Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mrskání ocasem u boa constrictor

Dobrý den. Před třemi dny jsem dal samce (7 let) k samici (3 roky). K páření zatím nedošlo, pouze samice občas vyšpulí zadek a jakoby značkuje větev, podestýlku nebo i samce a přitom mrská ocasem ze strany na stranu. Samec jí občas sleduje leze za ní, ale pak je to přestane bavit a nic se neděje. To se pak zase za nějaký čas opakuje. Tak by mě zajímalo o co se přesně jedná. Jestli samice tímto způsobem samce láká a nebo naopak. Předem díky za vaše reakce. P.

Předmět Autor Datum
mrskání ocasem jsem pozoroval u většiny mnou chovaných samic hadů. U zmijí bych to tedy nenazval mrs…
rockviper 05.12.2007 09:32
rockviper
Ještě bych se chtěl zeptat po jak dlouhé době od přidání samce k samici by asi tak mělo dojít k páře…
PYTHON 05.12.2007 10:06
PYTHON
Ohledně mrskání ocasem jsem ti už psal na faunu. V podstatě se ztotožňuju z názorem rockvipera (láká… poslední
krokodýl 06.12.2007 15:52
krokodýl

mrskání ocasem jsem pozoroval u většiny mnou chovaných samic hadů. U zmijí bych to tedy nenazval mrskáním, ale spíš vyšpulená kloaka, zdvižený ocas a jeho "kymácení" a vlnění. Samice by tímto počínáním měla rozvívat feromony a dávat najevo připravenost a ochotu k páření.

Ohledně mrskání ocasem jsem ti už psal na faunu. V podstatě se ztotožňuju z názorem rockvipera (lákání pomocí samce pachové žlázy) a případně lze takové chování pozorovat i při určitých vzruchách (např. lov), ale v tomhle případě spíš ta první možnost. Co se týká doby od připuštění do spáření, tak lze jednoduše napsat od "hned až po nikdy";-), ale většinu se spáří (pokud je vhodná doba) do několika dní a páří se několikrát. Rozhodně nemusíš věšet havu, pokud neuvidíš páření, mají dost času, když nejsi doma:-D a naopak ho neodděluj hned jak uvidíš první páření, někdy to nemusí stačit. Prostě ho u ní nech pár týdnů až měsíců. Na samici ovulaci a následné zabřeznutí poznáš podle zesílení v zadní polovině těla a velké žravosti samice. Pak je vhodnější samce dát pryč, aby měla na březost svůj klid a pohodlí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru