Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zobák

1. Doporučoval bych nějaké kvalitnější kleštičky, ať to pak zbytečně nepižláte.

2. Problém u plašších želv bývá je vůbec je za tou hlavou chytit. Jakmile se vám to porvé nepovede, začnou si na to dávat bacha a půjde to už jen hůř. Želvu je třeba chytit až za hlavou (tedy na krku hned za hlavou) a zapáčit se prstama, které ji drží, o krunýř, mají v tom stahování hlavy dovnitř neuvěřitelnou sílu.

3. Jakmile se želvu podaří chytit za hlavou, může začít funět, supět, nepřirozeně vyvalovat oči, škrábat, no prostě bránit se o život. Je třeba nepolevit a nepouštět. Tahle procedura prostě je z principu docela drsná. Není proto vhodná pro "měkké" chovatele, kteří svou jedinou želvičku milují nade vše na světě a nikdy by jí nezkřivili vlásek na hlavě :-). V takovém případě bych to radši přenechal někomu jinému, nezaujatému.

4. Extrémně přerostlý zobák bych nezkracoval hned do "normální" velikosti, ale rozložil bych si to aspoň na dvakrát s pauzou pár týdnů. Protože jinak hrozí, že je zobák už tak ztluštělý, že se při stříhání může naštípnout i směrem dovnitř a vniknou další poranění.
Prakticky pak co se týče samotného zkracování je lepší uštipovat a dorovnávat po menších částech víckrát a dopracovat se tak do výsledného stavu, než to vzít všechno na jeden šmik.

5. Co se týče výsledného tvaru, to uvidíte sami co na konec výjde :-) Samozřejmě ideál by byl asi to co mají želvy v přírodě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny