Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jemenský chamík

ahojky lidi prosím vás napiště mi základní ůdaje pro chov chamíka jemenského myslím tím jakou teplotu v terárku apod zářivkou a taky vlhkoust.Jsem začátečník takže nevím proto se raději ptám,děkuji:-)

Předmět Autor Datum
Jsem začátečník takže nevím proto se raději ptám Možná by bylo lepší nejdříve si něco přečíst a pak…
Epicrates 19.12.2007 12:39
Epicrates
Epicrates: Na druhou stranu je lepší, že se ptá, než si ho hned pořídit a pak čekat, co to udělá a d…
krokodýl 19.12.2007 16:59
krokodýl
mockrát děkuju to se mu bude hodit
zviratka 21.12.2007 13:17
zviratka
a ještě mají mít v terárku nějakou vlhkost?:?:
zviratka 28.12.2007 21:21
zviratka
Nějaká je vždycky;-). Přes den sušší klima, v noci a ráno vyšší vlhkost (v noci stoupá automaticky s…
krokodýl 28.12.2007 21:28
krokodýl
děkuju poslední
zviratka 28.12.2007 22:07
zviratka

Epicrates: Na druhou stranu je lepší, že se ptá, než si ho hned pořídit a pak čekat, co to udělá a divit se, že chřadne.;-)
Zvířátka: Teploty pod žárovkou by měli být okolo 35 st. naopak na druhé straně terária (nádrže, voliéry) by měly být teploty okolo 20-24 st., v noci mohou teploty klesnout až pod 18 st (u mláďat raději ne), v zimě se zkracuje doba osvitu i doba zapnutí topné žárovky. A zimní noční teploty mohou klesat ještě o pár stupňů níže než jindy (až okolo 15 st.). Chameleóni jemenští potřebují hodně světla, tedy nejlépe osvit dvěma neutrálními bílými zářivkami, pro zvýšení lokální teploty lze použít bodovou žárovku, nejlépe s podílem UV A a UV B nebo normální bodovku v kombinaci s kompaktní UV zářivkou. Chmeleóní mláďata je třeba pravidelně mlžit (jemně rosit), aby se dostatečně zavodňovali a bez problémů svlékali kůži. Vhodné je mít v teráriu nějaké rostliny třeba i umělé, z jejichž listů mohou chamící pít kapky po rosení. Dospělce už nemusíme rosit tak často, stačí tak 2x týdně. Pozor ale, aby při častém rosení nebylo terárium příliš vlhké, je třeba, aby bylo hodně dobře větrané, často se používají místo klasických terárií sítěné nebo pletivové "klece", které umožňují častěji rosit kvůli napájení a při tom udržovat celkově sušší klima. Krmit je můžete všemožným hmyzem, hlavně cvrčky, sarančaty a v létě smýkaným "divokým" hmyzem, který by měl být obalován v minerální směsi s vápníkem. V nouzi jim můžete nabídnout i moučné červy nebo tzv. peruánské červy, ale opravdu jen občas. Dospělí ch. jemenští mohou pojídat částečně i rostlinnou potravu, pampeliškové lupení a květy, salát, čínské zelí strouhaná mrkev, ovoce atd. rostlinná strava je jen doplněk, někteří chamíci ji nemusí přijímat vůbec a jiní poměrně hodně, ale zákadem by měl být vždy hmyz. Větší chamíci už zvládnou i hole nebo myše, ale zase by mělo být jen vzácným zpestřením a ne pravidelnou stravou. Mláďata je vhodné krmit denně, starší kusy obden a dospělce cca 2x týdně. Terárium by pro dospělce mělo být dostatečně velké, aby umožňovalo vytvořit různé teplotní zóny, např. 80x50x80 cm (dxšxv), pro pár ještě větší, např. 100x60x120 cm (dxšxv).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru