Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zobák

:.( Mám celkem problém..
Mám želvičku T. hermanni 6 rokem a posledni pul rok se ji začal zvětšovat zobáček.Má už pořádný "klapák" a já nevím co s tím.
Sepiovou kost Zuzinka nikdy nepoužívala.A divím se, že jí zobák nevadí při pojídání potravy.Chtěla bych se tedy zeptat, jestli mám sepiovou kost i nadále nechávat v akváriu a želvička sama přijde na to, že by ji měla ohlodávat, či ji vyndat a obrátit se na veterináře..?
Děkuji za odpověď..určitě budu vděčná za každou informaci :-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já si myslím, že nejlepší bude opatrné opilování pilníkem na nehty, rozložené do několika dnů, začít… nový
Nadočník 28.01.2008 20:56
Nadočník
Pilník na nehty se dá použít tak maximálně na dorovnání malých nerovností, nikoliv na úplné opilován… nový
navay 29.01.2008 15:26
navay
Nie je lepsie predchadzat prerastaniu rohoviny lepsou stravou? nový
Redrum 29.01.2008 20:07
Redrum
Samozřejmě je. Jenže, když má želva už pořádný "klapák", jak píše původní zadavatelka, který ji v př… nový
navay 30.01.2008 01:37
navay
Jak říká navay, pilník jen na doladění. Už vidím jak se při usilovném pilování kouří želvičce z hlav… poslední
KHor 30.01.2008 08:52
KHor

Já si myslím, že nejlepší bude opatrné opilování pilníkem na nehty, rozložené do několika dnů, začít a přestat s tím, až želva začne vyvíjet "větší" odpor. Z nůžek mám osobně trochu strach, bojím se že šmiknu, v zobanu praskne a půlka čelisti bude odštíplá. Jednou se mi něco podobného přihodilo s drápem, ale naštěstí to nebylo tak katastrofální.

Pilník na nehty se dá použít tak maximálně na dorovnání malých nerovností, nikoliv na úplné opilování celého přerostlého zobáku, to by trvalo hooodně dlouho. Kleštičkama na nehty je to záležitost maximálně 1 minuty pro člověka, který to dělá poprvé a moc mu to nejde. Jinak třeba mně to nezabere více než 15-20 sekund na jednu želvu. Takže jen krátký stres, který problém vyřeší na relativně dlouho.
I s pilníkem je třeba želvu násilně chytit za hlavou, aby byla o něco opřená a pilník mohl na zobák vyvíjet účinný tlak a opilovávat jej, ale efektivita ve srovnání s kleštičkama je velmi nízká => delší stresování želvy (i majitele).
Jsem si jistý, že pokud si zvládnete ostříhat nehty, tak zvládnete i zobák želvy, který je sice tvrdší, ale to je tak vše.
Z těch desítek stříhání co jsem už podstoupil mi přijde, že jej nelze tak lehce naštípnout. Ikdyž jsem omylem cvakl kleštičkama jakoby dovnitř, čímž by mohlo dojít k naštípnutí, tak se vždycky jen odlámalo nejbližsí okolí a k naštípnutí nedošlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru