "potěchu" chovatele. Chápu, že v esteticky vytvořeném teráriu mohou žárovky vypadat rušivě, tudíž se je snaží majitel terária odstínit, ale existují lepší varianty než květináč (nebo jiný uzavřený rozpalující se prostor). V chovatelském zařízení, které slouží jen především samotnému chovu (který je jistě stejně, ne-li více, naplňující jako být majitelem ozdobného terária v obývacím prostoru) a zajištění potřeb a správných podmínek pro zvířat je květináč zbytečná (a mnohdy i nebezpečná) blbina.

Mimochodem, zdá se mi to nebo opravdu považujete chovatele, kteří dopřejou zvířatům vše, co potřebují, ale nehrajou si na čančání (proč taky v chovném, tedy především účelovém) pro potěchu oka (často na hranici, často i za hranicí vkusu), za nějak horší? Všimněte si občas, jak vypadají nádrže u úspěšných chovatelů (často jsou zde některými lidmi nazýváni množitelé, kteří mají zvířata jen jako dojnice na prachy... apod.), účelné a funkční. Tím netvrdím, že podobného úspěchu nelze dosahovat v přírodně nebo spíše, jak to nazýváte, esteticky zařízených nádržích. Jen ve větším chovu je vhodnější účelové zařízení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny