Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomoc

Prosim o pomoc, chovam parik leguanov zelenych , zakupil som ich asi pred 5 rokmi v zooprodukte kde mi slubili CITES ale nikdy som ho nedostal, marne som prosil majitela asi pol roka. Teraz som sa dozvedel ze sa znova zmenenil zakon o CITES na SK ale ja som uz 3 roky v UK a nerad by som prisiel o svojich chovancov len preto ze nemam papiere.Na teraristike.sk som sa dozvedel ze v CZ vraj nemusite registrovat leguanov ale nie som si isty, vraj sa tu mam popytat chovatelov ci by sa nedala spisat daka zmluva o kupe a tvarit sa na SK ze som ich prave kupil. Vazne prosim o pomoc niekoho kto take nieco pocul. Investoval som do toho kopu penazi a hlavne sa mi jedna o mojich leguanov a nie o peniaze. Najde sa tu niekto kto ma stimto skusenos? Moje terarko si mozete pozriet na este nedokoncenej stranke www.ethanel.webgarden.cz stranku som premazal ale nechal som tam par fotiek nerad by som sa dostal do neprijemnosti.

Předmět Autor Datum
Ahoj, je to skutečně tak, dávali jsme jednoho leguána i na slovensko, všechno oficielně a legálně -… nový
MadMike 07.02.2008 08:13
MadMike
Oprava: "známý mi zjišťoval" pardón poslední
MadMike 07.02.2008 08:18
MadMike

Ahoj, je to skutečně tak, dávali jsme jednoho leguána i na slovensko, všechno oficielně a legálně - na Slovensku by ti měla stačit kupní smlouva (z čech) s tvýma iniciálama a prodávajícího k tomu, abys je tam mohl přihlásit. U nás se leguáni registrovat nemusí, mají vyjímku. Jeden známý ze Slovenska my to zjišťoval na vaší státní vet. správě v Bratislavě, tak sem dám přímo co mu napsali:

Dobry den

V pripade kupy exemplara druhu Iguana iguana – leguana zeleneho (alebo ineho, druhu pre ktory v CR nie je povinna registracia) je potrebne v sulade s § 12 ods. 17 preukazat jeho nadobudnutie v inom clenskom state (v tomto pripade v CR). Tato skutocnost sa preukazuje pokladnicnym blokom alebo fakturou z obchodu (oba tieto doklady maju uvedene svoje poradove cislo). V pripade kupy od sukromnej osoby je dokladom o nadobudnuti kupna zmluva. Kupnu zmluvu doporucujeme overit notarom alebo miestnym uradom v mieste bydliska predajcu. V praxi sa totiz vyskytli pripady, ked osoby uvedene ako predajcovia neexistovali, novy drzitel na Slovensku tak nemohol preukazat legalne nadobudnutie v inom clenskom state a exemplare boli zhabane. V pripade, ze kupna zmluva nebude overena, preverenie kupy exemplara v inom clenskom state bude statnym organom trvat dlhsie (je potrebne overenie u statnych organov CR, prip. priamo u predavajuceho).

Po zakupeni exemplara s potrebnym dokladom pre jeho dalsiu drzbu na Slovensku je potrebne:

1. poziadat Vedecky organ SR o pridelenie evidencneho c. (ziadost najdete na www.cites.sk)
2. zacat viest registraciu na druhovej karte (dnom nadobudnutia exemplara) – tlacivo opat na www.cites.sk (kopiu zaslete na prislusny obvodny urad zivotnrho prostredia)
3. bez zbytocneho odkladu poziadat o vydanie preukazu o povode miestne prislusny obvodny urad zivotneho prostredia (podla miesta drzby exemplara)

Ak exemplaru nebude mozne urcit povod (ceske organy potvrdzuju povod exemplarov len u vybranych druhov z prilohy B, u vsetkych druhov z prilohy B iba v pripade ich vyvozu mimo EU) moze obv. urad zivotneho prostredia vydat drzitelovi v sulade s § 12 ods. 17 potvrdenie o registracii. S takymto exemplarom je mozne nakladat v ramci EU (t.j. je mozne ho predat, ci uz v SR alebo do ineho clenskeho statu, je mozne ho rozmnozovat...) ale nemozno ho vyviezt z EU. V pripade, ze by ste ho v buducnosti chceli vyviezt mimo EU, je potrebne poziadat ministerstvo zivotneho prostredia o vyvozne povolenie. Toto vsak obdrzite iba v pripade, ze Vykonny organ CITES CR (MZP CR) potvrdi povod exemplara (tu sa pod povodom mysli, ci ide o exemplar pochadzajuci z volnej prirody, t.j. z dovozu, alebo je odchovany v zajati.....).

Zaroven Vám doporucujeme v pripade kupy exemplara Iguana iguana informovat sa aj na povinnosti vyplyvajuce z veterinarnych zakonov. Informacie obdrzite na Statnej veterinarnej a potravinovej sprave SR (c.tel. 02/60257333 – ustredna), Botanicka 17, 842 13 Bratislava.

PS: moc pěkný terárko ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru