Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem špatné trávení

Prosím o radu a Váš názor. Mám rok a půl starou užovku červenou amelano. Před 3 měsíci začala mít problémy s trávením, které se zhoršují, vyvrhuje natrávenou potravu. Velkou potravu vyvrhne asi za 4 dny po nažrání, malou tráví pomalu a i tu někdy vyvrhne. Chuť do jídla má dost velkou.Překrmená nebude, krmím jednou za 3 - 4 týdny, teď když krmím malou potravou ( čerstvě rozběhané myšky skákavky) někdy i častěji. Veterinářka mi doporučila jednou týdně tabletu pangaminu, pokud by to nepomohlo, podala by jí injekčně vit. B. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte jiné zkušenosti při léčbě, zdali by nepomohlo ještě něco jiného? Děkuji za každou radu.

Předmět Autor Datum
skus nějaká probiotika.např probican-běžně k dostání u veterináře,nedají se v podstatě předávkovat,a…
viper 20.02.2008 15:32
viper
Díky, zkusim to. Jak je s tím jogurtem nakrmíš? Myslim, že jim to moc zrovna nechutná. Otevřeš jim t…
boaedon 20.02.2008 18:22
boaedon
Možná bych zkusil zvíšit teplotu a kdyby to nepomohlo,tak Metronidazol.Já vim,lidi říka že je to brz…
Melda 20.02.2008 20:55
Melda
samotný jogurt do hada dostaneš těžko...leda sondou a to asi bude nad tvoje možnosti...ale pokud had…
viper 21.02.2008 00:36
viper
Máš pravdu, že krmení sondou je nad moje možnosti, netroufla bych si na to, spíš bych zkusila "vpašo…
boaedon 21.02.2008 08:03
boaedon
Tak jsem teď do ní dostala jogurt. Dala jsem ho do myši ( mrtvé) a když žrala, tak jsem to ještě opa…
boaedon 21.02.2008 13:39
boaedon
dobrým řešením bude vyšetření trusu, paraz., popř. bakter.
emerald 21.02.2008 11:44
emerald
Samozřejmě jsem to nemyslel jako návod,jak na hady co zvrací.Jen že mi to pomohlo,samozřejmě jsem je…
Melda 21.02.2008 19:04
Melda
Tak jogurt nezabral, řešila jsem to znovu přes veterinářku, naordinovala jí Canisverm a vit. B,C a A…
boaedon 06.03.2008 12:22
boaedon
Zakalila se díky dávce vit. A, to ale problém nijak neřeší. Podobnou záležitost (špatné trávení)jsem…
carlos 06.03.2008 14:14
carlos
Jj. Je dobrý dávat takovou velikost a typ potravy kterou snadno tráví, na postupnou obnovu činnosti…
krokodýl 06.03.2008 16:31
krokodýl
Děkuji za rady, počkám až se svleče a dám jí něco menšího, chutě má dost, to kouká co by snědla. Zas…
boaedon 07.03.2008 10:04
boaedon
Tak jsem tu zas, po podání léků a po svleku úspěšně strávila potkaní hole a vyprázdnila se, dneska j…
boaedon 14.03.2008 19:28
boaedon
Bohužel předevčírem zase vyvrátila potravu ( 2 myší slepé osrstěnce), byla to jenom kaše, nechápu, p…
boaedon 28.03.2008 09:11
boaedon
Tak vám posílám další informace. Caniverm nezabral, exkrementy jsou u veterinářky a dnes naposledy d…
boaedon 07.04.2008 09:35
boaedon
Podla mna jej davas tu potravu aj velmi skoro po sebe, ked vyvrati potravu, tak ju nechaj aspon 10 a…
DanKanFan 07.04.2008 09:50
DanKanFan
Tak výsledky trusu jsou negativní, předepsané dávky entizolu už snědla. Do této doby sežrala a stráv…
boaedon 14.04.2008 12:47
boaedon
Když jsem začínal se svoji uŽofkou, tak jsem měl úplně stejné problémy a starosti. Koupil jsem ji ja…
Petr64 17.04.2008 14:23
Petr64
Moje užovka je konečně vyléčená, sežrala normální velikost a normálně strávila i vyprázdnila. Takže… poslední
boaedon 02.05.2008 07:03
boaedon

skus nějaká probiotika.např probican-běžně k dostání u veterináře,nedají se v podstatě předávkovat,a když nepomůžou rozhodně neuškodí....sám mám s nimi v těchto případech výborné skušenosti.Jo-v nouzi můžeš použít i kvalitní "ŽIVÝ" jogurt např activia,vím že to zní divně,ale věř,že to funguje....držím palce :puff:

samotný jogurt do hada dostaneš těžko...leda sondou a to asi bude nad tvoje možnosti...ale pokud had přijímá potravu jako že ten tvůj jo,je to snadné-bud ho do myšete nabo myši (samozřejmně zabité) vstříkneš injekčně(pozor je třeba krmit o trochu menší kořistí než normálně,počítej že trochu nabyde) nebo kořist tím jogurtem "opatláš" což ovšem nemusí had chtít sežrat...další varianta je normálně nakrmit,a když had myše polyká,být připraven s naplněnou stříkačkou a "vpašovat" to k tomu.
S tím entizolem bych fakt počkal........ :puff:

Zakalila se díky dávce vit. A, to ale problém nijak neřeší. Podobnou záležitost (špatné trávení)jsem řešil se samcem C. atrox. Nabídni ji malou myšku, takové velikosti, jakou je schopna strávit. Pokud se vyprázdní, trus nechej vyšetřit na bakteriologii a parazitologii. Nejspíš bude ve střevech velká koncentrace anaerobních bakterií (Clostridia, atd.), které znemožňují efektivní trávení kořisti a had je nucen ji částečně natrávenou vyzvracet. Pokud ji stráví, často se v trusu objevují nestrávené zbytky z kořisti, např. kosti (při těchto komplikacích bývá trus s příměsí hlenu). Poměrně dobře při těchto příznacích působí, tuším Meldou zmiňovaný, Metronidazol(Entizol), který se podává po dobu 5-7 dní sondou do jícnu v dávkách 50-100mg/kg, po 14 dnech je to vhodné zopakovat s nižší dávkou;-).

Jj. Je dobrý dávat takovou velikost a typ potravy kterou snadno tráví, na postupnou obnovu činnosti střev vyhovuje jedno malinký holátko, pokud stráví a vyprázdní se, tak další, později 2x po 2 holatech, pak osrsťeňátko, až se dostaneš na obvyklou velikost kořisti a obvyklé intervaly. Pokud nezvládne ani hole, tak zkusit rozmixované hole nebo směs rozmix. holete s duphalytem pomocí sondy. Samozřejmě k tomu ta vhodná léčebná kůra entizolem (viz výše). Entizol se může nadrcený přimíchat do té směsi.

Tak jsem tu zas, po podání léků a po svleku úspěšně strávila potkaní hole a vyprázdnila se, dneska jsem ji znovu dala potkaní hole, pokud to tak půjde dál, mohla by se uzdravit. Navzdory problémům je překvapivě žravá, bohužel ji větší kořist než je to potkaní hole dát nemůžu. Koncem měsíce ji čeká další dávka canisvermu na odčervení a vitamíny. Zase se ozvu, jak se jí daří.:)):))

Bohužel předevčírem zase vyvrátila potravu ( 2 myší slepé osrstěnce), byla to jenom kaše, nechápu, proč jí to nejde dál do střev. Předtím jednoho ostrstěnce strávila. Možná jsem se neměla ukvapit a brát ji do ruky (4 den po krmení). Násilně ji nekrmím, apetit má. Včera dostala další vitamíny a léky. Zatím čekám, co bude dál. Jestli se to nespraví pravděpodobně znovu zajdu k veterinářce. :.(

Podla mna jej davas tu potravu aj velmi skoro po sebe, ked vyvrati potravu, tak ju nechaj aspon 10 a mozno aj viacej dni na pokoji a nekrm ju, nech sa jej obnovia zaludocne šťavy. Pretoze pri zvracani potravy o ne vo velkom prichadza a potom nedokaze dobre travit znova. Had to vydrzi aj dlhsie bez jedla, a potom krmit len velmi pomaly a malou potravou az sa dostane do normalu. Samozrejme pokial mas vysledky z rozboru negativne a nema ziadne parazity alebo podobne.

Když jsem začínal se svoji uŽofkou, tak jsem měl úplně stejné problémy a starosti. Koupil jsem ji jako starší, baštila a trávila ukázkově, ale asi po 2 měsících začala po 3-5 dnech vrhnout natrávenou potravu, bez ohledu na její velikost. Ze 4 krmení 3x vyvrhla, menší potravu udržela déle. Byl to takový vyplašený jedinec, který se potřeboval zahrabat do podestýlky až na sklo. Když jsem ji vždycky vytáhl, tak se mi zdála hodně studená. Nakonec jsem předělal celé tarárium, trochu zvýšil teplotu (24-31st.), místo jedné jeskyně tam dal 2(jednu vyhřívanou 4W topným kamenem) a od té doby nemám problém.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru