Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připomínka k návrhu zákona

ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ pokračování: " Členské státy zajistí, aby se obchod s opicemi (simiae a prosimiae) omezil výhradně na zvířata odesílaná z a do organizací, institutů nebo středisek schválených příslušnými orgány členských států v souladu s článkem 13. Obchodem se myslí obchod mezi členskými státy společenství. "
údajně jsme k tomu nuceni Evropskou unií - viz citace v Důvodové zprávě k zákonu CITES: "Podle směrnice Rady 92/65/EHS ("Balai" směrnice) se má zakázat držení živých primátů s výjimkou veterinárně schválených institucí." Srovnejte se skutečným textem v této směrnici
Citace z Důvodové zprávy: (3) pokračování: Za státních peněz je tudíž financováno umožnění podnikání s ohroženými druhy ve velkém. Není v zájmu ochrany přírody a ochrany ohrožených druhů, aby se s nimi obchodovalo ve velkém.
Citace z Důvodové zprávy: (3) Některé "velkokapacitní" chovy (či překupnické firmy) především suchozemských želv z přílohy A značně komplikují prosazování zákona resp. omezování obchodu s ohroženými druhy, což je smysl úmluvy CITES a legislativy ES. Udržení těchto subjektů pod kontrolou (vydávání dokladů, kontroly) klade nyní značné nároky (finanční, časové i personální) na kontrolní a výkonné orgány.
Citace z Důvodové zprávy: 2) Poslední konference smluvních stran CITES doporučila smluvním stranám omezit chov tygrů a dalších kriticky ohrožených kočkovitých šelem jen na chovy v zajetí ve skutečném zájmu záchrany těchto druhů a zakázat chov k ryze komerčním účelům.Na exempláře držené podle odstavce 4 se vztahuje registrační povinnost podle §23. Citace z Důvodové zprávy: Příklady navrhovaných zákazů: (1) Podle směrnice Rady 92/65/EHS ("Balai" směrnice) se má zakázat držení živých primátů s výjimkou veterinárně schválených institucí.
(4) Exempláře držené ke dni nabytí účinnosti nařízení vlády vydaného podle odstavce 1 a jejich potomstvo může jejich vlastník držet i nadále, nesmí je však přenechat jiným osobám, s výjimkou přenechání do chovu, pro který platí ustanovení odstavce 2 nebo pro který byla udělena výjimka ze zákazu chovu podle odstavce 3, anebo do obdobného chovného nebo pěstebního zařízení v cizině. Tím není dotčen zákaz obchodování s exempláři.
(3) Výjimku ze zákazu držet živé exempláře druhů živočichů a rostlin stanovené nařízením vlády podle odstavce 1 může povolit ministerstvo, zejména pokud jde o držení exemplářů v botanických zahradách, ve vědeckých a výzkumných institucích a v chovech v zájmu ochrany přírody.
ZÁKAZ CHOVU PRIMÁTŮ, VELKÝCH ŠELEM A EVROPSKÝCH SUCHOZEMSKÝCH ŽELV §24a Zákaz držení některých exemplářů. (1) Seznam druhů živočichů a rostlin, jejichž živé jedince je na území České republiky zakázáno držet, může stanovit vláda nařízením. (2) Zákaz podle odstavce 1 se nevztahuje na držení exemplářů v zoologických zahradách, kterým byla udělena licence podle zvláštního právního předpisu, pokud to nebude v rozporu s podmínkami této licence.

Je to z IFauny,píšou to na inzerátech.Tak jsem to sem hodil:-).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny