Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno "jak moc" je chameleon kontaktní zvíře?

ahoj chovatelé chameleonků,
mám dotaz - jak moc je chameleon kontaktní zvíře? Tzn. lze se na něj max. koukat jako na rybičky NEBO si ho můžu vzít ven z terária a nechat ho volně lézt? Nebo je to individuální:?:, že některý chamík kontakt s chovatelem nemusí mít rád a jiný se na "mazlení" těší?:)) Prosím o všechny informace a rady ohledně "venčení":-), jak dlouho, jak často, čeho se vyvarovat... Předem díky!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vzhledem k tomu, že mám informaci o úmrtí Ch.calyptratus na stres z manipulace, asi se moc rádi mazl…
malpolon 20.01.2008 19:16
malpolon
Tady bych si dovolil trosku nesouhlasit, mame C.cornutu, brali jsme si ji jako divocaka a ten leguan…
MadMike 20.01.2008 19:35
MadMike
OK, já to beru..legoši jsou vyjímka a částečně se ochočit asi dají. Nemám s nima vlastní zkušenosti.…
malpolon 20.01.2008 19:57
malpolon
Můžu napsat co jsem viděl...na Mikovu Princeznu (zmíněná C. cornuta) jsem se byl podívat ještě když…
knoxville 20.01.2008 20:15
knoxville
O nějaké mazlivosti či dokonce "inteligenci" si u plazů samozřejmě nedělám žádné iluze. Všichni víme…
RITCHI 20.01.2008 20:55
RITCHI
Nemluvím o mazlivosti, ale zvyku, rituálech... ať je to zašustění igelitkou po příchodu, poklepání n…
knoxville 20.01.2008 21:12
knoxville
No, vždyť říkám - vypěstované podmíněné reflexy. Stejné, jako pokusně dokázal na svých psech prof. H…
RITCHI 20.01.2008 21:30
RITCHI
Jasně, já si toho všimnul až potom, co jsem to poslal, nejdřív jsem Tvůj první post pochopil trochu… poslední
knoxville 20.01.2008 21:49
knoxville

Tady bych si dovolil trosku nesouhlasit, mame C.cornutu, brali jsme si ji jako divocaka a ten leguan proste mazleni vyzaduje, jinak je nastvanej stejne jako dva nasi zeleni legousi, proste pohladit chcou a dovedou si o to patricne rict. Rozhodne ani trochu neprehanim a nevymyslim si... koralovka, gekoncici me tolerujou, pogone je vsechno jedno a chamik syci uz na 10cm od ruky. ;-)

OK, já to beru..legoši jsou vyjímka a částečně se ochočit asi dají. Nemám s nima vlastní zkušenosti. Myslel jsem plazy obecně- nemaj rádi mazlení. A že je naštvanej, když se s ním nikdo nepomazlí :-D to bych se hádal;-) Nechceš hodit fotku obličeje naštvaného lega? Na to bych rád kouknul. Vypadá nějak takhle? : :-| nebo ]:(

Můžu napsat co jsem viděl...na Mikovu Princeznu (zmíněná C. cornuta) jsem se byl podívat ještě když byla v zoo. Byla zavřená ve veřejnosti nepřístupné části zoo v celku malým terárku. Když jsme tam přišli, mlátila samou radostí držkou o sklo. Zrovna měla prasklou žárovku a výměna byla možná jen v případě přepažení terária deskou. Krmili ji půlkruhovým krmítkem, aniž by museli otvírat terárium. Fakt z ní šel respekt, už jen vzhledem k velikosti hlavy a celkový mohutnosti. P. Velenský tenkrát říkal, že ji museli oddělit od skupiny, protože byla nadměrně agresivní a zvládla pocuchat i velikostně větší jedince než byla sama...a co z ní je teď :)
Nechci tvrdit, že leguáni vyžadují lidskou pozornost, nebo dokonce kontakt, ale určitě si zvyknou na určitý rituály a ty pak vyžadují. Pokud jsou tedy zvyklí například na krmení z ruky a následný pohlazení, zvyknou si a budou to vyžadovat.

O nějaké mazlivosti či dokonce "inteligenci" si u plazů samozřejmě nedělám žádné iluze. Všichni víme, že se řídí především svými instinkty. Tou historkou z pražské zoo jsem chtěl jen naznačit, že někteří si prostě dokáží vypěstovat podmíněné reflexy, a na manipulaci si zvyknout.

Nemluvím o mazlivosti, ale zvyku, rituálech... ať je to zašustění igelitkou po příchodu, poklepání na sklo před krmením, nebo to pohlazení. Zrovna tak si leguán může zvyknout na každodení kontakt s člověkem. Prostě si stojim za tim, že si zvyknou. O jejich inteligenci si iluze nedělám. Ikdyž někteří plazi, mi docela chytří přídou, třeba scinci :) Taky nejsem z těch, co by cpal lega do oblečku a vodítka, ani o to mazlení mi nejde, ale věřim, že toho leguáni jsou schopný. Chápu že na tohle má každej jinej úhel pohledu, ale kdo nechoval, nepochopí :)

No, vždyť říkám - vypěstované podmíněné reflexy. Stejné, jako pokusně dokázal na svých psech prof. Horák. Tohle funguje prakticky u všech obratlovců se složitější nervovou soustavou, od ryb až po člověka. Když uvidíš někoho žužlat citrón a u toho se šklebit, pak taky pustíš slinu aniž bys chtěl. Zrovna tak jako moje tilapie při každém odklopení krytu akvária automaticky vystrkují z vody dokořán otevřenou tlamku, protože ví, že do ní dostanou granuli...:-D
Mluvíme vlastně oba o tom samém, jen možná trochu jinými slovy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru