Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem sodíková výbojka

chtěl jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti se sodíkovou výbojkou,nainstaloval jsem jí do mého terária pro hroznýše..nevíte někdo co to má za spectrum?ale jelikož jsem to dostal od známého,co pod tím pěstoval konopí,tak se domnívám,že by to mělo mít sluneční zážení..!? děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Existuje celá řada výrobců těchto výbojek (nízkotlaké, vysokotlaké). Bylo by třeba znát výkon tvojí…
Aziza Mustafa 09.03.2008 17:03
Aziza Mustafa
Aziza: Pokud vím, tak UV má největší vlnovou délku ve 400nm...co je to sodíková dvojčára prosím? :))…
MadMike 09.03.2008 17:18
MadMike
Pro MadMike: Vlnová délka je rozestup dvou nejbližších bodů vlnění, které kmitají se stejnou fází -…
Aziza Mustafa 09.03.2008 18:15
Aziza Mustafa
Celá řada končí RTG a GAMA zářením , jasně, chtěl jsem napsat že UV žačíná na 400nm, né končí :-D j…
MadMike 09.03.2008 18:56
MadMike
Ahoj, pokud vím tak kytky se pětujou pod sodíkovkama (když jdeš na květ), jaký se používaj např. v p…
MadMike 09.03.2008 17:06
MadMike
www.grower.cz ... tam sou ve fóru přes sodíkový výbojky k nalezení dobrý machři :-D ale opravdu ne z…
Nery 09.03.2008 23:02
Nery
děkuju,mam tu slabou výbojku,myslim,že 70W.ale budu jí kombinovat s více žárovkama..spíš mě zajímalo…
Michal 09.03.2008 23:11
Michal
Já myslím, že kombinovat ji s čímkoli je zbytečné, nevím jaký by k tomu měl být důvod. poslední
krokodýl 09.03.2008 23:13
krokodýl

Existuje celá řada výrobců těchto výbojek (nízkotlaké, vysokotlaké). Bylo by třeba znát výkon tvojí výbojky a výrobce. No technicky tyto výbojky vyzařují světlo v oblasti 589/589,6 nm (sodíková dvojčára). Je to oblast blízká vlnové délce, kterou ještě vidí lidské oko a zároveň je to oblast velmi blízká UV části spektra. Každopádně bych tuto výbojku kombinoval ještě s jiným zdrojem světla a hlavně bych si pohlídal výkon tak, aby byl adekvátní objemu terária ;-)

Pro MadMike:
Vlnová délka je rozestup dvou nejbližších bodů vlnění, které kmitají se stejnou fází - toť cca definice - pokud si pamatuju.
Světlo (tedy elektromag. vlnění nebo elektromag. spektrum) je složeno ze všech možných vlnových délek (potažmo frekvencí). Největší vlnové délky dosahují radiové vlny (televize, mobil :-) ), pak jsou mikrovlny (třeba mikrovlnka), pak je infračervené záření (blízké IČ, střední a daleké IČ), pak je tzv. viditelné světlo (cca 800-400 nm s barevným pořadím červená, oranžová, žlutá, zelená, azur, modř a fialová) no a pak je ultrafialové záření (UV je v cca 400 nm - 10 nm). Celá řada končí RTG a GAMA zářením.

No a když si porovnáš sodíkovou dvojčáru - žlutá oblast (589 nm) se spektry, tak opravdu leží blízko UV oblasti (cca 400). Navíc si musíš uvědomit,že lidské oko má sníženou rozlišovací schopnost v oblasti VIS 400 -550 nm.

Sodíková dvojčára velmi laicky znamená, že emitované záření vzniklé excitací elektronů z atomů sodíku a následným vyzářením E je zastoupeno zejména dvěmi vlnovými délkami(záření je téměr monochomatické) - a to 589,0 a 589,6 nm.

:-)) vem cokoli co obsahuje Na - třeba kuchyňskou sůl - a hoď ji do plamene. Uvidíš vždycky jenom žlutou a nikdy žádnou jinou barvu :-(

Jinak dobrý odkaz na UV je:
http://www.uvguide.co.uk/phototherapyphosphor-tests .htm

Celá řada končí RTG a GAMA zářením

, jasně, chtěl jsem napsat že UV žačíná na 400nm, né končí :-D já to beru z druhý strany, cheche. Uvguide sem svýho času zapínal se vstáváním a vypínal dlouho po setmění :-D, takže tyhle skvělý stránky mám celkem projitý. S tou sodíkovou dvojčárou děkuji ;-) (v zásadě jsem to pochopil, ale zase né, že bych z toho byl 2x moudrej :)))

Ahoj, pokud vím tak kytky se pětujou pod sodíkovkama (když jdeš na květ), jaký se používaj např. v pouličním osvětlení, ale jestli je to ta spešl, tak to máš asi PLANTSTAR od Osramu - ta je dobrá v tom, že má až 90 000 luxů (600Watová), což je svítívost podobná venkovním podmínkám na slunci (ty můžou být ještě daleko vyšší). Jaký vlnový délky tyhle výbojky mají nevim. Ale sluneční záření nemá - sluneční záření má jen slunce :)), taky záleží co máš za typ, sodíkových výbojek je fakt tuna.
U hroznýše bych byl ale dost skeptickej ohledně toho, jestli je to pro něj vhodný...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru