Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem krunýř želvy řecké

Ahoj, rád bych se zeptal, jestli někdo náhodou nemá zkušenosti s krunýřem želvy řecké (T. greaca). Mám asi 10letou samici a už asi 3 roky má trochu "vadné" poslední dva páry štítků na plastronu na osasní straně těla. Celá tato část se při tlaku lehce prohýbá - narozdíl od přední části u hlavy - ta je pevná- a ten úplně poslední pár na plastronu pod ocasem - ty dva ani mezi sebou nejsou napevno srostlé, je mezi nima určitá vůle. Zbytek krunýře je normálně pevný a zdá se, že ani toto postižení želvě nevadí. Veterinář říkal, že to je"kolagení vazivo, to by mělo srůst", ale přestože dostává vitamíny a každé léto je ve venkovním výběhu na slunci, nelepší se to. Neví někdo náhodou co s tím? Či je to snad normální?
Díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
To je ale u Testud úplně normální a přirozené. Stehenní a anální štítky tvoří čtveřici štítků relati…
KHor 22.01.2008 16:07
KHor
Zkusils někdy vyklást vejce jako malý pingpongáč bez vazivového spojení zadní části plastronu:-D.
krokodýl 22.01.2008 17:54
krokodýl
Už mi to dlouho vrtalo hlavou a děkuju za vysvětlení. Mám jen jednu želvu, takže k dispozici nebyl ž… poslední
DBD 22.01.2008 19:17
DBD

To je ale u Testud úplně normální a přirozené. Stehenní a anální štítky tvoří čtveřici štítků relativně volně napojenou vazy na zbytek plastronu. Je to patrné zvláště u dospělých samic grék a marginát. Takže nepočítejte s tím, že by to srostlo ale stářím se to naopak zvýrazňuje.

Už mi to dlouho vrtalo hlavou a děkuju za vysvětlení. Mám jen jednu želvu, takže k dispozici nebyl žádný srovnávací materiál, a taky celkový tvar krunýře není ideální (ale docela to jde, žádná superzkřivenina to není, tak jsem si taky říkal, jestli to není tím). Každopádně děkuju za odpověď.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru