Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ,,Trimeresurus'' sp.

Zdravím všechny.
Před nějakým časem se mi naskytla příležitost letmo nahlédnout do nádherné knížky ,,Asian PitVipers''(Asijští ,,chřestýšovci'') byl jsem trochu zděšen nejen počtem druhů, ale i jejich značnou podobností, stejně jako variabilitou v rámci jednoho druhu. To lze ostatně pozorovat i na burzách u chovatelů atp, a tak hadi často označovaní jako ,,albolabris'';,,popeiorum''atp. jsou od sebe často k nerozeznání,nebo pokaždé uplně jiní:-D a jejich druhovou příslušností se asi nikdo moc nezajímá, (to ani nemluvím o dalších zelených chřestýšovcích:-)). Prozkoumal jsem už na internetu kde co a další dostupné zdroje, ale informace se markantně liší nebo si dokonce navzájem protiřečí.:-D Zajímalo by mě tedy na základě čeho se dají tyto podobné druhy od sebe rozlišit, když na folidózu se spoléhat nedá a o zbarvení ani nemluvě:))
Předem děkuji za všechny reakce;-)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky, mám tu knížku rozhodně v plánu,...:-)Taky díky všem za reakce budu teda pátrat dal v literatuř…
Serpent 18.02.2008 22:36
Serpent
Dobrý článek ,,Determinace zelených chřestýšovců rodu Trimeresurus (David Hegner a Libor Zajac)" - v… poslední
Vladěk 19.02.2008 09:14
Vladěk

Díky, mám tu knížku rozhodně v plánu,...:-)Taky díky všem za reakce budu teda pátrat dal v literatuře a jinde...:-)Chtěl jsem se ještě zeptat co kdo chováte za ,,druhy''(myslím zejména ze skupiny zelených ,,trimošů'' zejména albolabris a popeiorum aj.)??? a jestli by jsme sem nedali pár fotek jen tak pro srovnání???

Dobrý článek ,,Determinace zelených chřestýšovců rodu Trimeresurus (David Hegner a Libor Zajac)" - vyšel v prosinci 1995 v časopise Chamaeleo. I když je to práce už nějaký ten rok stará, jsou tam zajímavě a jasně popsány některé rozlišovací znaky mezi některými druhy. Jména autorů jsou dostatečnou zárukou kvality zdroje informací (i když jsou v současnosti po revizi celého rodu Trimeresurus možná jen částečně aktuální).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru