Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odlupování krunýře

Ahoj, mám cca 1,5 roční geochelone carbonaria. Teď se u ní na povrchu obou slabinových štítků objevila zbělalá vrstva, kterou je možné bezproblémů rozzrušit nehtem a odstranit tak tenkou povrchovou vrstvu štítku. tak se chci zeptat, jestli někdo netuší v čem je problém a čím je tohle způsobeno. Želva je chována ve vlhkém prostředí a domnívám se, že i s odpovídající stravou a UV zářením. Díky za odpověď.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ahoj určitě je třeba vložit foto,jinak ti asi málo kdo poradí pokud nevis jak,tak mi ji posli na e-m…
zdenda 28.01.2008 13:11
zdenda
Tak jsem zelvu vyfotil, ale je to tak, jak jsem myslel. Na fotce není skoro nic vidět... Ale třeba s…
wickerman 30.01.2008 14:23
wickerman
Mě připadá želvík ve velice dobré formě, pěkné faldíky, znatelný přírůstek, fakt pěkné zvíře. Pokud…
KHor 30.01.2008 15:02
KHor
Přikládám tady pár fotek, omlouvám se za tu kvalitu, je to focené pod umělým osvětlením, takže žádná…
wickerman 31.01.2008 19:36
wickerman
Mě připadá želvík v normě, možná bych zkusil potřít mu ty flíčky slabším roztokem hypermangynu , pro… nový
KHor 01.02.2008 09:48
KHor
Tloušťku substrátu mám přes 8 cm, takže se zarochnit může celá, někdy ji na noc ještě přihrábnu, prá… nový
wickerman 01.02.2008 14:29
wickerman
Tak výsledek návštěvy u veta. Je těžko určit o jaké onemocnění se jedná, nemusí to být plísňové, můž… poslední
wickerman 02.02.2008 11:50
wickerman

Mě připadá želvík ve velice dobré formě, pěkné faldíky, znatelný přírůstek, fakt pěkné zvíře. Pokud se neustále problémek vrací, bylo by snad možné předpokládat, že jde o počáteční fázi plísňového onemocnění. Doporučil bych proto nechat posoudit celý problém vetem. Předpokládám, že se nejedná o takový ten bílý "prach" který želvám ulpívá při intenzivním růstu na nově narostlé části a který se lehce odstraní otřením?

Mě připadá želvík v normě, možná bych zkusil potřít mu ty flíčky slabším roztokem hypermangynu , pro jistotu. Pokud roste výrazně pouze plastron, zkontroloval bych zda se želva může zahrabat celá do substrátu tak, aby i karapax byl ve styku s mokrým substrátem. Docílíte tím pěkný pravidelný růst. Nebo to tak již máte?

Tloušťku substrátu mám přes 8 cm, takže se zarochnit může celá, někdy ji na noc ještě přihrábnu, právě aby byla celá zahrabaná. Ale je pravda, že ze začátku jsem potřebnou tloušťku substrátu neměl. No zítra jedu k vetovi, tak uvidím co mi řekne, pak poreferuju čím to bylo způsobené. Napadla mě přílišná vlhkost substrátu, ale to mi zrovna u tohohle druhu želv přijde divné. No uvidíme.

Tak výsledek návštěvy u veta. Je těžko určit o jaké onemocnění se jedná, nemusí to být plísňové, může to být bakteriální nebo nějaká nekróza krunýře. Zdá se, že je těžko určit, co je původcem. Takže to oškrabal a vydezinfikoval a ještě jsem si koupil ajatinový dezinfekčí sprej. Snad to nedojde tak daleko, že by bylo potřeba vtírat antibiotikovou mast. Zdá se, že želva roste kvalitně, růst krunýře by měl být typický pro samce. včera jste mě celkem nahlodal, takže jsem ještě zvýšil množství substrátu v teráriu a uvidím, jak se to bude dál vyvíjet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru