Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sodíková výbojka

Pro MadMike:
Vlnová délka je rozestup dvou nejbližších bodů vlnění, které kmitají se stejnou fází - toť cca definice - pokud si pamatuju.
Světlo (tedy elektromag. vlnění nebo elektromag. spektrum) je složeno ze všech možných vlnových délek (potažmo frekvencí). Největší vlnové délky dosahují radiové vlny (televize, mobil :-) ), pak jsou mikrovlny (třeba mikrovlnka), pak je infračervené záření (blízké IČ, střední a daleké IČ), pak je tzv. viditelné světlo (cca 800-400 nm s barevným pořadím červená, oranžová, žlutá, zelená, azur, modř a fialová) no a pak je ultrafialové záření (UV je v cca 400 nm - 10 nm). Celá řada končí RTG a GAMA zářením.

No a když si porovnáš sodíkovou dvojčáru - žlutá oblast (589 nm) se spektry, tak opravdu leží blízko UV oblasti (cca 400). Navíc si musíš uvědomit,že lidské oko má sníženou rozlišovací schopnost v oblasti VIS 400 -550 nm.

Sodíková dvojčára velmi laicky znamená, že emitované záření vzniklé excitací elektronů z atomů sodíku a následným vyzářením E je zastoupeno zejména dvěmi vlnovými délkami(záření je téměr monochomatické) - a to 589,0 a 589,6 nm.

:-)) vem cokoli co obsahuje Na - třeba kuchyňskou sůl - a hoď ji do plamene. Uvidíš vždycky jenom žlutou a nikdy žádnou jinou barvu :-(


Jinak dobrý odkaz na UV je:
http://www.uvguide.co.uk/phototherapyphosphor-tests .htm

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny