Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Neklidná želva

Dobrý den,
mám Testudo marginata, jsou jí 3 roky a její krunýř měří 6 cm. Terárium má velké 25 cm x 60 cm. Skoro pořád se z něho snaží dostat, staví se na zadní nohy a předníma škrábe do skla. Všechny kameny, misky, šišky a další věci nezůstanou na svém místě, protože je odstrčí. Svítím jí už jenom po chvílích, ale i přesto je pořád neklidná. Podmínky v chovu se jinak nezměnily. Když ji podstrčím k tlamce jídlo, s chutí si kousne, ale sama by si toho snad ani nevšimla.
Neví někdo, čím by to mohlo být? Nebo je to běžné a za čas se sklidní?

Předmět Autor Datum
Je možný že blbne z přicházejícího jara, pokud je to samec, tak to bude možná ještě silnější.
Nadočník 23.02.2008 18:09
Nadočník
Aha, tak to Vám moc děkuju. Je pravda, že dneska bylo až 13 °C a svítilo slunce od rána do večera :-…
Dia 23.02.2008 19:26
Dia
6 cm ve 3 letech::), to mají sotva půlroční, to je hrozně málo i kdyby jste ji držela zkrátka a každ…
krokodýl 24.02.2008 23:31
krokodýl
Podmínky chovu se nezměnily ? Jaké pomínky máte na mysli. Je pravděpodobné, že želvě něco nevyhovuje…
KHor 25.02.2008 08:22
KHor
Domů jsme si ji dovezli v březnu 2007 a vážila jenom 20 g a měřila zkrátka jako čerstvě vylíhnutá. V…
Dia 25.02.2008 15:17
Dia
No tak to jí ještě není ani rok, teda měla by mít o pár deka víc, ale pořád lepší než kdyby jí byly…
krokodýl 25.02.2008 15:25
krokodýl
Já bych se nejprve chtěla omluvit za mylnou informaci o věku. Nejsou jí 3 roky, ale 2. 3 roky jí bud…
Dia 25.02.2008 16:56
Dia
jsou jí 3 roky a její krunýř měří 6 cm Domů jsme si ji dovezli v březnu 2007 a vážila jenom 20 g a…
krokodýl 25.02.2008 23:47
krokodýl
Já vím, že je v tom zmatek a moc se za to omlouvám. Jinak jsme si ji opravdu dovezli v březnu roku 2…
Dia 26.02.2008 10:18
Dia
To vás někdo pěkně napáli, že vám prodal takového "záprdka", otázka je jestli byla opravdu narozena…
krokodýl 26.02.2008 14:40
krokodýl
No, kdo ví. Je ze zverimexu, takže je to opravdu těžké. Bylo tam dalších několik stejně starých želv… poslední
Dia 26.02.2008 14:56
Dia

6 cm ve 3 letech::), to mají sotva půlroční, to je hrozně málo i kdyby jste ji držela zkrátka a každoročně zimovala, v práci mám 3 letou okolo 20 cm. Nějak nechápu tu poznámku, že už jí svítíte jen chvilku a stejně blázní. Předpokládám, že ji nezimujete, tak proč nesvítíte normálně? Želva se potřebuje vyhřát na svoji provozní teplotu (okolo 30 st).

Podmínky chovu se nezměnily ? Jaké pomínky máte na mysli. Je pravděpodobné, že želvě něco nevyhovuje, protože ve třech letech je 6 cm zrovna na marginatu zoufale málo, takže doporučuji zrevidovat celý způsob chovu. Tady na poradně je potřeba zapátrat v historii, je toho tu o želvách spousta, nebo si najít webík nějakého chovatele.

Domů jsme si ji dovezli v březnu 2007 a vážila jenom 20 g a měřila zkrátka jako čerstvě vylíhnutá. Vím, že je to velmi málo a proto se moc snažím, aby přibrala, má pořád dostatek čerstvé stravy. Teď váží okolo 70 g. Stejně je to hodně málo, že? Jak mám docílit rychlejšího růstu?
Svítím ji vždy tak hodinu a na 15 min světlo zhasnu, protože při svícení se mnohem víc snaží z terka vylézt. Někdy zapomenu na čas a světlo má zapnuté třeba 2 hod v kuse. Teď je ale víc ve své přepravce (je dostatečně velká) a je na slunci. To v pohodě jí a leze.
KHor: Chodím na Vaše stránky a snažím se, aby vše probíhalo podle Vašich rad.

Za poslední dny se už vcelku zklidnila, jenom vytrvale překonává překážky :-). Z terárka se snažila vylézt jenom jeden den.

No tak to jí ještě není ani rok, teda měla by mít o pár deka víc, ale pořád lepší než kdyby jí byly ty tři roky. Bacha ať se má kam před sluncem schovat, ať se neupeče. Nejlepší je, aby vždy byla alespoň třetina bedýnky ve stínu. Čím krmíš, jaké minerálie a vitamíny, substrát, teploty a vlhkost substrátu? Proč nepoužiješ takovou žárovku, aby mohla běžet celý den? To, že leze přes překážky je celkem v pořádku, lepší než kdyby jen byla neaktivně zahrabaná někde v rohu a nešla se ani nažrat. Nemůže ji být horko, to pak běhají želvy jako pominuté a je to dost nebezpečné.

Já bych se nejprve chtěla omluvit za mylnou informaci o věku. Nejsou jí 3 roky, ale 2. 3 roky jí budou v červnu.
Schovat se kam má, stín v teráriu je, i úkryt daleko od žárovky. V zimě ji krmím čínských zelím, senem, zeleninou a jednou za čas ovocem. V létě jí mlíčí, pampelišky, jetel, jitrocel. Používám granule Box turtle & tortoise food. Jako podestýlku má Chipsi Extra XXL, vlhčím na noc místo, kde spí a rozprašovač používám tak jednou denně. Pod žárovkou má okolo 28 °C a v chladnějším koutě většinou tak 22 °C - to nevím přesně.
Když běhala a snažila se vylézt z terárka, tak jsem ji na chvíli zhasnula, protože jsem usoudila, že jí je nejspíš horko. Teď už jí svítím 9 hod. denně a je čiperná akorát.

jsou jí 3 roky a její krunýř měří 6 cm

Domů jsme si ji dovezli v březnu 2007 a vážila jenom 20 g a měřila zkrátka jako čerstvě vylíhnutá

Já bych se nejprve chtěla omluvit za mylnou informaci o věku. Nejsou jí 3 roky, ale 2. 3 roky jí budou v červnu.

Máš v tom pěkný zmatek. Dnes je 25.2.2008, nějak mi to hlava nebere... Ta želva svými rozměry vypadá tak na necelý půl rok, ale mohlo by jít o nějakého záprdka, který prostě ne a ne zabrat, několik takových jsem zažil a většinou dlouho nepřežili, při nejlepší péči přežívají měsíce až několik let, ale prakticky nerostou, zřejmě se jedná o nějakou genetickou vadu, která nějakým způsobem poškodila nějaké důežité organy nebo fungování procesů růstu. Je to v nich už od vylíhnutí a asi se s tím nedá nic moc dělat.
Jinak podmínky celkem v pořádku, akorát pod žárovkou by měla mít přes 30 st.

Já vím, že je v tom zmatek a moc se za to omlouvám. Jinak jsme si ji opravdu dovezli v březnu roku 2007 a vážila 20 g, vylíhla se v červnu roku 2005, ale to už nebudeme řešit;-)Moc jste mě teda nepotěšil:-|Budu dělat, co se dá a snad to půjde tak, jak má (doufám, že dobře). Moc děkuju za rady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru