Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čištění keramiky

Zdravím.....
měl jsem teď keramickou ozdobu v akvárku, protože v terariu už na to nebylo místo a teď jsem to chtěl dát Felzumám, ale ta řasa z keramiky ne a ne dolů :-)
nemáte někdo doporučení hodnej prostředek k odstranění? zatím jsem zkoušel rejžák + čistící písek, mejdlo nic nepomáhá... nebo jsem drhnul málo... a nebo to bude tim, že ta keramika není glazurovaná :-)

Předmět Autor Datum
Tak jestli je ta keramika hrubá neglazovaná a řasa prorostla pěkně do hloubky, obávám se, že to z ní…
RITCHI 06.03.2008 00:32
RITCHI
Už je sice hodně dlouho co sem byl vložen tento problém, ale pro případné další chovaltele. Je celke… poslední
Scorpio 30.10.2009 08:56
Scorpio

Tak jestli je ta keramika hrubá neglazovaná a řasa prorostla pěkně do hloubky, obávám se, že to z ní jen tak snadno nedostaneš. Zkus to namočit alespoň na 24 hodin do Sava a pak to důkladně! vydrhni rejžákem. Před umístěním do terária bys to měl pořádně vymáčet v čisté vodě, a pak nechat vyschnout a "vysmradit" několik dní někde v průvanu, dokud z toho nebude cítit chlór ;-)

Už je sice hodně dlouho co sem byl vložen tento problém, ale pro případné další chovaltele. Je celkem jedno zda je keramika glazovaná či ne, každopádně nemusíte hned sahat po chemii. Protože vše co vyroste na povrchu takových keramických předmětů, je organického původu, lze se toho zbavit tak, že to prostě necháte shořet. Keramika je pálena minimálně na 1150st. celcia, i glazovaná. Ale na vyhoření organiky stačí jít do nějakých max. pětiset stupnˇů. Možná by stačilo to dát do trouby a nechat vyhřát na maximum - myslím, že tato zažízení mají standartně 250st. celsia. Pokud máte možnost se domluvit s někým kdo má pec na výpal keramiky tak to zkusit u něj přepálit na těch 500. Protože nemůžete vědět jak kvalitní keramika to je, tak bych asi raději volil nějaký mírnější ohřev, možná tak strmost náběhu 50st. za hodinu. Keramiku je dobré nechat před "pálením" dokonale vyschnout(pokud jste ji už namočili) zejména neglazovanou ! Glazovaná by vodu natáhnout neměla, vyzkouší se to tak, že na ni kápnete vodu, nesmí se do keramiky vpít, pokud se tak stane je to špatně a ohřívat ji můžete až po vysušení. Scorpio

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru