Předmět Autor Datum
odkaz je zde: had :puff:
venab 18.01.2008 11:53
venab
Že by plastová imitace kobry? Naja kaouthia?
malpolon 18.01.2008 12:20
malpolon
:-D:-D:-D Přesně tak, vidim to na naja plastica. Skvělý:))
Sharkie 18.01.2008 12:37
Sharkie
Jedna sa ale o poddruh Naja plastica terchica - jedna sa o velmi zriedkavy druh ktory je endemitom T…
Bic0 18.01.2008 12:43
Bic0
Navíc je to první ověřený výskyt od 17. března 1713, kdy byl tento had spatřen krátce před tím, než…
Georgij Gadjukin 18.01.2008 13:05
Georgij Gadjukin
To sa mylis, Juraj Janosik bol naozaj obeseny na haku, len historka okolo jeho polapenia je vymyslen…
Bic0 18.01.2008 13:12
Bic0
Několikrát jsem po téhle vzácnosti z okolí Terchové pátral, ale všechny předchozí pokusy byly neúspě…
krokodýl 18.01.2008 13:31
krokodýl
Á..sakra a je to tu zase ::)
malpolon 18.01.2008 13:35
malpolon
Jak zase? Ty uz si ho niekedy videl? :-D
Bic0 18.01.2008 13:40
Bic0
Ještě že už je ET docela kaput :x: a vypreparován u Spielberga,protože by jinak možná na tom háku by…
Pepé 18.01.2008 14:04
Pepé
ET neni kaput, ET odcestovat domu ... :-D
Bic0 18.01.2008 14:06
Bic0
Tak to se teda šeredně pleteš,podle očité svědkyně Sharkie je 100% kaput8-).
Pepé 18.01.2008 14:08
Pepé
Jj, je po něm. ]:) poslední
Sharkie 18.01.2008 15:19
Sharkie
Doplnim Krokodyla - tady v Brne ted na veterine (VFU) pospali novy druh z tohohle komplexu - pozor,…
VH 18.01.2008 14:11
VH
Jen bych doplnil, že se živě diskutuje o rodové příslušnosti a je na spadnutí jejich přesunutí do no…
krokodýl 18.01.2008 14:43
krokodýl

Navíc je to první ověřený výskyt od 17. března 1713, kdy byl tento had spatřen krátce před tím, než uštkl Juraje Jánošíka. Protože to bylo ještě před tím, než Carl Linné publikoval svou systematiku a navíc bylo potřeba vyrobit hrdinu pro první podobu vznikajícího Slovenského štátu, uvedl tehdejší návesní plátek "Bliezg", že byl Juraj oběšen. Pravda byla ovšem jiná.

To sa mylis, Juraj Janosik bol naozaj obeseny na haku, len historka okolo jeho polapenia je vymyslena. Udajne mu mala stara baba nasypat pod nohy hrach a on sa na nom posmykol. V skutocnosti mu po uhryznuti tymto hadom vplyvom neurotoxinov prestavala fungovat nervova sustava a preto sa nemohol branit. Chvilku predtym jedol pravu oravsku slaninu, bohuzial bol velmi neporiadny a neodlozil naspat do komory hak na ktorom bola zavesena. padol tak nestastne ze sa nan napichol. Kto vie aspon nieco o osetrovani bodnych ran vie ze sa "nastroj" z rany nema vytahovat aby nedoslo k silnemu krvacaniu. Preto ho panduri odvliekli aj s hakom a nakoniec ho zan aj obesili - ved naco minat lano ked uz mali "namontovany" hak.

Několikrát jsem po téhle vzácnosti z okolí Terchové pátral, ale všechny předchozí pokusy byly neúspěšné, až jsem díky náhodě při poslední expedici v r.2004 zjistil, že nález tohoto hada je prakticky nemožný, pokud neznáte jeho etologii, díky mnoha nainstalovaným infrakamerám se nám podařilo zjistit, že tento had žije nocturálním způsobem života a je velmi světloplachý, po nocích díky výbornému čichu sleduje medvědí stopu a tím pravidelně získává zdroj své potravy i úkryt. Živí se totiž koprofágním hmyzem specializujícím se na lejna velkých šelem a i jako úkryt přes den využívá medvědí lejno. Proto je třeba napřed najít medvěda a sledovat jeho stopu, pak stačí najít lejno a úspěch je takřka 100%, díky tomu se mi podařilo získat do chovu pěknou skupinku 1,2 a jedno melanické mládě. Bohužel chov v lidské péči se daří jen obtížně, díky zoo Plzeň mám k dispozici dostatek substrátu, ale přechod na naše běžné chrobáky je obtížný a musel jsem dlouho krmit uměle. Osvědčilo se naše chrobáky napachovat medvědím trusem. Bohužel jsem na nátlak rodiny a sousedů v baráku musel chov zrušit pro velký zápach. A svoji skupinku jsem daroval přírodovědnému muzeu ve Vancouveru, kde chovají podobný druh v několika subspéciích (Naja vulcanica grizlii, N. v. barabali a N. v. zodiaci). Příští rok bychom rádi získali jiný druh rodu, který se údajně vyskytuje na severním polárním kruhu a je závislý na nejjižnějším výskytu ledního medvěda a zatím čeká na vědecký popis.

Doplnim Krokodyla - tady v Brne ted na veterine (VFU) pospali novy druh z tohohle komplexu - pozor, taxonoimie techhle potvor neni vubec jednoducha - jednoduchym molekularnim testem prisli na to, ze v Brne se vyskytuje N. hanteziana, ktera je specializovana na chrobaky pozirajici trus mistnich domorodcu - pokud je to neco z naplavy, tak velmi rychle umiraji! V Madarsku maji jiny taxon -> N. klobasiana ssp. gulashi a ssp. halaszle atd. Proste v nich je maglajs! Ja mam tri z Madarska (ssp. gulashi) nas gulas jim nejede, musi tam byt madarska paprika! Slysel jsem jeste N. sumavensis, ale tam se pry zatiom nepotvrdilo, co vlastne zerou - pry jsou hlavne v okoli Lipna a pak zas na VFU popsali taxon V. cajzli - nevite, proc se tak muze jmenovat? Krmeni opet nezname, v Brne meli k dispozici jediny kus uloveny ve Zlutem autobuse Student Agency (stevardka ho umlatila kelimkem o cokolady). Tot vse, co o nich vim.

Takze kobram zdar!
VH

Jen bych doplnil, že se živě diskutuje o rodové příslušnosti a je na spadnutí jejich přesunutí do nově vzniklého rodu Polyphagus, čímž by se zároveň měnila logicky i koncovka druhových a poddruhových jmen ze ženského na mužský rod (např. Naja plastica = Polyhagus plasticus atd.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru