Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem chov Boa constrictor příp. Python reticulatus

Hezký a příjemný večer. Chci začít chovat Boa constrictor příp. Python reticulatus a nemám žádné praktické zkušenosti s chovem plazů. prosím tedy o radu nejen týkající se přímo chovu ale i zařízení a vybavení terária a potřebných pomůcek... chci se chovu věnovat poctivě a s maximálním úsilím...:-) budu vděčný za každou radu i odkaz na odb. literaturu... Moc děkuji za rady a pomoc v začátku... Marttell...:puff:

Předmět Autor Datum
Tak pokud nemáš zkušenosti, tak bych určitě začal spíš s B. constrictor než z "reticulatou", která j…
krokodýl 14.01.2008 18:36
krokodýl
Děkuji za užitečné rady. můžete mi ještě poradit jestli je lepší si koupit terárium hotové a jestli…
Marttell 14.01.2008 18:52
Marttell
Tady jsou profesionální terária teraechis.cz
Melda 14.01.2008 18:55
Melda
Dík moc mrknu se tam. super.
Marttell 14.01.2008 21:35
Marttell
záleží odkuď jsi, mám kontakt na sklenáře co dělá terárka, dělal mi na krajty a za super ceny.
filosofemgt 14.01.2008 20:31
filosofemgt
jsem ze Zlína... Asi to bude z ruky nebo ne......?!:-D poslední
Marttell 14.01.2008 21:37
Marttell

Tak pokud nemáš zkušenosti, tak bych určitě začal spíš s B. constrictor než z "reticulatou", která je mnohem větší a temperamentnější (agresivnější) než většina hroznýšů. Existují tedy ještě menší ostrovní formy P. reticulatus tzv. dwarf a superdwarf, které dorůstají do 3, resp. do 2 m, ale cena je poněkud dost vyšší. Pro hrozňu potřebuješ dostatečně velké terárium pro větší poddruhy/formy (např. B. c. constrictor - 2,5 až 3,5 m) okolo 2 x 1 x 1 m (dxšxv), pro menší formy (např. B. c. imperator - 1,2 až 2,5 m) stačí terárium cca 1-1,5 x 0,6-0,8 x 0,5-0,7 m. Samozřejmě pro sotva půl metrové čerstvé mládě stačí terárium mnohem menší např. 0,5 x 0,4 x 0,4 m, pro zhruba metrového dorostence cca 0,8 x 0,5 x 0,4 m atd.
Teploty a vlhkostní podmínky se mohou podle poddruhu/formy poměrně lišit, ale obecně vyžadují až na výjimky teploty mezi 20-28 st. C s možností vyhřátí až na cca 32-33 st., které vyhledávají hlavně při trávení potravy a březí samice. I vlhkostní potřeby jsou odlišné, ale zase obecně je třeba podle typu substrátu a velikosti větracích ploch 2x - 3x týdně rosit, v době svleku (od počátku zakalení až po samotný svlek) klidně i denně. Had by měl mít k dispozici dostatečně velkou nádobu s vodou, ideálně, aby se do ní mohl celý stočit. Substrát lze použít všelijaký (noviny, hobliny, rašelinu, rašelina/písek, dřev. štěpky, lignocel aj.) a každý má trochu odlišné zkušenosti z různými typy. Já používám u hroznýšů a krajt převážně rašelinu a v případě karantény nebo nějakého hygienického chovu noviny. Dalším vybavením může být dřevěná police nebo silnější větev.
S krmením nebývají u hroznýšů potíže mládě zvládne samo ulovit odstavenou myšku, metrový hrozňa už malé odstávče potkana a dospělci velké potkany, morčata a králíky. Osobně doporučuji naučit hroznýše na krmení mrtvými hlodavci z peanu, snadněji se tak dělí krmení při více kusech v teráriu a nehrozí poranění hada hlodavcem při špatném úchopu. Pokud se chceš něco dozvědět o chovu a rozmanitosti constrictorů, tak mrkni na www.theboas.com

Děkuji za užitečné rady. můžete mi ještě poradit jestli je lepší si koupit terárium hotové a jestli ano od jakého výrobce - jde mi o kvalitu a praktičnost... a nebo jstli si vyrobit sám nějaké? jaké pořídit topení, asi s termostatem... a jak osvětlovat? omlouvám se za banální otázky ale jsem puntičkář a co dělám , chci dělat pořádně... chtěl bych jim dát co nejvíc přirozené prostředí... Děkuji a omlouvám se...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru