Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Světlo v teráriu

Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Zařizuji teď terárium pro 3,5 letou Testudo marginata. Bohužel jsem laik a neumím si sama poradit, jak tu pro želvu zařídit osvětlení, UVB - nejsem technik a v těchto věcech se moc nevyznám.

Byla jsem na burze v Ládví a jedna slečna z nejmenované firmy mi sdělila, že by mi světlo vyvstavěli s cenou okolo 3000 Kc. Rozhodne nechci na své želvě šetřit, ale nemyslím si, že to, co nám nabízejí v pet shopech jako to nejlepší a zárověň i nejdražší je i pro želvu to nejlepší. Už pracuji na venkovním výběhu, želvička, ale ještě nebyla zimovaná, proto potřebuji vyřešit osvětlení v teráriu - jako dočasné řešení. Chci, aby byla venku, ale bude si asi muset pomalinku zvykat. Navíc duben je ještě daleko.

Moc by mi pomohlo, kdyby jste mi napsali, jak na to.

Velice děkuji!

Předmět Autor Datum
Poměrně dost dobré, ale dost drahé řešení je žárovka T-rex, ale cena je okolo 2000 Kč, levnější možn…
krokodýl 12.02.2008 22:23
krokodýl
Ahojky, možná špatně koukám a nevidim radu která by mi mohla pomoct, tak se zeptám tady. Přišla mi T…
mmannana 26.06.2008 17:27
mmannana
Ahoj, pokud vím, tak 30cm je minimální vzdálenost udaná přímo výrobcem. Při 30cm by měla emitovat 28…
MadMike 26.06.2008 18:22
MadMike
Díky za odpověď.. já jí nemam v terku, ale v akvárku.. od jistý doby už terka pro želvy používat nec… poslední
mmannana 26.06.2008 18:30
mmannana

Poměrně dost dobré, ale dost drahé řešení je žárovka T-rex, ale cena je okolo 2000 Kč, levnější možností je kompaktní žárovka např. Lucky reptile 26 W v kombinaci s bodovou žárovkou (tak 40 W), tam se i s objímkami, kablíky a pod vejdeš do 1000 Kč, pokud nejsi technický typ můžeš koupit nějaké menší lampičky a ty nainstalovat do vhodné výšky a pak stačí kompakt i bodovku jen našroubovat.;-)

Ahojky, možná špatně koukám a nevidim radu která by mi mohla pomoct, tak se zeptám tady.
Přišla mi T-Rex 100W s doporučenim, že je do malých terárií, má být ve výšce 30cm.
Dala jsem jí k dvouletý Geochelone pardalis, do akvaria 120x60cm. Takže myslim, že zrovna malý terko to neni... Výbojka je v celoporcelánový objímce, na lampičkovym kabelu z Obi s kolíbkovym vypínačem a v prodlužovačce.
Problém je v tom, že lampa problikává.. je možný, že je problém s těma kabelama? Třeba je slabý ten kabel s kolíbkovym vypínačem? A druhá otázka, ve výšce kterou uváděj mam na substrátu 48°C což mi přijde dost. Vim, že když bude želvě vedro nebude se smažit a odejde, ale i tak... když jí dám třeba 40cm výš, bude mít ještě lampa smysl?
Omlouvám se možná za stupidní otázku, ale koukám na to jak husa do flašky ::)

Ahoj,
pokud vím, tak 30cm je minimální vzdálenost udaná přímo výrobcem. Při 30cm by měla emitovat 283uW/cm2, což je o malinko víc než na našem červnovým slunéčku. Klidně jí můžeš dát výš, zvlášť jestli máš na substrátu 48°C. Hlavně by mělo být dobře odvětraný terárko - to by mohl být klidně i tvůj problém, když je ta lampa přehřátá, vypne se. I když jestli jen problikává, tak se může jednat o špatný zapojení - nemáš třeba zasviněný kontakty na té objímce (přímo v ní)? Já radši nad 100W používám 3linky - dávaj se k žehličkám, troubám apod.

Díky za odpověď.. já jí nemam v terku, ale v akvárku.. od jistý doby už terka pro želvy používat nechci :-)

T-Rexku dám výš, ale hlavně koupim jinej kabel. Dostala jsem radu, jestli nejsou kabely s kolíbkovym vypínačem do 40 nebo 60W.. zož je dost možný, že tedy ten můj to nebere.... objímka je jak z alabastru, tak tim to taky nebude. Ještě jednou díky za radu a za typ s 3linkou ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru