Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem probuzení ze zimního spánku

Dobrý den, mám 4 letou želvu čtyřprstou. Před třemi dny se mi vzbudila ze zimního spánku. Vykoupala jsem ji, dala do terárka a druhý de jsem ji zapla vytápění. Celý den se jen vyhřívá, vůbec neleze a nic nejí už to tak trvá třetí den. Chci se zeptat jesli je to normální. Nemám zkušenosti tak budu ráda když mi poradíte zda se jen potřebuje znovu aklimatizovat nebo je nemocná. Během zimování se párkrát vzbudila, když se oteplilo, ale pak zase usnula, neubyla ani na váze. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Chování želvy je za těchto okolností "normální", ale není normální tvůj postup při probouzení z hibe…
carlos 05.03.2008 10:39
carlos
Děkuji za radu. Řídila jsem se podle knihy. Jsem začátečník a všude se píše trochu něco jiného. Je p…
petronela 05.03.2008 10:59
petronela
Kontrolní dotaz - Napila se když jste jí koupala? Je velice důležité aby začala přijímat tekutiny :b…
Hugo 05.03.2008 11:12
Hugo
Při tom prvním koupání se napila, ale od té doby už nepila a nejedla vůbec. I když ji každý den koup…
petronela 05.03.2008 11:17
petronela
Koupele nejsou potřeba, na pokrytí potřeby vody stačí mělká miska s vodou.
carlos 05.03.2008 11:26
carlos
To není pravda, je rozhodně lepší želvy vykoupat, nejen že se pořádně napijou, ale hlavně mají možno…
wufeng 05.03.2008 14:31
wufeng
A to je ten problém. Každý radí něco jiného a jak má pak člověk vědět co je nejlepší.
petronela 05.03.2008 14:36
petronela
V podstatě radí to samé, koupel by neměla probíhat v hlubší vodě, maximálně tak, aby želva měla i př…
krokodýl 05.03.2008 14:48
krokodýl
Já se omlouvám, o želvách toho moc nevím, ale např. ještěři jsou schopni nasát do těla i přes kloaku…
MadMike 05.03.2008 14:56
MadMike
to Wufeng: Ok, když mi to smysluplně vysvětlíš, jsem ochoten na to přistoupit. Nevím totiž nic o tom…
carlos 05.03.2008 14:54
carlos
www.zelvy.wbs.cz/Hibernace__zimovani.html Tady je to velmi hezky a myslím,že i pro začátečníky sroz…
zuzi 05.03.2008 16:05
zuzi
Netvrdím, že musí mít s vyprazdňováním problém, ale ne každá želva usne s čistým trávicím traktem. J… poslední
wufeng 06.03.2008 14:20
wufeng

Chování želvy je za těchto okolností "normální", ale není normální tvůj postup při probouzení z hibernace, kdy vytáhneš utlumenou želvu ze zimovistě, hodíš do vody, na druhý den pod žárovku a čekáš, že se jako mávnutím kouzelného proutku začně usmívat, pobíhat po teráriu a vesele baštit. Je potřeba si uvědomit, že želvy, hadi a jiná zvířata, která zimují, se na jaře probouzejí velice pomalu, spolu s přicházejícím jarním počasím. Tomu by měl odpovídat i proces probouzení u chovatele, kdy s každým týdnem narůstá teplota o pár °C a k tepelnému zdroji by se želva měla dostat nejdříve za 3-4 týdny, koupání bych s klidným svědomím vynechal. Teď nezbývá, než želvu pozorovat a doufat, že se s tím šokem srovná. Během té doby můžeš nastudovat potřebné informace ve starších příspěvcích na terapodně nebo na těchto skvělých stránkách.

Děkuji za radu. Řídila jsem se podle knihy. Jsem začátečník a všude se píše trochu něco jiného. Je pravda že jsem to asi trochu uspěchala. Dnes ráno se mé želvičce objevila pěna u pusy. Můžete mi poradit co by to mohlo znamenat? Příště se určitě budu řídit vaší radou. Děkuji

V podstatě radí to samé, koupel by neměla probíhat v hlubší vodě, maximálně tak, aby želva měla i při zatažené hlavě nosní dírky nad hladinou, takže mělká miska na to stačí, ovšem v bedýnce máš jistotu, že tam těch čtvrt hodinky bude chtíc nechtíc, kdežto u misky si prostě sama vybere, kdy a jak dlouho.

to Wufeng: Ok, když mi to smysluplně vysvětlíš, jsem ochoten na to přistoupit. Nevím totiž nic o tom, že by želvy po zimování měly mít s vyprazdňováním problém. Navíc, co by z té želvy mělo vypadnout po několika měsících zimování? Se želvama jsem začátečník, tak se ptám;-).

www.zelvy.wbs.cz/Hibernace__zimovani.html

Tady je to velmi hezky a myslím,že i pro začátečníky srozumitelně vysvětleno jak při probouzení postupovat. Určitě bude takovýchto lidí,kteří začínají probouzet svoje želvy více,takže to určitě neřešíme naposledy.:puff:

Netvrdím, že musí mít s vyprazdňováním problém, ale ne každá želva usne s čistým trávicím traktem. Já už teď vzbudil 7 želv a z třech šla v koupeli ven normálně stolice, zbytek buď nic, nebo takovej ten klasickej bílej šlem. Ono jim to pujde i normálně, ale v té vodě jim to jde snáz. Já je takhle koupu i přes rok. Většina jich to ráda využije a vyprázdněj se do vody. Taky na nich pozoruju, že když je do té koupele dám, tak se rádi napijou, a to ikdyž mají v terárku misku z vodou. Tak kolem toho kolikrát lezou a ani si jí nevšimnou. Ale asi záleží na přístupu. Jinak určitě souhlasím s tím buzením co popisuje v tom odkazu nahoře p. Jetmar. Určitě je to chce ohřejvat pomalu. Ne je do té koupele šoupnout hned. Já nemám ani tak ideální teplotu ve sklepě takže teď jak tam stoupla už mi některý začly lízt. Tak jsem je dal do teplejšího prostředí a koupel byla 4 den a ne v moc teplé vodě.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru