Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Potkaní svrab - jak na něj???

Zdravím vespolek.
Dnes jsem objevil u mých potkanů tzv. ušní svrab a i když jsem o něm našel něco na netu,rád bych se poptal na zkušenosti místních vážených chovatelů 8-)
To,že se objevil v mém chovu je pro mě naprostá novinka,protože můj potkaní chov je prudce hygienický a tak v úvahu snad pouze připadají hobliny ze stolárny.....::)
Četl jsem že se v počátečním stádiu dá tento svrab léčit potíráním Arpalitu
a tak mě napadlo že stejně by mohl zafungovat i Frontline,nebo ne???
A jak moc je eventuelně přenosný na člověka? (už se drbu....):-D:-D:-D
Takže díky za odpovědi vážení....

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Taky jsem byla včera s potkanem u zvěrolékaře, řekl nám že má svrab, ale kožní, dostala injekci, za…
Leos01 01.08.2013 11:20
Leos01
Pro příště by asi bylo lepší navštívit veterináře, co ví, co říká...ony ty injekce, pokud to byl něj… poslední
Aurifer 01.08.2013 15:16
Aurifer

Taky jsem byla včera s potkanem u zvěrolékaře, řekl nám že má svrab, ale kožní, dostala injekci, za 10 dní jí čeká další a pak ještě minimálně jedna, daly nám do stříkačky šampón a máme jí jednou denně koupat, dokud šampón nedojde. Nemá být na pilinách, může to být i z nich, má být na novinách. První injekce by měla ztlumit svědění, po té další by se to mělo začít hojit a začít růst chlupy.
Také nám řekli, že je to přenosné na lidi a na ostatní zvířata, takže se se zvířátkem moc nemazlit a popř. jestli jich máte víc u sebe, tak "nemocného" raději odendat. Dbát u člověka i u zvířete na hygienu, po kontaktu si umýt pořádně ruce, a měnit podestýlku - noviny co nejčastěji, nejlépe každý den.

Pro příště by asi bylo lepší navštívit veterináře, co ví, co říká...ony ty injekce, pokud to byl nějaký Biomec nebo něco takového zaberou, ale ty kecy jsou uplně mimo. Potkana rozhodně nekoupej, protože mu ke svědícímu kožichu ještě přivodíš stres z koupání, které potkani dost obecně nesnáší. ty injekce budou uplně stačit samy o sobě. A dávají se v týdenních až 10denních odstupech proto, protože Ivermectin podaní s.c. (injekčně) není ovicidní, neničí vajíčka zákožek. takže první injekce zabije dospělé zákožky, ale nezničí jejich vajíčka, z kterých se během dalších dnů vylíhnou nové zákožky. Které zničí až ty další aplikace.

Pokud to měl 1 potkan, tak je ale potřeba přeléčit všechny, budou napadení všichni co s ním přišli do styku. Můžeš je mít normálně na hoblinách, novin netřeba. Ale hygienu samozřejmě dodržovat. Co se týče přenosu na Tebe a další domácí zvířata (pokud to nejsou hlodavci), tak toho se neboj, tenhle hlodavčí svrab je druhově specifický a na jiné savce nejde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru