Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spící želva

Před týdnem jsem dostala na delší dobu na hlídání želvu (asi zelenavou nebo žlutohnědou) cca 2 letou, dosud nikdy nezimovanou. Želva si zalezla do "domečku" ve svém provizorním příbytku u nás v obýváku, nežere,nepije a spí. První dny alespoň dopoledne vylezla, teď už ani to ne. Mám strach, aby se s ní něco nestalo, poraďte, co dělat? Mám ji nechat spát (ale je v teple) nebo ji násilím budit a nutit k aktivitě? Díky moc za radu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, moje želva nechce jíst,má pořád zavřené oči,ale hýbe se.Prosím porad´te mi. děkuji PS=spě…
hana28 18.07.2012 17:14
hana28
Jaká želva? Jaký druh? Popište podmínky chovu (strava, zdroj světla, terárium - případně venkovní vý…
BlackFlame 18.07.2012 20:35
BlackFlame
Připojuji se s dotazem. Přišlo ke mě mládě S. pardalis, tipuji max půl roku staré z importu. Spolupr…
Carmilla 08.06.2015 14:33
Carmilla
no, tam bylo poděláno, co mohlo....želvy z importu mají svých problémů dost a pokud je někdo ještě k…
Aurifer 08.06.2015 15:09
Aurifer
Taky si nedělám moc velký iluze :-(, ale zas si říkám, že to můžu alespoň zkusit - horší už to nebud… poslední
Carmilla 09.06.2015 13:07
Carmilla

Jaká želva? Jaký druh? Popište podmínky chovu (strava, zdroj světla, terárium - případně venkovní výběh). Byla zimovaná (pokud je to druh, který by se měl zimovat, atd. Na takovýto dotaz se odpovědět nedá.

PS: Spěchá... Dokud nebudou podklady k odpovědi, nebude možné odpovědět.

Připojuji se s dotazem.
Přišlo ke mě mládě S. pardalis, tipuji max půl roku staré z importu. Spolupracovnice ho kupovala na burze údajně někdy v březnu pro dceru, ovšem želvu umístili do úplně špatných podmínek - nízké teploty (cca 20 stupňů) bez UVB, sucho.... ze začátku prý byla aktivní a žrala každý den, cca před dvěma týdny začala být apatická, přestala žrát a přestala otvírat oči.
Poté si spolupracovnice vzpoměla, že želvy chovám a začala zjišťovat co s tím. Když jsem jí popsala podmínky chovu a co je vše třeba koupit, želvu mi raději donesla.

Nyní je tedy u mě, podmínky jsem upravila, ale želva má stále zavřené oči a nežere. Po teráriu se trochu pohybuje - z teplého stanoviště do chladnějšího a naopak. Rýmu nemá, neslyším ani sípání, ale u takhle malého zvířete se mohlo stát, že jsem to přeslechla. Tušíte o co by se mohlo jednat?
Mohu pro ni ještě něco udělat nebo už je vše pravděpodobně ztraceno (buď následkem importu nebo špatného startu)?
Za veškeré návrhy budu vděčná.

no, tam bylo poděláno, co mohlo....želvy z importu mají svých problémů dost a pokud je někdo ještě k tomu dá do blbých podmínky, tak je prostě dříve nebo o trochu později dodělá.

jediný, co pro ni můžeš udělat je dát ji do dobrých podmínek, na noc zahrabávat do vlhka (a v noci držet vyšší teplotu, tak kolem 26°C) a zkoušet jí předkládat něco, na čem by se rozežrala - může to být i něco uplně nezdravého, ale červeného a silně vonícího- třeba rajčata, jahody, přezrálý banán, slimáka, mrtvou rybku platu atd- prostě nějaký super atraktant. Jde jen o to ji rozkrmit a pak už zase přejít na to, na co se má (tráva, plevele). A doufat, že se želva rozfunguje...ale stejně to nevidim moc dobře. Když už tu želvu a kor mládě někdo takhle dodělá, tak už to je většinou fakt konečná.

Taky si nedělám moc velký iluze :-(, ale zas si říkám, že to můžu alespoň zkusit - horší už to nebude...
Aktuální stav:
Včera jsem jí zkusila vykoupat. Na chvilku otevřela očka, ale má tendenci je i ve vodě zavírat. Jsou černá (nijak zapadlá ovšem s jemným lehce šedivým výtokem - nevím jak lépe to popsat a takhle mrňavou želvu mým super nekvalitním foťákem asi nenafotím aby to k něčemu bylo). Po koupání (jen cca 5 min, abych jí nevyčerpávala víc než je) jsem jí dala do misky plné krmení i nezdravých vonících věcí jak bylo doporučeno (najemno nakrájená pampeliška list i květ, rajče, rybíz) nicméně nesnědla nic. Večer jsem jí zahrabala do kokosu (vydlabaná skořápka) s mokrými pilinami v rohu terária - ráno když jsem šla do práce, byla z něj venku. Nevím jestli vylezla už v noci nebo brzy ráno.
Další postup co mě napadl, prosím o schválení nebo vyvrácení.
Vzhledem k tomu, že při koupání pila, napadlo mě ,,vykoupat" jí ve vlažné dětské přesnídávce. Nevím jak jinak do ní dostat alespoň trochu jídla...možná je to pitomost, to mi musí říct někdo zkušenější. Pak jí dát znovu do misky s výběrem jídla jestli si zobne.
Oči bych večer namazala oftalmoseptonexem mastí - nebo to můžu ještě zhoršit?

Jo a nové info od kolegyně. Občas jí prý svítili lampičkou s klasickou žárovkou 25 V, značku neví. Když jsem se zkusmo podívala do rozsvícené žárovky nebylo to nic příjemnýho - nemůžou ty oči být z toho?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru